0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

35. Bábolnai Gazdanapok – Szakmának és családnak

2022. szeptember 8—10. között a megszokott színvonallal várja kiállítóit a Bábolnai Gazdanapok. A kiállítás 35. alkalommal áll a mezőgazdaság szolgálatába, kiemelten, de nem kizárólag a gépesítésre és szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva.

A kiállítás az agrárium kiemelkedő eseménye, nemcsak hagyományt teremtett, de értéket is képvisel. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok méltán büszke az elismertségre, melynek ékes bizonyítéka, hogy a kiállítók és a látogatók döntő többsége évről évre visszatér, számon tartja a rendezvényt. Bábolna város és a régió egésze igyekszik még vonzóbbá tenni ezt a három napot a szakma és a közönség számára.

A mezőgazdaság mára elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy a gazdálkodóknak erőforrásaikat összpontosítva, azonos földterületen kell nagyobb mennyiségű terményt megtermelni. Ez a tény robbanásszerű változást hozott a mezőgazdaságban, megindult a digitalizáció, és a fejlesztések középpontjába a precíziós, okos megoldások kerültek. A precíziós gazdálkodás gépesítési háttere az utóbbi idők egyik legfontosabb kérdése a gazdálkodók körében. Ez a hatékony és költségtakarékos gazdálkodás alappillére. A Bábolnai Gazdanapok sajátossága, hogy minden évben színvonalas mozgógép-bemutatókat láthatnak az érdeklődők.

A meghatározó gépforgalmazóknak és gépgyártóknak lehetőségük van működés közben bemutatni az újdonságokat, újításokat, különös tekintettel a precíziós növénytermesztéshez szükséges gépekre, eszközökre. Így az érdeklődő gazdálkodók láthatják, hogy mi szükséges a lehető legjobb gépesítéshez és az inputanyagok optimalizálásához. A gépbemutatókat szakemberek navigálják és igyekszenek rámutatni a gépek érzékenységére és használatuk szükségességére. A gazdasági megtérülési arányokról is tudnak tájékozódni az érdeklődők.

A precíziós gazdálkodás gépeinek bemutatása során az erőforrás-felhasználás csökkentésére is hasznos tanácsokat tudnak adni a szakemberek. A kiállításon létesített szaktanácsadási ponton pedig gondolatot cserélhetnek a gazdák a komplett farmmenedzsment-megközelítésről is.

A klímaváltozás hazánkban is a szántóföldi növényfajták újragondolását eredményezi. Az idei gazdanapokon is segítünk a gazdáknak a tájékozódásban egy fajtakísérleti sor bemutatásával, melyen vetőmag-forgalmazó cégek állítanak be kísérleti parcellákat kukorica- és cirokvetőmagokból. A kísérleti parcellák szomszédságában a vetőmag-forgalmazókat külön kiállítói térben helyezzük el, melynek színpadán a Kukorica Kör Egyesület együttműködésével szakmai workshopok sorozatát szervezzük.

A kiállítás súlypontját tehát a mezőgazdasági gépek és berendezések képezik, de bemutatkoznak egyéb mezőgazdasághoz köthető termékek és szolgáltatások, valamint jelen lesznek az oktatáshoz és kutatáshoz köthető intézmények is.

Az elmúlt évben is nagy sikert aratott a talajszelvény, ahol a talajművelő eszközök munkáját „szemmagasságból” láthatták az érdeklődők.

Idén is megrendezzük a Szakiskolai Napot, Imelyre közel 1000 középiskolás szakiskolai diákot várunk, akiknek szervezett program keretén belül lehetőséget biztosítunk arra, hogy közelebbről megismerjék az agrárszakmákat. A Szakiskolai Nap nem titkolt célja, hogy a középszintű agrárszakképzésben résztvevő fiatalokat megnyerjük az agrárium számára. A generációváltás jegyében a fiatal gazdáknak is tervezünk programokat, és a MAGOSZ Ifjú Gazda szervezeteivel közösen igyekszünk megszólítani őket.

Örömünkre szolgál, hogy a STIHL a nagysikerű 2018-as döntő után, az idei évben ismét a Bábolnai Gazdanapokon rendezi meg az STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságát.

Színes családi programokkal is várjuk a nagyközönséget, a kikapcsolódásra vágyó családokat. Lovasbemutató, sétakocsikázás és népművészeti, hagyományőrző gyermekparadicsom is helyet kap a programban. A Vérteserdő jóvoltából pedig ismét játszva tanulhatnak a gyerekek az erdők élővilágáról, értékeinek megőrzéséről.

A Bábolnai Gazdanapok sikeres és eredményes megrendezésén túl, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok legfontosabb feladatai között szerepel a történelmi lótenyésztés, a génmegőrzés folyamatosságának biztosítása, a műemlékegyüttes fenntartása, valamint a hagyományok ápolása. A látogatók szervezett csoportokban, idegenvezetéssel idén is megtekinthetik a ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és híres Shagya-arab lóállományát is.

A Bábolnai Gazdanapok immár szállóigévé vált jelmondata ismét tartalommal telik meg.

Arasson sikert!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu