0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megmenekülhet az ukrán gabonatermés egy része – ideiglenes gabonatárolókat kapnak

Ukrajna a háború miatt nem tudja megfelelően vagy kellő mennyiségben tárolni a 2022-es gabonatermését. Az ország mezőgazdasági minisztériuma a héten közölte, hogy hamarosan ideiglenes megoldással kezelik a problémát.

Az ukrán mezőgazdasági miniszter korábban a Reutersnek adott interjúban elmondta, hogy ősszel, amikor a kukorica betakarítása befejeződik, a tárolókapacitás hiánya elérheti a 15 millió tonnát.

Ukrajna közölte, hogy az orosz invázió miatt a gabonafélék és olajos magvak várható termése az idén mintegy 65 millió tonnára esik vissza a 2021-es 106 millió tonnához képest.

„A minisztérium felhívást intézett az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és az EU kormányaihoz, hogy biztosítsanak Ukrajnának ideiglenes tárolóhelyeket. Ennek eredményeképp az első tétel már úton van Ukrajnába” – közölte a minisztérium.

Azt nem nevezték meg pontosan, hogy Ukrajna milyen tároló létesítményeket kap. Korábban a minisztérium azt mondta, hogy ezek vagy speciális, nagy, műanyag zsákok, vagy ideiglenes silók lehetnek.

Forrás: Reuters