Back to top

Az egyetlen konzerv, amit mindig érdemes tartani a kamrában

A konzervek hihetetlenül kényelmes választások, ha gyorsan szeretnénk enni valamit, emellett könnyen tárolhatók, hosszú szavatossági idejük van és a legtöbbjük azonnal fogyasztható. Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben sokféle konzerv, például a bab és más zöldségek, nagyon táplálók.

Az összes könnyen elérhető, tápláló konzerv közül van egy, amit mindig érdemes tartanunk, ami nem más, mint a tonhalkonzerv. Ha van ilyen konzervünk a kamrában, mindig kéznél lesz egy gyors, fehérjében gazdag étel, mondja Leslie Langevin, dietetikus és a Whole Health Nutrition társtulajdonosa. A Nemzeti Halászati Intézet szerint valószínűleg ezért a tonhal a harmadik legnépszerűbb tengeri hal az Egyesült Államokban.

Light tonhal konzerv vs. fehér tonhal

"A light tonhal a felhasznált tonhalfajtára utal, amely általában sárgaúszójú és/vagy csíkos hasú tonhal (skipjack)" - mondja Susie Polgreen, dietetikus. "Ezeknek a halaknak a húsa sötétebb színű és lágyabb textúrájú, mint a fehér albacore tonhalé" - mondja Polgreen. Az olyan kisebb fajok, mint a sárgaúszójú és a csíkos hasú tonhal kevesebb higanyt tartalmaznak, mint a nagyobb, fehér tonhalak, mondja Langevin.

A tonhalkonzerv előnyei:

Magas az Omega-3 zsírsavtartalma

"A light tonhal egyik legnagyobb egészségügyi előnye, hogy omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek olyan típusú zsírok, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani" - mondja Susie Polgreen. Ez azt jelenti, hogy ezeket a jótékony hatású zsírokat a táplálkozásból kell beszereznünk, és a darabos light tonhal fogyasztása remek módja ennek.

"Az omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a gyulladást, és szoros kapcsolatban állnak a szív- és érrendszeri, valamint az agyi egészséggel" - mondja Polgreen.

Ezen kívül a gyulladáscsökkentő zsírok, a szem és a bőr egészségéhez is elengedhetetlenek, teszi hozzá Langevin. "Olyan tonhalat érdemes választani, amelyet vízben, nem pedig olajban konzerváltak, mivel az olajjal töltött konzervek lecsöpögtetésekor az omega-3-ak egy része elveszhet" - mondja Polgreen.

Jó D-vitaminforrás

"A tonhalkonzerv azon kevés élelmiszerek egyike, amelyek természetes módon tartalmaznak D-vitamint, amiből elegendő mennyiséget kell biztosítani a szervezetünk számára" - mondja Polgreen. Való igaz, hogy a legtöbben hiányt szenvednek ebből a létfontosságú vitaminból, a Cleveland Clinic Mercy Hospital szerint az amerikaiak mintegy 42 százaléka D-vitamin-hiányos.

A szervezet D-vitaminnal való ellátása kritikus, mivel kulcsfontosságú szerepet játszik a csontok és a szív egészségében, az immunitásban és a hangulatszabályozásban is - mondja Polgreen.

Az USDA szerint egy adag light tonhalkonzerv 2 mikrogramm D-vitamint biztosít, ami az ajánlott napi érték (DV) 10 százaléka.

Teljesen jóllakottá tesz

Bár a tonhalkonzerv alacsony kalóriatartalmú (közel 142 kalória konzervenként), mégis meglehetősen laktató (megfékezi az éhségérzetet és kordában tartja a sóvárgást). A tonhalkonzerv jóllakottsági faktora Langevin szerint gazdag fehérje- és zsírtartalmával függ össze. Ez azért van, mert mindkét makrotápanyag lassan emésztődik, ami azt eredményezi, hogy hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat. Langevin szerint egyetlen adag light tonhalkonzerv 32 gramm fehérjét és 1,6 gramm zsírt tartalmaz (ez kevésnek tűnhet, de bőséges mennyiségű omega-3 zsírsavakat tartalmaz).

Szelént szállít

A konzervenként 116,5 mikrogramm (ez az ajánlott napi érték 212 százaléka) szelént tartalmaz, így jelentős szelénforrásnak számít az USDA szerint. A Harvard T.H. Chan School of Public Health szerint

a szelén számos enzim és fehérje nélkülözhetetlen elemeként játszik szerepet a DNS-termelésben, a szaporodásban és a pajzsmirigyhormonok anyagcseréjében, valamint segít megvédeni a sejtkárosodástól és a fertőzésektől.

Alacsonyabb a higanytartalma, mint más tonhalfajtáknak

"A higany gyakran a legnagyobb egészségügyi probléma a tonhalfogyasztással kapcsolatban, mivel a magas higanyexpozíciót jelentős központi idegrendszeri károsodásokkal hozták összefüggésbe" - mondja Polgreen. "Bár minden tonhal tartalmaz némi higanyt, a light tonhal (sárgaúszójú és csíkos hasú) higanytartalma általában alacsonyabb, mint a fehér tonhalé, ezért biztonságosabb választásnak tekinthető" - mondja. Ez azért van így, mert a kisebb halak - például a skipjack vagy a sárgaúszójú tonhal (jellemzően a light tonhalkonzervekbe csomagolt tonhalak) - kevesebb higanyt halmoznak fel életük során, mint a nagyobb fehér tonhalak (a fehér tonhalkonzervekben található fajta), mondja Langevin.

Ennek ellenére Langevin és Polgreen is azt ajánlja, hogy az étrend higanyszintjének korlátozása érdekében a fogyasztást heti egy konzervre korlátozzuk.

A cikkben említett tápérték adatok márkánként eltérők lehetnek, hogy megbizonyosodjunk az adott termék tápértékadatáról olvassuk el a termékeken feltüntetett táblázatot.

Forrás: 
livestrong.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Újabb veszélyes kullancsfaj verhet tábor hazánkban a klímaváltozás miatt

A Hyalomma kullancs tőlünk délebbre, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén őshonos. Egyedei a madarakon élősködve vándorolnak el Európa északabbra fekvő területeire. Magyarországon már két vérszívót azonosítottak Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyékben, terjedéséről civil kullancsfigyelők jelentése adhat támpontot.