Back to top

Megsemmisítő csapás érte a feléledő ukrán borászatot

A volt Szovjetunióban a földdel tették egyenlővé az ukrajnai szőlőültetvényeket. Miután független lett, Ukrajnában újra fölépült a szőlő-bor ágazat, és ezt a fejlődést vetette vissza a háború, a közvetlen káron túl a szállítások megtorpanása miatt is. A Fekete-tenger környéki ültetvények szenvedtek kárt, a magyar és román határhoz közeli szőlőterületeket nem érte találat.

Amikor az orosz-ukrán háború mezőgazdasági hatásairól esik szó, mindenki a búzára és kukoricára gondol, mint a legnagyobb mennyiségben exportált terményekre, amelyek a világ élelmezésében is jelentős szerepet töltenek be. A nemrégiben föléledt szőlő-bor ágazat közvetlen károkat szenvedett, hiszen az egyik termőterület a harcok középpontjában fekszik.

Fotó: Facebook/Slivino Village
Kevésbé ismert ugyan az ukrán borászat, mint a szomszédos országoké, mégis évszázados hagyományokra és régi nemzetközi kapcsolatokra tekint vissza. A Krím-félszigeten a római idők óta termesztettek szőlőt. 1822-ben svájci szőlőtermesztők telepítettek ültetvényeket Odesszától délre, az OdessaVinPro véget pedig francia betelepülő alapította 1857-ben.

A szovjet idők alatt megsemmisítették az ültetvényeket és az 1990-es évektől, Ukrajna függetlenné válásától kezdték újra fölépíteni az ágazatot.

Szőlőfajtáik közt megtalálható a grúziai eredetű Saperavi és olyan klasszikus fajták, mint a Rajnai rizling, a Muscat Ottonel, a Zweigelt, a Merlot, a Cabernet sauvignon, valamint helyi fajták, az Odessa Black vagy a Telti Kuruk. Még a magyar nemesítésű Cserszegi fűszeres és a Piros Tramini is megtalálható az ültetvényekben. Jelenleg 41 ezer hektár szőlőültetvény vanaz országban, nem számítva a Krím-félsziget 30 ezer hektárnyi szőlőjét.

Az ország egyik szőlőtermő területe a Kárpátalja,

ahol Szlovákia, Magyarország és Románia közelében, védett fekvésben telepítették az ültetvényeket, kihasználva a szomszédos, elismert borvidékekhez hasonló természeti adottságokat. Ez a nyugat-ukrajnai borvidék messze van a harcoktól, viszonylagos biztonságban.

A Mikulaiv közelében fekvő Slivino borászat ültetvényében fel nem robbant bombát talált a tulajdonos
A Mikulaiv közelében fekvő Slivino borászat ültetvényében fel nem robbant bombát talált a tulajdonos
Fotó: Facebook/Slivino Village

Nem ilyen szerencsés a másik borvidék, amely a Fekete-tenger partján terül el.

A Mikolaiv közelében lévő ültetvényeket időről időre bombatalálatok érik, ennek ellenére a termelők továbbra is próbálják ápolni a megmaradt szőlőt. Nemcsak a becsapódó lövedékek okoznak kárt, sok dolgozójuk önkéntesnek állt, hogy harcoljon a támadók ellen. Herszon legnagyobb borászatát a háború második napján elfoglalták az oroszok, egy családi pincészet pedig megsemmisült. A többiek, bár még állnak, a lebombázott utak miatt megközelíthetetlenek.

A működő borászatok hordó, palack és más felszerelések hiányától szenvednek, örömmel fogadnák európai borásztársaik segítségét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/winemag.com/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Eljött a szőlőkabóca elleni védekezés ideje – növényvédelmi előrejelzés 26. hét

A tavasz óta elképesztő méreteket öltő levéltetű-fertőzés kezd alábbhagyni ugyan, de nem maradunk megoldásra váró probléma nélkül. Rajzik egyebek között az almamoly, fertőz a szőlőlisztharmat, és most vannak olyan fejlettségi állapotban a szőlőkabóca lárvái, hogy meg kell kezdeni ellenük a védekezést.

Zuhannak a gabonaárak: Ukrajna és Oroszország exportja lehetségesnek tűnik

A gabonaárak a hét elején meredeken csökkentek a tőzsdén arra a hírre, hogy megindult a tárgyalás az ukrán és az orosz búzaexport lehetséges megvalósításairól.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

Nyaralás Vlagyimir Putyin nyomában

Az oroszok egy új turisztikai csomagot népszerűsítenek, amely azokat a helyeket, városokat és látnivalókat fűzi fel egy útvonalra, amelyeket Vlagyimir Putyin szívesen látogat meg nyaralásai során.