Back to top

Új sajtbírákat avatnak

37 sajtbíra végezte el sikeresen a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett sajtbíra képzést.

sajt_index.jpg

Illusztráció
Illusztráció
“Egyszer egy olasz mesterbíra megjegyezte, hogy a mester fokozatú minősítés elérésekor jött rá, hogy minél többet olvas és tanul a sajtokról, minél több sajtot kóstol, annál inkább érzi úgy, hogy keveset tud a sajtok világáról” - mesélte a magyar sajtbíra-tanoncoknak tartott előadásán Maria Cristina Crucutti olasz sajtszakértő, midőn az ONAF (Organizzazione Nazionale degli Assaggiatori di Formaggio - Olasz Sajtbíra Egyesület) képzési rendszeréről faggatták.

Sajtbírákat avatnak. 37 fő végezte el sikeresen a 2. Sajtbíra képzést.

Egy képzés végét ünnepelik, de egyben 37 sajtszakértő útjának kezdetét is. Bizakodva várják, hogy útjuk során felfedezzék a magyar kisüzemi és kézműves sajtok sokszínű világát és kóstolási jegyzeteikkel, nemzetközi szintű, fogyasztói szempontú bírálatukkal és építő kritikáikkal hozzájáruljanak a magyar sajtkultúra további gyarapodásához.

A képzés megvalósulását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatta.

Helyszín, időpont: Hegedűs Sajtműhely (2091 Etyek Újhegyi út 116.), 2022.06.26., 16:00

Tervezett program:

  • 16:00 Köszöntő - Hegedűs Imre elnök (Magyar Sajtkészítők Egyesülete)
  • 16:10 Oklevelek ünnepélyes átadása - Pozsa Panni és Tim Zoltán, a képzés szakmai vezetői
  • 16:45- Fogadás: sajt és pezsgő

További információk az egyesület honlapján találhatók: www.sajtkeszitok.hu

Forrás: 
Magyar Sajtkészítők Egyesülete

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

A legnehezebb időszakban sem marad el a gazdák adománya

Óriási aszály tombol az országban, sok helyen szinte alig lesz termés, de a magyar gazdák a nehézségek ellenére is segítik a rászorulókat. Jó példája ennek, hogy idén is több ezer gazda ajánlott fel búzát a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.