Back to top

Az egyetlen konzerv, amit mindig érdemes tartani a kamrában

A konzervek hihetetlenül kényelmes választások, ha gyorsan szeretnénk enni valamit, emellett könnyen tárolhatók, hosszú szavatossági idejük van és a legtöbbjük azonnal fogyasztható. Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben sokféle konzerv, például a bab és más zöldségek, nagyon táplálók.

Az összes könnyen elérhető, tápláló konzerv közül van egy, amit mindig érdemes tartanunk, ami nem más, mint a tonhalkonzerv. Ha van ilyen konzervünk a kamrában, mindig kéznél lesz egy gyors, fehérjében gazdag étel, mondja Leslie Langevin, dietetikus és a Whole Health Nutrition társtulajdonosa. A Nemzeti Halászati Intézet szerint valószínűleg ezért a tonhal a harmadik legnépszerűbb tengeri hal az Egyesült Államokban.

Light tonhal konzerv vs. fehér tonhal

"A light tonhal a felhasznált tonhalfajtára utal, amely általában sárgaúszójú és/vagy csíkos hasú tonhal (skipjack)" - mondja Susie Polgreen, dietetikus. "Ezeknek a halaknak a húsa sötétebb színű és lágyabb textúrájú, mint a fehér albacore tonhalé" - mondja Polgreen. Az olyan kisebb fajok, mint a sárgaúszójú és a csíkos hasú tonhal kevesebb higanyt tartalmaznak, mint a nagyobb, fehér tonhalak, mondja Langevin.

A tonhalkonzerv előnyei:

Magas az Omega-3 zsírsavtartalma

"A light tonhal egyik legnagyobb egészségügyi előnye, hogy omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek olyan típusú zsírok, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani" - mondja Susie Polgreen. Ez azt jelenti, hogy ezeket a jótékony hatású zsírokat a táplálkozásból kell beszereznünk, és a darabos light tonhal fogyasztása remek módja ennek.

"Az omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a gyulladást, és szoros kapcsolatban állnak a szív- és érrendszeri, valamint az agyi egészséggel" - mondja Polgreen.

Ezen kívül a gyulladáscsökkentő zsírok, a szem és a bőr egészségéhez is elengedhetetlenek, teszi hozzá Langevin. "Olyan tonhalat érdemes választani, amelyet vízben, nem pedig olajban konzerváltak, mivel az olajjal töltött konzervek lecsöpögtetésekor az omega-3-ak egy része elveszhet" - mondja Polgreen.

Jó D-vitaminforrás

"A tonhalkonzerv azon kevés élelmiszerek egyike, amelyek természetes módon tartalmaznak D-vitamint, amiből elegendő mennyiséget kell biztosítani a szervezetünk számára" - mondja Polgreen. Való igaz, hogy a legtöbben hiányt szenvednek ebből a létfontosságú vitaminból, a Cleveland Clinic Mercy Hospital szerint az amerikaiak mintegy 42 százaléka D-vitamin-hiányos.

A szervezet D-vitaminnal való ellátása kritikus, mivel kulcsfontosságú szerepet játszik a csontok és a szív egészségében, az immunitásban és a hangulatszabályozásban is - mondja Polgreen.

Az USDA szerint egy adag light tonhalkonzerv 2 mikrogramm D-vitamint biztosít, ami az ajánlott napi érték (DV) 10 százaléka.

Teljesen jóllakottá tesz

Bár a tonhalkonzerv alacsony kalóriatartalmú (közel 142 kalória konzervenként), mégis meglehetősen laktató (megfékezi az éhségérzetet és kordában tartja a sóvárgást). A tonhalkonzerv jóllakottsági faktora Langevin szerint gazdag fehérje- és zsírtartalmával függ össze. Ez azért van, mert mindkét makrotápanyag lassan emésztődik, ami azt eredményezi, hogy hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat. Langevin szerint egyetlen adag light tonhalkonzerv 32 gramm fehérjét és 1,6 gramm zsírt tartalmaz (ez kevésnek tűnhet, de bőséges mennyiségű omega-3 zsírsavakat tartalmaz).

Szelént szállít

A konzervenként 116,5 mikrogramm (ez az ajánlott napi érték 212 százaléka) szelént tartalmaz, így jelentős szelénforrásnak számít az USDA szerint. A Harvard T.H. Chan School of Public Health szerint

a szelén számos enzim és fehérje nélkülözhetetlen elemeként játszik szerepet a DNS-termelésben, a szaporodásban és a pajzsmirigyhormonok anyagcseréjében, valamint segít megvédeni a sejtkárosodástól és a fertőzésektől.

Alacsonyabb a higanytartalma, mint más tonhalfajtáknak

"A higany gyakran a legnagyobb egészségügyi probléma a tonhalfogyasztással kapcsolatban, mivel a magas higanyexpozíciót jelentős központi idegrendszeri károsodásokkal hozták összefüggésbe" - mondja Polgreen. "Bár minden tonhal tartalmaz némi higanyt, a light tonhal (sárgaúszójú és csíkos hasú) higanytartalma általában alacsonyabb, mint a fehér tonhalé, ezért biztonságosabb választásnak tekinthető" - mondja. Ez azért van így, mert a kisebb halak - például a skipjack vagy a sárgaúszójú tonhal (jellemzően a light tonhalkonzervekbe csomagolt tonhalak) - kevesebb higanyt halmoznak fel életük során, mint a nagyobb fehér tonhalak (a fehér tonhalkonzervekben található fajta), mondja Langevin.

Ennek ellenére Langevin és Polgreen is azt ajánlja, hogy az étrend higanyszintjének korlátozása érdekében a fogyasztást heti egy konzervre korlátozzuk.

A cikkben említett tápérték adatok márkánként eltérők lehetnek, hogy megbizonyosodjunk az adott termék tápértékadatáról olvassuk el a termékeken feltüntetett táblázatot.

Forrás: 
livestrong.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.