0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Horogra akadt a világ legnagyobb édesvízi hala

Helybéli falusiak a kambodzsai Mekong folyóból fogták ki a kutatók szerint a világ valaha feljegyzett legnagyobb édesvízi halát, egy 300 kilogrammos ráját, amelynek partra vontatása körülbelül egy tucatnyi embert vett igénybe.

A négy méter hosszú nőstény ráját, amelyet gömbölyded alakja miatt Boramy névre kereszteltek (ami a khmer nyelvben teliholdat jelent) visszaengedték a folyóba, miután jeladóval megjelölték, hogy a jövőben a tudósok nyomon követhessék az állat mozgását és viselkedését.

„Ez egyszerűen elképesztő, ugyanis ez a világon élő valaha feljegyzett legnagyobb édesvízi hal.” – mondta Zeb Hogan biológus, a National Geographic Channel „Monster Fish” című műsorának volt házigazdája, aki most egy természetvédelmi projekt részese.

„Ez azért is izgalmas hír, mert ez azt jelenti, hogy a Mekongnak ez a szakasza még mindig egészséges, továbbra is van remény.”

Boramy előtt egy 293 kilogrammos óriásharcsa volt a csúcstartó, ezt a monstrumot 2005-ben fogták ki Thaiföldön.

A Mekong folyó a világ harmadik legváltozatosabb halállományával rendelkezik, bár a túlhalászás, a szennyezés, a sós víz behatolása és az üledékek megfogyatkozása az állományok csökkenéséhez vezetett.

youtube://v/_Iw2tsmnkGY

 

Forrás: reuters.com