Back to top

Két szakágban is az Eb a cél

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a két szakágban is eredményesen szereplő Pataki Anna Klárával beszélgettünk; az idén tizenhét éves lovas a díjugrató és military szakágban is a válogatott keret tagja.

Idén rendkívül eredményesen szerepelt az ifj. Kövy András által vezetett ifjúsági díjugrató-válogatottban Zduchovicében, míg tavaly tagja volt a magyar csapatnak a Svédországban rendezett lovastusa Európa-bajnokságon. Két fő lova, Je T’aime és Lennard 40 mellett több fiatal és jó néhány tapasztalt lovat is lovagol.

Mióta lovagolsz, és milyen szerepet töltenek be az életedben a lovassportok? Kikkel dolgozol együtt?

Hétéves korom óta, idén lesz tíz éve, hogy lovagolok. Szikszai Lajos és Füzér Gábor segíti a munkámat az ugróedzéseken, a díjlovas feladatokban pedig Sámoly Zsófia tartja az óráimat.

Fotó: Somogyvári Anett és archív

Ravazdon, Szikszai Lajos lovasiskolájában tartjuk a lovakat, már hetedik éve, amióta Lajos bácsi lett az edzőm. A családommal Győr mellett élünk, Pázmándfalun, ami negyed órányira van a lovardától. Nemzetközi díjugratóversenyekre Gáborral járok, de ő segít a nagyobb versenyeken is. Az ő istállójából került hozzám a jelenlegi legjobb lovam, ami szintén előnyt jelent, mert jól ismeri minden sajátosságát. Szeretek vele dolgozni, mert jó hangulatúak a munkák, kedvelem, mert sokat viccelődik. A napi szintű feladatokban, a nemzeti versenyeken, valamint a militaryban Lajos bácsira számíthatok. Neki is nagyon sok tanítványa van, de a kezdetektől fogva nagyon bízik bennem, bátorít, türelmes és kitartó velem.

A legjobban ő tud lelket önteni belém, és tudom, hogy mindig számíthatok rá, ezért örökre hálás leszek neki.

Édesanyám – amikor csak ideje engedi – mindig elkísér a versenyekre. Nincs testvérem, így minden szeretetét megkapom, ami óriási biztonságot ad. Anya nagyon sokat segít a lovak körül is, ha szükséges, sétáltat, futószáraz, felszerel, lovat ápol. Édesapám a fő szponzorom, és mindig drukkol nekem. Nagyon sokat dolgozik, de az élő internetes közvetítéseket mindig követi, és rögtön felhív a pálya után. Amikor otthon vagyunk, sokszor kijön a lovardába, ilyenkor hoz a lovaknak répát és sokat beszélget az edzőimmel is. Próbál a lehető legjobban segíteni.

Miért ezt a két szakágat választottad?

Díjugratni nagyon szeretek. Kicsi korom óta csodálattal néztem a televízióban a versenyeket, elvarázsolt a világuk. Díjugratással kezdtem a versenyzői pályafutásom, azonban amikor a kis sárga Cover Girl AK nevű lovam mindig kikerülte az ugrást, és a mellette lévő növényeket nagy kedvvel választotta akadályként, gondoltam egy nagyot és kipróbáltam vele a military szak­ágat.

Az első versenyemre visszaemlékezve, nem tudom, hogy az edzőm vagy én izgultam jobban.

Utólag nézve kár volt izgulni, mert a lovam úgy viselkedett, mint edzéseken, mindent megugrott, úgy, mintha mindig is ezt csinálta volna. Innentől két szakág versenyeire kezdtem járni. Militaryban a terepszakaszt nagyon szeretem. Izgalmas, változatos feladatokat ad lónak és lovasnak egyaránt. Ha választanom kellene a két szakág között, akkor a díjlovaglás miatt választanám inkább a díjugratást a militaryval szemben. Mindig maximálisan felkészülök a díjlovasprogramra, de mégis idegennek érzem magam a négyszögben. Ennek ellenére a military is a szívemhez nőtt, és nem szeretnék lemondani egyikről sem.

Az iskolában hogy fogadják sportolói karriered a társaid és a tanárok?

Az osztálytársaim nagyrészt más témákkal foglalkoznak. Kis létszámú osztályunk van, amikor versenyen vagyok, drukkolnak nekem. A tanárok is mindig szurkolnak és támogatnak.

Megkönnyíti a helyzetemet, hogy egyéni munkarendű státuszban vagyok, így nem járok be mindennap az iskolába.

Fotó: Somogyvári Anett és archív
A hét elején, különösen azokon a heteken, amikor nincsen verseny, igyekszem minél többször ott lenni, így könnyebb a tanulás. Online veszek még plusz­órákat magántanároktól, ők is nagyon sokat segítenek. Félévkor és év végén kell vizsgákat tennem az iskolában. Angol és német nyelvet tanulok, az utóbbit nagypapám bajor származása miatt szeretném jobban megtanulni. Jelenleg kilencedikes vagyok a gimnáziumban, és még nem döntöttem el, hogy mi szeretnék lenni. A lovak és az ehhez kapcsolódó dolgok érdekelnek leginkább. Egyszer elmentünk a családdal Prágába kirándulni, de három nap után haza kellett, hogy hozzanak a szüleim, mert annyira hiányoztak a lovaim. Úgy érzem, felnőtt koromban is lovas területen szeretnék elhelyezkedni.

Több szezonban is részt vettél már a Talent Programban, de lovad sérülése miatt nem sikerült a vizsgád. Tervezed, hogy legközelebb is nekivágsz?

Fontos és nagyon hasznos állomás volt a sikereimben az eddigi Talent Programokon való részvétel.

