Back to top

Új sajtbírákat avatnak

37 sajtbíra végezte el sikeresen a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett sajtbíra képzést.

sajt_index.jpg

Illusztráció
Illusztráció
“Egyszer egy olasz mesterbíra megjegyezte, hogy a mester fokozatú minősítés elérésekor jött rá, hogy minél többet olvas és tanul a sajtokról, minél több sajtot kóstol, annál inkább érzi úgy, hogy keveset tud a sajtok világáról” - mesélte a magyar sajtbíra-tanoncoknak tartott előadásán Maria Cristina Crucutti olasz sajtszakértő, midőn az ONAF (Organizzazione Nazionale degli Assaggiatori di Formaggio - Olasz Sajtbíra Egyesület) képzési rendszeréről faggatták.

Sajtbírákat avatnak. 37 fő végezte el sikeresen a 2. Sajtbíra képzést.

Egy képzés végét ünnepelik, de egyben 37 sajtszakértő útjának kezdetét is. Bizakodva várják, hogy útjuk során felfedezzék a magyar kisüzemi és kézműves sajtok sokszínű világát és kóstolási jegyzeteikkel, nemzetközi szintű, fogyasztói szempontú bírálatukkal és építő kritikáikkal hozzájáruljanak a magyar sajtkultúra további gyarapodásához.

A képzés megvalósulását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatta.

Helyszín, időpont: Hegedűs Sajtműhely (2091 Etyek Újhegyi út 116.), 2022.06.26., 16:00

Tervezett program:

  • 16:00 Köszöntő - Hegedűs Imre elnök (Magyar Sajtkészítők Egyesülete)
  • 16:10 Oklevelek ünnepélyes átadása - Pozsa Panni és Tim Zoltán, a képzés szakmai vezetői
  • 16:45- Fogadás: sajt és pezsgő

További információk az egyesület honlapján találhatók: www.sajtkeszitok.hu

Forrás: 
Magyar Sajtkészítők Egyesülete

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával.

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's

Hónapokig tartó zárvatartás után újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's gyorsétteremlánc - jelentette be az amerikai székhelyű McDonald's nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy csütörtökön.

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Skanzenben

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Szentendrei Skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.