Back to top

Lezárult a „Bölcs Fák” határon átívelő projektje

A matuzsálemfák megőrzése, megfelelő kezelése, dokumentálása kiemelt feladat, emellett fontos a népszerűsítésük, és közkinccsé tételük is határon innen és túl egyaránt - jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Gödöllői Királyi Kastély kertjében.

Rácz András kiemelte, a kertkultúra, a biodiverzitás védelme, a természetvédelem, mind a természetvédelemért felelős tárca feladatai közé tartoznak. Ezeken a különleges területeken azonban nem csupán az állami felelősségvállalásra van szükség, hanem ezen értékeink megőrzése szélesebb körű összefogást igényel, melynek részesei a helyben élők, a gazdálkodók, az önkormányzatok, helyi civil- és társadalmi szervezetek, valamint kutatóműhelyek.

Fontos szerepet töltenek be egy-egy növényfaj vagy faegyed évszázadokon át tartó megőrzésére alkalmas gyűjteményes kertek is.

Ebből az együttműködésből jön létre az a munka, amely a hazánkra jellemző Pannon biogeográfiai régió közös táji és természeti értékeinek megőrzésére törekszik, akár határokon átnyúló, szlovák közreműködéssel működő projektek által - sorolta az államtitkár.

unnamed.jpg

Fotó: Vermes Tibor

Rácz András elmondta azt is, hogy 2019 óta az Agrárminisztérium hivatalos stratégiai partnere a Magyar Arborétumok és Botanikusok Szövetsége (MABOSZ). A tárca felügyelete alá tartozó tíz nemzeti park igazgatóság négy hivatalosan bejegyzett arborétumot tart fenn, az Alcsúti Arborétumot, a Pintér-kertet, a Tiszakürti Arborétumot, valamint a Chernel-kertet, amelyeket évente csaknem 20.000 fő keres fel, így a természetvédelmi bemutatás fontos helyszínei.

A MABOSZ-szal közös szakmai munka folyik és a kertkezelési, fajmegőrzési feladatok mellett kiemelten fontos a bemutatási, környezeti nevelési tevékenység. A MABOSZ-nak mostanra félszáz tagszervezetéhez tartozó gyűjteményes kertek fele országosan védett természeti, negyede pedig helyi védelem alatt álló terület, melyek látogatószáma 3 millióhoz közelít – emelte ki az államtitkár.

Rácz András kitért arra is, hogy mára megváltoztak a társadalmi igények és sokan keresik a természetben való kikapcsolódás lehetőségét.

Erre kiváló lehetőséget nyújtanak az arborétumok, botanikus kertek. Emellett a nemzeti parkok az ökoturizmus kiemelt szereplői Magyarországon, a bemutatóhelyeken évi 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak – tette hozzá.

unnamed_2.jpg

Fotó: Vermes Tibor

Zsigmond Vince, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének elnöke köszöntőjében elmondta, a famatuzsálemek nemcsak gyönyörűek vagy történetileg érdekesek, hanem gazdag élőhelynek is számítanak. Mindegyik fa egy-egy külön világ. Éppen ezért nemcsak a botanikus kertekben, hanem a természetben, vagy éppen kertjeinkben található idős fák is kiemelten fontosak. A hazai természetvédelem hangsúlyosan foglalkozik a vizsgálatukkal és megőrzésükkel – hangsúlyozta.

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Gyalog- és vízitúrák az Őrségi Nemzeti Park programkínálatában

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság egész évben különleges látnivalókkal várja az ide látogatókat. A kínálatukban szerepelnek természeti, kultúrtörténeti és néprajzi értékeket is bemutató programok.

A hímzés hagyománya ma is él, évtizedek óta közösségteremtő erő

Elődeink alkotómunkájának örökségét meg kell őriznünk a következő generációk számára. Az értékfeltáró- és átadó munkának azonban csak úgy van igazán értelme, ha annak közösségformáló, közösségteremtő ereje van – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XXX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjátadó- és kiállításmegnyitó ünnepségén, Mezőkövesden.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.

Magyar erdők jó kezekben

A magyar kormányzat, a magyar agrárium számít a magyar erdőkre, és számít az erdőket kezelő erdész szakemberekre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, az Országos Erdészeti Egyesület 152. alkalommal megrendezett vándorgyűlésén a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.