Back to top

Az egyetlen konzerv, amit mindig érdemes tartani a kamrában

A konzervek hihetetlenül kényelmes választások, ha gyorsan szeretnénk enni valamit, emellett könnyen tárolhatók, hosszú szavatossági idejük van és a legtöbbjük azonnal fogyasztható. Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben sokféle konzerv, például a bab és más zöldségek, nagyon táplálók.

Az összes könnyen elérhető, tápláló konzerv közül van egy, amit mindig érdemes tartanunk, ami nem más, mint a tonhalkonzerv. Ha van ilyen konzervünk a kamrában, mindig kéznél lesz egy gyors, fehérjében gazdag étel, mondja Leslie Langevin, dietetikus és a Whole Health Nutrition társtulajdonosa. A Nemzeti Halászati Intézet szerint valószínűleg ezért a tonhal a harmadik legnépszerűbb tengeri hal az Egyesült Államokban.

Light tonhal konzerv vs. fehér tonhal

"A light tonhal a felhasznált tonhalfajtára utal, amely általában sárgaúszójú és/vagy csíkos hasú tonhal (skipjack)" - mondja Susie Polgreen, dietetikus. "Ezeknek a halaknak a húsa sötétebb színű és lágyabb textúrájú, mint a fehér albacore tonhalé" - mondja Polgreen. Az olyan kisebb fajok, mint a sárgaúszójú és a csíkos hasú tonhal kevesebb higanyt tartalmaznak, mint a nagyobb, fehér tonhalak, mondja Langevin.

A tonhalkonzerv előnyei:

Magas az Omega-3 zsírsavtartalma

"A light tonhal egyik legnagyobb egészségügyi előnye, hogy omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek olyan típusú zsírok, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani" - mondja Susie Polgreen. Ez azt jelenti, hogy ezeket a jótékony hatású zsírokat a táplálkozásból kell beszereznünk, és a darabos light tonhal fogyasztása remek módja ennek.

"Az omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a gyulladást, és szoros kapcsolatban állnak a szív- és érrendszeri, valamint az agyi egészséggel" - mondja Polgreen.

Ezen kívül a gyulladáscsökkentő zsírok, a szem és a bőr egészségéhez is elengedhetetlenek, teszi hozzá Langevin. "Olyan tonhalat érdemes választani, amelyet vízben, nem pedig olajban konzerváltak, mivel az olajjal töltött konzervek lecsöpögtetésekor az omega-3-ak egy része elveszhet" - mondja Polgreen.

Jó D-vitaminforrás

"A tonhalkonzerv azon kevés élelmiszerek egyike, amelyek természetes módon tartalmaznak D-vitamint, amiből elegendő mennyiséget kell biztosítani a szervezetünk számára" - mondja Polgreen. Való igaz, hogy a legtöbben hiányt szenvednek ebből a létfontosságú vitaminból, a Cleveland Clinic Mercy Hospital szerint az amerikaiak mintegy 42 százaléka D-vitamin-hiányos.

A szervezet D-vitaminnal való ellátása kritikus, mivel kulcsfontosságú szerepet játszik a csontok és a szív egészségében, az immunitásban és a hangulatszabályozásban is - mondja Polgreen.

Az USDA szerint egy adag light tonhalkonzerv 2 mikrogramm D-vitamint biztosít, ami az ajánlott napi érték (DV) 10 százaléka.

Teljesen jóllakottá tesz

Bár a tonhalkonzerv alacsony kalóriatartalmú (közel 142 kalória konzervenként), mégis meglehetősen laktató (megfékezi az éhségérzetet és kordában tartja a sóvárgást). A tonhalkonzerv jóllakottsági faktora Langevin szerint gazdag fehérje- és zsírtartalmával függ össze. Ez azért van, mert mindkét makrotápanyag lassan emésztődik, ami azt eredményezi, hogy hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat. Langevin szerint egyetlen adag light tonhalkonzerv 32 gramm fehérjét és 1,6 gramm zsírt tartalmaz (ez kevésnek tűnhet, de bőséges mennyiségű omega-3 zsírsavakat tartalmaz).

Szelént szállít

A konzervenként 116,5 mikrogramm (ez az ajánlott napi érték 212 százaléka) szelént tartalmaz, így jelentős szelénforrásnak számít az USDA szerint. A Harvard T.H. Chan School of Public Health szerint

a szelén számos enzim és fehérje nélkülözhetetlen elemeként játszik szerepet a DNS-termelésben, a szaporodásban és a pajzsmirigyhormonok anyagcseréjében, valamint segít megvédeni a sejtkárosodástól és a fertőzésektől.

Alacsonyabb a higanytartalma, mint más tonhalfajtáknak

"A higany gyakran a legnagyobb egészségügyi probléma a tonhalfogyasztással kapcsolatban, mivel a magas higanyexpozíciót jelentős központi idegrendszeri károsodásokkal hozták összefüggésbe" - mondja Polgreen. "Bár minden tonhal tartalmaz némi higanyt, a light tonhal (sárgaúszójú és csíkos hasú) higanytartalma általában alacsonyabb, mint a fehér tonhalé, ezért biztonságosabb választásnak tekinthető" - mondja. Ez azért van így, mert a kisebb halak - például a skipjack vagy a sárgaúszójú tonhal (jellemzően a light tonhalkonzervekbe csomagolt tonhalak) - kevesebb higanyt halmoznak fel életük során, mint a nagyobb fehér tonhalak (a fehér tonhalkonzervekben található fajta), mondja Langevin.

Ennek ellenére Langevin és Polgreen is azt ajánlja, hogy az étrend higanyszintjének korlátozása érdekében a fogyasztást heti egy konzervre korlátozzuk.

A cikkben említett tápérték adatok márkánként eltérők lehetnek, hogy megbizonyosodjunk az adott termék tápértékadatáról olvassuk el a termékeken feltüntetett táblázatot.

Forrás: 
livestrong.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Ezeket a halakat találták a kutatók a Dunában

Nappali és éjszakai halászattal vizsgálták a partközeli halállományt az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói a Duna Sződliget és Vác közötti szakaszán. A gyűjtött adatok szerint a vízparthoz közeli élőhelyeken jellemzően a kisnövésű fenéklakó halak, valamint a folyómeder mélyebb részeit, illetve a nyílt vízi élőhelyet kedvelő nagynövésű halak fiatal példányai tartózkodnak.