Back to top

A gazdáknak segíteniük kell a kártevők elleni biológiai védekezéssel kapcsolatos kutatásokat

A gazdákat és a termesztőket arra kérik, hogy küldjenek nagy fehér pillangóhernyókat a kutatóknak, hogy segítsék a növényi kártevők elleni védekezéssel kapcsolatos tanulmányokat.

A nagy fehér pillangó hernyóit néha egy darázs, a Cotesia glomeratus parazitálja, amely megöli a hernyó gazdatestét. Úgy tűnik, hogy ugyanez a darázsfaj két jelentős növényi kártevőt, az afrikai és az őszi karvalyférget is parazitázza.

Fotó: commons.wikimedia.org / Michael Palmer

Ruth Carter kutató reméli, hogy fertőzött brit hernyókról tud darazsakat gyűjteni, és ezzel egy laboratóriumi kolóniát indíthat a parazitált karfaférgekből.

A páncélférgek pusztító kártevők, ahol csupán egy maroknyi hernyó hetek alatt nagy gabonaföldeket vagy legelőket pusztíthat el.

Ruth Carter, a Rothamsted Research tudósa elmondta: "Valódi problémát jelentenek, különösen Afrikában, ahol milliók folyamatos szegénységéhez és nyomorához járulnak hozzá. Reményeink szerint ez az apró parazita darázs új ismeretekkel szolgálhat, és a pajzstetvek széles körű használata helyett új módszereket kínálhat a páncélféregjárványok megfékezésére"."

Életciklusának részeként a nőstény darazsak egy hernyóba raknak petéket, és a következő két-három hétben ezek a lárvák a gazdatestből táplálkoznak, mielőtt végül elpusztítják azt. Ezután az elpusztult hernyón vagy annak közelében fonják jellegzetes sárga gubójukat, majd végül kifejlett darazsakként bújnak elő.

Carter a darazsak, a hernyók és a növények közötti kölcsönhatást fogja vizsgálni.

"Megpróbálom megérteni, hogyan változik a növények "szaga", miután megtámadták a karfavészes hernyók. Tudjuk, hogy a növények megváltoztatják a leveleik kémhatását és a kémiai anyagokat, amelyeket a táplálkozásra reagálva bocsátanak ki. Valamint vizsgálni fogjuk, hogy ez hogyan hat a parazitoidákra. Például vonzzák-e a darazsakat ezek a növényi aromák - más szóval, segítségért kiáltanak-e a növények?"

Arra kéri a gazdákat és a termesztőket, akik nagy fehér hernyókkal találkoznak, hogy óvatosan gyűjtsék össze őket, tegyék egy edénybe annak a növénynek a leveleivel, amelyen voltak, majd küldjék el őket.

A nagy fehér hernyókat viszonylag könnyű azonosítani, mondta, mivel főként a káposztafélék családjába tartozó növényekkel és más gyakori növényekkel, például a naspolyával táplálkoznak.

Forrás: 
farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

Zenével a bolygó megóvásáért

A zene erejével harcol a bolygó megóvásáért, a fenntartható mezőgazdaságért, egy felelős életszemléletért a Terra Livre. A portugál csapat csütörtökön este a Sziget fesztiválon adott koncertet.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Fantasztikus új felfedezés segítheti a növényeket az aszály elviselésében

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.

Nem maradunk erdő nélkül a rendelet után sem

Erőteljes visszhangja volt a Kormány augusztus 5-én közzétett 287/2022. (VIII. 4.) Kormányrendelete, amelynek célja a háborús helyzet miatti energiaválság alternatív megoldásokkal való kezelése – ez esetben a fenntarthatóan kitermelhető tűzifa piacra jutása. A rendelet a társadalom több szegmensében is nagy port vert, a természet védelmét magáénak érző aktivisták berkein belül különösképpen.