Back to top

Ez most nagyon meggy

„Ez most nagyon meggy” – ezzel a mottóval kívánta az Agrármarketing Centrum a VOLT Fesztiválon felállított standján felhívni a figyelmet a meggyfogyasztásra. A június 23-ai sajtótájékoztatón beszámoltak az idei meggytermésről, valamint hazai termékek vásárlására is felszólították a fogyasztókat, amivel nemcsak a gazdákat, de a hazai élelmiszer-termelést is támogatják.

Fotó: Tamási Leonárd
Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, idén a gyümölcstermés sokkal jobbnak mutatkozik, mint 2020-2021-ben, amikor a tavaszi fagyok nagymértékben elvitték a termés jelentős részét.

A meggytermés kapcsán már rosszabb képet ismertetett. A Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon, ahonnan a hazai meggytermés 70-75 százaléka származik, kifejezetten aszályos hónapokat élt át a térség, emiatt jó, ha ipari feldolgozásra elégséges termésmennyiséget tudnak leszüretelni a gazdák.

Kelemen Péter kiemelte, az időjárási nehézségektől függetlenül konzervipari feldolgozásra a legjobb fajtáink nekünk vannak, beltartalomban, méretben és küllemben egyaránt. Hozzátette, jelenleg az érdi bőtermő betakarítása zajlik az országban. Jelenleg a fürtös meggy adja a gerincét ennek a termésmennyiségnek.

Fotó: Tamási Leonárd
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője kiemelte, a háború miatt nehéz helyzetben van az élelmiszeripar. A fogyasztói árakon inflációs nyomás érzékelhető, ami befolyásolja a belföldi gyümölcsfajták iránti fogyasztási kedvet. Az ágazat helyzetére kitérve elmondta,

30-40 százalékos termesztésiköltség-drágulást tapasztalhattak a termesztők. Tehát a hazai termés jó lesz, ugyanakkor a gazdák nincsenek könnyű helyzetben.

Az ügyvezető kiemelte, az AMC azért érzi fontosnak, hogy részt vegyen különféle fesztiválokon, így a VOLT Fesztiválon is, hogy hirdesse a fogyasztók és a termelők összefogásának szükségességét.  A koronavírus az előző években már megmutatta, mennyire fontos az önellátás, szerencsére Magyarország eltudja magát élelmiszerrel látni – tette hozzá. „Ehhez viszont arra van szükség, hogy válasszunk magyar termékeket gyümölcs esetében is, hiszen ezzel a döntéssel a magyar gazdákat is támogatjuk.”

Ondré Péter a fesztiválokon való megjelenés kapcsán másik fontos tényezőnek a fiatalok egészséges táplálkozásra való felszólítását említette, aminek egyik fontos eleme a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Véleménye szerint az elmúlt 10 évben javultak trendek, de uniós átlaghoz képest még mindig nem elégséges a hazai fogyasztás mértéke.

Fotó: Tamási Leonárd

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.