0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A belterületi vadelejtésről

Gyakori problémává vált egyes vadászható fajok belterületen való megjelenése. A nyest és a róka mellett a vaddisznó és az őz, esetenként a szarvas okozhat riadalmat a lakosság körében. Ezeknek a fajoknak a belterületen okozott kártételéről sem szabad megfeledkeznünk, ami egyre gyakoribb ember-állat konfliktust eredményez.

A probléma megoldásért kiált, ennek ügyében több javaslat is érkezett az Országos Magyar Vadászkamarához, azonban egyelőre a vad puskával történő elejtése jelenti a leghatékonyabb megoldást. Sok esetben ez a módszer zavaró, esetleg felkavaró lehet a lakosság számára, mégis szükség van az ilyen esetek kezelésekor a vadászok bevonására.

Legelőször is tisztázandó: lakott terület nem része a vadászterületnek, magyarán nem tartozik a Vadgazdálkodási törvény hatálya alá, így ott vadászat nem folytatható. A vad belterületi elejtése tehát eleve nem minősül vadászatnak. Felkérés esetén azonban a vadász a jogszabályi keretek között segédkezhet a vad belterületen történő elejtésében, de nem kötelezettsége!

Jogszabály ugyanis erről nem rendelkezik. Ugyanakkor ilyen esetekben a vadász képes a leghatékonyabban eljárni: ismeri a vad viselkedését, lőtudással, gyakorlattal, az elejtéshez alkalmas fegyverrel rendelkezik. (A kárt okozó vad elejtésére a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Kormányrendelet ad lehetőséget.)

A jogszabály szerint belterületi elejtésre közegészségügyi, illetve közbiztonsági okból, valamint a köz- és magántulajdon súlyos károsodástól való megóvása érdekében kerülhet sor.

Tehát a belterületi vadelejtés célja kizárólag a károk, esetleges veszély megelőzése a lakosság érdekében.

Ilyen jellegű tevékenységhez a területileg illetékes rendőrkapitányságtól kell engedélyt kérni. A benyújtott kérelemben meg kell jelölni az elejtést irányító és/vagy abban résztvevő személy adatait (beleértve a fegyvertartási engedélye számát), az elejtés helyét, idejét, illetve a biztonsági intézkedéseket, a lakosság tájékoztatásának módját.

A rendőrség településre történő sűrű vadbejárás esetén nagyobb területre és hosszabb időre ad engedélyt, ezzel lehetőséget adva befogására is, ami viszont sok esetben nem jár sikerrel.

Egyes helyzet azonban gyors beavatkozást kíván. Ez sok esetben a lakosság nemtetszését váltja ki, de érdemes belegondolni, milyen problémák merülhetnek fel, ha a vadász nem cselekszik időben. Bekövetkezhet kisebb vagy nagyobb közlekedési baleset, a róka emberre is veszélyes betegségeket terjeszthet, de járókelők is megsérülhetnek, ha például egy vaddisznókoca a malacait védelmezve megtámad egy embert.

Mindezeket figyelembe véve, amennyiben belterületi elejtésre kerül sor, s a vadász a rendelkezésére álló eszközökkel a lakosság érdekeit igyekszik szolgálni, veszélyes helyzeteket, károkat megelőzni, az Országos Magyar Vadászkamara arra kéri a lakosságot, legyenek tekintettel e tevékenységre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu