Back to top

Lesz még rosszabb – száraz, forró nyarak Mezőhegyesen

Az aratás hagyományos kezdete, Péter-Pál napja előtt 15 nappal már meg kellett kezdeni az aratást Mezőhegyesen.

Lesz még rosszabb – száraz, forró nyarak Mezőhegyesen | MMG

Az aratáson készült fotógalériánkat itt tekintheti meg.

A június 10-ei és 13-ai próbavágást követően 14-én megindultak a kombájnok a ménesbirtokon. "Az előző évet már 100 milliméter csapadékhiánnyal zártuk az 50 éves átlaghoz képest, és az idén is éppen csak, hogy átléptük a 110 millimétert június 16-ig – mondta Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. Tartós vízhiányban szenvednek a növények. A kukorica előveteményű táblán már elkezdődött az őszi árpa aratása, hisz generatív fázisba ugrott a növény, mert nem volt elég víz ahhoz, hogy a normál életciklusát tovább folytassa.

Ezt mutatják a szárítószekrényes víztartalom-mérési eredmények is. 10-én 18, 13-án 12,8, 14-én pedig 10,6 volt az árpa víztartalma.

Az őszi búza termésbecslési eredményei sem jók – a hozamok az elővetemény függvényében is változók.

„Az elmúlt években vagy az ősz, vagy a tavasz volt rendkívül száraz, így az őszi-, vagy a tavaszi vetésű növények megszenvedték a száraz periódusoknak a hatásait. Az előző év is hasonló volt, hiszen tavaly nyáron, június-július-augusztusban 51 milliméter csapadék hullott összesen Mezőhegyesen, ami az őszi vetésű növények tekintetében is gondokat okozott és okoz. De a tavaszi vetésű növényekkel is problémák vannak. 2022 június közepén a virágzáshoz közelít a napraforgó, a kukorica címerezése elkezdődött, így ezeket a növényeket is sújtja az időjárás. A talajvíz tavasszal 2 méter 20-an szokott lenni Mezőhegyesen, most négy méter tízen volt már a tavasz kezdetén – sorolta Isaszegi Norbert.

Ezek után nem meglepő, hogy már vetés előtt öntözték a vetőmag-kukorica termesztésére szánt földeket.

Április-májusban 1 millió köbméter vizet öntöztek ki, és várhatóan egész nyáron folytatni kell. Még úgy is, hogy ebben az évben zajlik az új öntözőrendszer kiépítése – amit persze úgy kell megvalósítani, hogy mialatt az új lineárok vagy centerek szerelése zajlik, még a régi, dobos rendszerrel is kénytelenek öntözni.

Fotó: Csatlós Norbert

Isaszegi Norbert az öntözésről elmondta: Az elvetett 2100 hektár vetőmag kukorica tartja el a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t: motorja a gazdaságnak. Mi pedig csak öntözéssel tudjuk ezt a növényt életben tartani. Nem azt mondom, hogy pótolni tudjuk a hiányzó csapadékot, mert az lehetetlen, hiszen itt már több száz milliméter hiányzik a növény szempontjából, hogyha az előző évet is ide vesszük.

Az öntözőberendezésekkel, 150 maximum 200 milliméter öntözővizet tudunk kijuttatni, amivel a növény annyit kap, mintha egy átlagos csapadékviszonyú évjárat lenne.

De a vetőmag kukoricának ennél jóval több kell, pontosan az 50 éves átlag csapadékmennyiség felett kellene a 150 milliméter kijuttatott öntözővíz, úgyhogy hatalmas küzdelem ez azért, hogy a terveinket el tudjuk érni. Nagyon nehéz ez az évjárat.

Határszemlénk tehát az éghajlatkutatók előrejelzéseit igazolják: a Kárpát-medence időjárása rendkívül nagy területi és évek közötti különbségeket eredményezhet. Lassan a mezőgazdálkodók jelszava is az: lesz még rosszabb.

Fotó: Csatlós Norbert

- Mondhatjuk úgy, hogy ez a mi problémánk – jelentette ki a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, hiszen nem az ország egészére jellemző ez az időjárási anomália. A Tiszától keletre és a Berettyótól délre van az a térség, amit nagyon-nagyon sújt ez a száraz időjárás.

Mezőhegyesre visszatérve azt látjuk, hogy ahol a növények egy öntözött elővetemény, például hibrid kukorica után kerültek elvetésre, teljesen más képet mutatnak.

Ilyen a búza is. Azon a részen még zöldes árnyalata van a táblának, és azoknak a táblarészeknek, ahova nem ért ki az előző évi öntözés, máshol pedig már mindjárt kész lesz a növény. Tehát nagyon eltérő képet fognak ezek a kultúrák is mutatni. Lesznek a búzában négy tonnás sarkok, és lesznek egy öntözött elővetemény után hat tonnát is produkáló táblák, de mi 7,7 tonnára terveztük az idei évet még tavaly ősszel, nagyobb input-ráfordítással a kalászosokban – ezt biztos, hogy már nem tudjuk elérni, de még csak megközelíteni sem.

Fotó: Csatlós Norbert

Egy tanulságot vonhatunk le a mezőhegyesi példából – az öntözés fejlesztésére sokkal nagyobb szükség van és lesz, mint azt sokan akár a növénytermesztési vagy a kertészeti ágazatban dolgozók közül gondolták. Valószínűleg az öntözőrendszerek kiépítésének az utolsó órájában vagyunk, ha már el nem késtünk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszálykárt is túl kellene élni

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének információi szerint is jelentős károkat okoz az aszály a szántóföldi növénytermesztőknek. Máhr Andrással, a MOSZ főtitkárhelyettesével és Csősz Tiborral, a MOSZ tanácsosával arról beszélgettünk, milyen károk keletkeztek és mivel kell szembenézniük a termelőknek.

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

Talajgyakorlat az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL és a Phylazonit július végén-augusztus elején öt különböző helyszínen szervezett nyári roadshow-t, amelyeken szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá.

Együtt fejlődnek a piaci elvárásokkal – Optimális gépek a Bábolnai Gazdanapokon

A békési Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. az OptiCorn kukorica- és a NAS, illetve PSM napraforgó-, valamint cirokbetakarító adapterekkel az európai piaci részesedés többségét birtokolja.

Sok méz termett a vajdaságban

Az akác is jól mézelt, 15–20 kilogrammot adott a palicsi homokvidék erdeiben. Az akác elvirágzását követően a selyemfű (vaddohány) is szépen ontotta a nektárt. Aztán a Fruška Gora erdeiben 10 kilogramm hársmézet pergettek ki. Török Attila és neje, Erzsébet családi vállalkozásban foglalkoznak méztermeléssel, 30 éve.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Északra tolódott a termésátlagok növekedési súlypontja

Az ELTE Természettudományi karának friss tanulmánya szerint 1981 és 2017 között az európai mezőgazdasági területek felén jelentősen csökkent a talajnedvesség a nyári félévben. Ha az éves átlagot vesszük alapul, akkor ez a tendencia egész Európára igaz.

Szokatlan oka van az ausztrál tojáshiánynak

Ausztráliában akkora a tojáshiány, hogy néhány helyen már visszatértek a COVID-járvány alatti korlátozásokhoz: a Coles szupermarketlánc boltjaiban fejenként maximum két kartonnal lehet vásárolni, a kávézókban pedig a reggeli menükhöz kettő helyett csak egy tojás jár.

Aszály a köbön

Az utóbbi egy hónapban több mint húsz trópusi nap volt a Vajdaságban, amikor a hőmérséklet meghaladta a 30 fokot. Április óta elkerülik a térséget a nagyobb kiterjedésű esőfelhők, csak lokális jellegű záporok áztatták a földet. Ennek eredményeként térségenként és határrészenként igen eltérő képet mutatnak a vetések.