Back to top

Atomenergia a növényvédelemben

Mexikóban az 1980-as évek után ismét megjelent a Földközi-tengeri gyümölcslégy. Terjedése ellen a FAO és a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (IAEA) segítségével, termékenyítésre képtelen hím legyek kibocsátásával védekeznek. A veszélyes kártevőt egyszer már sikerült leküzdeni a steril rovar technikával (SIT).

A SIT módszer lényege, hogy a hím legyeket gamma sugárzással sterilizálják és nagy tömegben engedik ki a szabadba.

A besugárzott legyek képesek párosodni, de nem tudják megtermékenyíteni a nőstényeket,

ezáltal néhány hónapon belül csökken a kártevő egyedszáma. A FAO és az IAEA segítségével tavaly készült el az a létesítmény, ahonnan hetente egymilliárd sterilizált Földközi-tengeri gyümölcslegyet tudnak kiengedni. Ez lett a világ második legnagyobb tenyésztőállomása.

A Földközi-tengeri gyümölcslégynek több mint 250 tápnövénye ismert a világon
A Földközi-tengeri gyümölcslégynek több mint 250 tápnövénye ismert a világon
Fotó: sciencephoto.com
Tavaly áprilisban találták meg a kártevőt Colimában, ami az ország második legnagyobb áfonya- és papayatermő vidéke, emellett jelentős a szeder, a sárga- és görögdinnye, a citrom, a banán, az ananász és az uborka termesztése. A soktápnövényű kártevő a legtöbbjükre veszélyes lehet.

A védekezést június végéig folytatják Colimában, hogy felszámolják az utolsó populációkat is.

A FAO/IAEA rovartani szakértője, Walther Enkerlin Hoeflich szerint a mexikói reakció gyors és hatékony volt, ugyanis szakembereik folyamatos kapcsolatban állnak a SIT módszerrel kapcsolatban a két világszervezet munkacsoportjával. Nemzetközi standardok alapján dolgoznak és részt vesznek a Latin-Amerikában és a Karib-térségben folytatott védekezési programokban.

A Földközi-tengeri gyümölcslégy ugyanis az egyik legveszélyesebb invazív kártevő.

Lárvái többedmagukkal fejlődnek gyümölcsökben és zöldségfélékben, teljesen tönkretéve azt. Trópusi körülmények közt évente sok nemzedéke van, és hatalmas kárt okozhat, ráadásul karantén kártevő, tehát a fertőzött körzetekből nem szabad értékesíteni a termést.

Mexikó 9,4 milliárd dollár értékben exportál kertészeti terményeket, és a hetedik legnagyobb mezőgazdasági forgalmat bonyolítja le a világon, nem mindegy tehát, hogy megőrzi-e gyümölcslégy-mentes státuszát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.