Back to top

A vertikális kertészetben látják a megoldást az angolok

A világ legnagyobb vertikális kertészete kezdi meg működését a tervek szerint ősszel. Mérete 96 teniszpályányi lesz.

A rétegesen elrendezett ágyások összterülete 13,5 ezer négyzetmétert tesz ki, amely gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények termesztésére alkalmas. A farmot a Jones Food Company (JFC) hozza létre az angliai Boston közelében. A beruházás célja, hogy Nagy-Britannia függetlenítse magát az élelmiszer-behozataltól.

A Jones Food Company (JFC) már rendelkezik tapasztalattal a vertikális növénytermesztés területén.

Az Egyesült Királyság friss bazsalikomtermelésének ugyanis közel egyharmada már most is a vállalat Lincolnshire-i függőleges farmjáról származik,

amely jelenleg a legnagyobb Európában. Ott kutatások folynak a bogyós gyümölcsök, virágok, zöldségek, sőt, még a szőlő kereskedelmi méretű termesztésére is.

Az újonnan kialakított vertikális kertészet termőterülete 13 500 négyzetméter lesz, ami 96 teniszpálya méretének felel meg, a tervek szerint ősszel kezdi meg működését.

– Már tudjuk, hogy a zöld leveles zöldségeken kívül más termékeket is tudunk termeszteni, a gombáktól kezdve a szederig és a tulipánig, de az új létesítmény célja, hogy felgyorsítsuk a növények növekedési ütemét, hogy kereskedelmi méretekben is termeszthetőek legyenek

– mondja Glynn Stephens, a JFC képviselője. Hozzátette, hogy a vállalat célja, hogy ne kelljen élelmiszert importálni a szigetekre. Ez szerintük várhatóan a 10 év múlva fog bekövetkezni.

Finn példa a vertikális növénytermesztésre
Finn példa a vertikális növénytermesztésre
Fotó: Wikimedia Commons
A szigetországban elfogyasztott élelmiszerek közel felét külföldről importálják. Ráadásul az import 69 százaléka olyan országokból származik, amelyek természeti erőforrásai alacsonyabbak, mint az Egyesült Királyságé, ilyen például Dél-Afrika és Törökország.

A JFC érvelése szerint a vertikális gazdaságok kevesebb műtrágyát használnak, mint a hagyományos szántóföldi növények, mivel amit a növények nem használnak fel, azt a gazdaság vízrendszerén keresztül újrahasznosítják.

Emellett a termesztő létesítmény 100 százalékban zöld energiával működtethető, 95 százalékkal kevesebb vizet használ, és csökkenti az élelmiszerek szállítását,

mivel a fogyasztóhoz közel termelődnek. Ezenkívül a vertikális gazdaságban az élelmiszereket teljesen ellenőrzött körülmények között termesztik, így nem befolyásolják a kedvezőtlen időjárási események.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.