0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Keleten tovább súlyosbodik az aszály

A keleti országrészben hetek óta alig esett, a talaj sokfelé csontszáraz, a nyári növények szenvednek az aszálytól. A kalászosoknak és a repcének már nem segítene a csapadék, az őszi árpa betakarítása a szokásos idő előtt elkezdődött. A Dunántúlon május végén, június elején jelentős mennyiségű csapadék hullott, arrafelé még van nedvesség a talajban.

A folytatás sem ígér országos csapadékot, holnap délelőttig is főként a nyugati, délnyugati országrészben várhatók záporok, zivatarok, utána pedig csak szombaton, és csak kevés helyen lehet némi csapadék, de száraz, igen meleg idő lesz a jellemző a következő egy hét során.

Az elmúlt egy hétben csütörtökön és pénteken elszórtan, hétfő estétől szerda reggelig pedig főként a nyugati országrészben fordultak elő záporok, zivatarok. 1 mm-t meghaladó csapadék azonban csak egészen kis körzetekben hullott, hazánk döntő része szárazon maradt. Az elmúlt 10 nap csapadékösszege már szinte országszerte elmarad a sokéves átlagtól, de május végén, június elején a Dunántúlt illetve az Alföld nyugati, délnyugati tájait még jelentős esők öntözték, így arrafelé az elmúlt 30 nap csapadékösszege helyenként számottevő többletet mutat az ilyenkor szokásos értékekhez képest.

A csapadék területi eloszlásában megfigyelhető nagy különbségek tükröződnek a talajok nedvességtartalmában is.

Bár az elmúlt tíz nap során a Dunántúlon is sokat száradtak a talajok, de arrafelé a felső fél méteres réteg még jellemzően 40% fölötti nedvességet tartalmaz a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában. Ezzel szemben a keleti országrészben ez az érték már igen nagy területen a 30%-ot sem éri el, ami nagyfokú aszályt jelent.

Az alsóbb talajrétegek vízhiánya is egyre fokozódik, a felső egy méteres rétegből keleten 100-130 mm, de a Dunántúlon is egyre többfelé több mint 100 mm hiányzik a telítettséghez képest.

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt hét második felében jellemzően 25 és 30 fok között alakult, vasárnap emelkedett nagy területen 30 fok fölé. Majd hétfőn tovább folytatódott a melegedés, és az idei év eddigi legmelegebb napján a maximumok már 31 és 36 fok között alakultak, és az Alföldön a napi középhőmérséklet is sokfelé meghaladta a 25 fokot. Hétfőről keddre éjszaka egy hidegfront vetett véget átmenetileg a kánikulának, és kedden 5-8 fokkal visszaesett a hőmérséklet.     

Az őszi árpa a teljes érés fenológiai fázisában jár, helyenként már megkezdődött az aratása. Az őszi búza és a repce is érik.

A keleti országrészben erősen megviselte az őszi vetésű növények állományait a virágzás és szemfejlődés időszakában bekövetkezett aszály, és az érést is felgyorsítja a forró, száraz időjárás.

Ez a termés minőségében és mennyiségében is megmutatkozik majd. A Dunántúlon ebben a két kritikus fenológiai fázisban kaptak esőt az állományok, arrafelé kedvezőbb a kép.

A napraforgó és a kukorica is vegyes képet mutat: a Dunántúlon szépen fejlődnek az állományok, a talajban van elegendő nedvesség, így a meleg, napos idő kedvező. Keleten azonban szenvednek, alig fejlődnek az állományok az aszálytól.

Az előttünk álló egy hétben nagyrészt napos, száraz, igen meleg időre számíthatunk magas UV sugárzással. Szerda estétől csütörtök délelőttig a nyugati, délnyugati, déli területeken várhatók záporok, néhol heves zivatarok, délnyugaton helyenként jelentős, 20 mm-t meghaladó mennyiség is hullhat. Ezzel szemben az ország északkeleti fele kimarad ebből a csapadékból. Péntek este és szombaton csak elszórtan lehetnek záporok, és ezekből is csak igen kis mennyiség valószínű, vasárnaptól pedig tovább csökken a csapadék esélye. Így az ország északkeleti felén tovább fokozódik a szárazság, egyre növekszik a súlyos aszállyal érintett területek nagysága. Nyugaton, délnyugaton, eleinte nő a talajok nedvességtartalma, majd péntektől ezeken a területeken is a talajok száradására lehet számítani. A hőmérséklet csúcsértéke a hét közepi 25-30 fokos értékek után péntektől egyre nagyobb területen haladja meg a 30, vasárnaptól a 35 fokot. A magas hőmérsékletekhez alacsony, a legmelegebb órákban 30% alatti páratartalom társul, légköri aszály várható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu