0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megsemmisítő csapás érte a feléledő ukrán borászatot

A volt Szovjetunióban a földdel tették egyenlővé az ukrajnai szőlőültetvényeket. Miután független lett, Ukrajnában újra fölépült a szőlő-bor ágazat, és ezt a fejlődést vetette vissza a háború, a közvetlen káron túl a szállítások megtorpanása miatt is. A Fekete-tenger környéki ültetvények szenvedtek kárt, a magyar és román határhoz közeli szőlőterületeket nem érte találat.

Amikor az orosz-ukrán háború mezőgazdasági hatásairól esik szó, mindenki a búzára és kukoricára gondol, mint a legnagyobb mennyiségben exportált terményekre, amelyek a világ élelmezésében is jelentős szerepet töltenek be. A nemrégiben föléledt szőlő-bor ágazat közvetlen károkat szenvedett, hiszen az egyik termőterület a harcok középpontjában fekszik.

Kevésbé ismert ugyan az ukrán borászat, mint a szomszédos országoké, mégis évszázados hagyományokra és régi nemzetközi kapcsolatokra tekint vissza. A Krím-félszigeten a római idők óta termesztettek szőlőt. 1822-ben svájci szőlőtermesztők telepítettek ültetvényeket Odesszától délre, az OdessaVinPro véget pedig francia betelepülő alapította 1857-ben.

A szovjet idők alatt megsemmisítették az ültetvényeket és az 1990-es évektől, Ukrajna függetlenné válásától kezdték újra fölépíteni az ágazatot.

Szőlőfajtáik közt megtalálható a grúziai eredetű Saperavi és olyan klasszikus fajták, mint a Rajnai rizling, a Muscat Ottonel, a Zweigelt, a Merlot, a Cabernet sauvignon, valamint helyi fajták, az Odessa Black vagy a Telti Kuruk. Még a magyar nemesítésű Cserszegi fűszeres és a Piros Tramini is megtalálható az ültetvényekben. Jelenleg 41 ezer hektár szőlőültetvény vanaz országban, nem számítva a Krím-félsziget 30 ezer hektárnyi szőlőjét.

Az ország egyik szőlőtermő területe a Kárpátalja,

ahol Szlovákia, Magyarország és Románia közelében, védett fekvésben telepítették az ültetvényeket, kihasználva a szomszédos, elismert borvidékekhez hasonló természeti adottságokat. Ez a nyugat-ukrajnai borvidék messze van a harcoktól, viszonylagos biztonságban.

Nem ilyen szerencsés a másik borvidék, amely a Fekete-tenger partján terül el.

A Mikolaiv közelében lévő ültetvényeket időről időre bombatalálatok érik, ennek ellenére a termelők továbbra is próbálják ápolni a megmaradt szőlőt. Nemcsak a becsapódó lövedékek okoznak kárt, sok dolgozójuk önkéntesnek állt, hogy harcoljon a támadók ellen. Herszon legnagyobb borászatát a háború második napján elfoglalták az oroszok, egy családi pincészet pedig megsemmisült. A többiek, bár még állnak, a lebombázott utak miatt megközelíthetetlenek.

A működő borászatok hordó, palack és más felszerelések hiányától szenvednek, örömmel fogadnák európai borásztársaik segítségét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/winemag.com/decanter.com