Az edzőtáborokban sokat tanultam, John Ledingham számos jó tanácsot adott, amiknek a segítségével azóta sokkal jobban tudom lovagolni a lovaimat. A mostani vizsgán sajnos talentos lovam sérülése miatt másik lóval vettem részt, akivel nem kaptam Talent-minősítést.

Ősszel mindenképp újra jelentkezni fogok a programba, mert az edzőtáborok alatt nemcsak sok hasznos dolgot tanultam, de a többiekkel eltöltött időt is nagyon élveztem. Jó egy ilyen csapat részének lenni.

Mik a terveid az idei szezonra? Mit szeretnél elérni?

Az edzőimmel és a szüleimmel már jó előre egyeztettük az idei terveket. Szeretnék jól szerepelni az Eb-válogatóversenyeken, különös tekintettel a nemzetközi versenyekre. Nem titkolt célom, hogy bekerüljek az Európa-bajnokságra utazó válogatottba. Ezek mellett a tavalyi nyolcadik helyezésemen szeretnék javítani az országos bajnokságon. Abban reménykedem, hogy nem fogom túlizgulni a döntőt.

Military szakágban is szeretnék kijutni az Eb-re, de nagyon nehéz lesz, mert a két szakág versenynaptára sokszor fedi egymást, így állandó fejtörést okoz a választás, hogy hová nevezzünk.

Sajnos idén komoly versenyre ebben a szakágban még nem volt lehetőségem eljutni, de azon leszünk, hogy sikerüljön.

Melyik a kedvenc lovad?

Öt saját lovunk van, napi szinten három-négyet szoktam lelovagolni. Je T’aime a nagy kedvenc közülük, ő egy nagyon különleges egyéniség. Most lesz egy éve, hogy hozzám került Füzér Gábor istállójából. Nagyon nehezen indult a kapcsolatunk, sokszor „elvitt”, amikor lovagoltam, és úgy éreztem, hogy fél tőlem. Kezdetben fogalmam sem volt, hogyan kell őt lovagolni, nem hasonlított az eddigi lovaimhoz. Nehéz karakterű ló, ha valami apróságot elrontottam a hátán, akkor mindig elrohant alattam. Egy év elteltével kezdünk bízni egymásban, ezért nagyon pozitívan állok a jövőhöz. Eleinte még az is nehézséget okozott, hogy felkantározzam, előfordult az is, hogy néha a karámban aludt, mert nem tudtuk megfogni és bevinni. Sokáig nem nyitott felém és mások felé sem. Néhány hónapja kezdett a bizalmába fogadni.

Mostanra már elmondhatom, hogy elég biztos a kapcsolatunk.

Idei egyik legfontosabb eredményem is hozzá fűződik. Somorján a nemzetközi kétcsillagos Silver Tour döntőjén 135 centiméteres pályán, több mint hatvan induló közül győztem vele.

Milyen volt az első versenyed? Hogyan emlékszel vissza?

Pápán voltunk és a focipályán rendeztek versenyt. Akkor már Lajos bácsi volt az edzőm, aki nagyon féltett, mert még csak tizenkét éves voltam. A pályán elvitt a ló és rásodródtunk a kiállított traktorokra, így mindenki nagyon megijedt, de ennek ellenére sikerült a végén néhány ugrást megugratnom. Nem volt valami biztató, de ennek ellenére mindez nem szegte kedvem.

A kissé nehezen induló karrier tehát szépen ível felfelé. Köszönhető ez a Talent Programban elsajátított apró kis technikai fogásoknak, valamint a két kiváló edzőnek, akik karöltve egyengetik a fiatal lovas útját. A siker legfontosabb kulcsa a szülők áldozatos munkája és kitartása, no és Anna alázata a sport és a lovai iránt. Jó látni, hogy egy ilyen törékeny fiatal lány mennyire szereti a lovait és szorgalmasan dolgozik nap mint nap a sikereiért.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Freddie Mercury a díjlovasnégyszögben

A most induló sorozatunkban egy örökzöld témára, az angol telivérek sokoldalúságára és többirányú hasznosítására hívjuk fel a figyelmet. A világ leggyorsabb lófajtáját közel háromszáz éve szigorú és következetes szabályrendszer szerint tenyésztik és próbálják ki a versenypályán.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

A „váci mező” ünnepnapja

Az AM Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASzC) Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának Floch-pusztai tangazdaságában május 21-én tartották a XX. Regionális Mezőgazdasági Kiállítást, ami minden évben az iskola ünnepnapjának számít, de most különösen, hiszen két „vírusos év” után tudták végre újra megrendezni a bemutatót.

Traktor, quad, lovas kocsi: milyen jogosítvánnyal vezethetők?

Sokszor nem egyértelmű, ha a mezőgazdasági vontatóhoz egy vagy több pótkocsit csatolnak, milyen vezetői engedéllyel kell rendelkeznie a sofőrnek, vagy, kell-e jogosítvány quadra, illetve milyen okmány kell az állati erővel vont jármű esetében? A témáról Pető Attila közlekedési szakértő és szaktanárt kérdeztük.

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a Székely vágtát

Rekkenő hőségben és felfokozott hangulatban vette kezdetét a 11. Székely Vágta legvártabb pillanata, a két döntő futam. Népes közönség várta a legjobb nyolc lovast, akik a szombati kvalifikációs futamokból küzdötték magukat a vasárnapi döntőkbe.

Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját idén június 25-én rendezik – immár 20. alkalommal. Ezen az estén mintegy 431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat – jelentette be dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Magyar Zene Házában tartott tájékoztatón.

Idén is lesz KÁN Egyetemi Napok

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2022. szeptember 30-október 2. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén. Az állattenyésztési szakma képviselőit, a nagyközönséget és a kisgyermekes családokat, valamint a középiskolásokat színvonalas, interaktív programok várják a rendezvényen.