Back to top

Húsz év tapasztalat

A szamóca termesztése során szerzett gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel Csizmadia György a Venyim Gyümölcse Kertészetben. A Tész-Ész Kft. által Nagyvenyimben szervezett szakmai napon a Kertcenter Kft. ökológiai termesztés támogatására kínált termékeit is bemutatták, valamint beszámoltak arról, mik az előnyeik a szamócatermesztésben is sikeresen használható meteorológiai állomásoknak.

A Görögországból beszerzett ún. multiklíma szövettel takarták az állományt a fátyolfólia felett
A Görögországból beszerzett ún. multiklíma szövettel takarták az állományt a fátyolfólia felett
Húsz éve termeszt szamócát szabadföldön Csizmadia György. Eleinte a bakhátas technológia nem felelt meg az elképzeléseiknek, így sokáig síkművelésben termesztettek, majd mégis visszatértek a bakhátra, de már agroszövetes takarással és kemény falú csepegtetőcsövek elhelyezésével. A nagyvenyimi termőhelyen azért előnyösebb a bakhátas módszer, mert ott kicsit mindig fúj a szél, és a bakhátak hosszában végigfutó légáram kellőképpen szárazon tartja a növényállományt, így szinte nem kell a botrítisszel harcolniuk. Az egysoros telepítés szintén segíti az átszellőzést. Még a tavalyi nagyon esős időszakban sem ütötte fel a fejét ez a gombabetegség.

A gazdaságuk területe korábban zirci apátsági birtok volt, talaját tekintve futóhomok és lösz is megtalálható benne, így a kötöttsége nagyon változó.

A szamócát olyan részre telepítették, ahol a humusztartalom akár a 3,5%-ot is eléri. A vízgazdálkodás szempontjából előnyös, hogy a talajban sok helyen iszapfrakció is van. Náluk a pH 7,5, a mésztartalom a felszínen 3-6, a mélyebb rétegekben pedig akár 24% is lehet. Ahol a felső rétegből nem mosódott ki a mész, ott azonnal megjelenik a klorózis, mert a növények nem jutnak elég vashoz a kalcium és a vas antagonizmusa miatt.

A Davis meteorológiai állomással a talajnedvesség is mérhető
A Davis meteorológiai állomással a talajnedvesség is mérhető

Az utóbbi időkben hidegebbek a tavaszok, mint húsz évvel ezelőtt. Tavaly tavasszal 24 fagyos éjszakájuk volt, idén valamennyivel kevesebb, de fagyvédelem nélkül már nem működik a ter­mesztés. Dupla takarással védekeznek a fagykárok ellen. Az első réteg egy fátyolfólia, a második pedig egy multiklímának nevezett, sűrű szövésű fehér szövet. Saját tapasztalatuk szerint ez a módszer mínusz 9-10 °C-ig teljes fagyvédelmet nyújt. A növény a kettős takarás alatt tölti szinte a teljes virágzást. Idén március végén takarták le az ültetvényt, és már zöld bogyók voltak alatta, amikor április végén leszedték az állományról.

A megtermékenyüléssel a takarás alatt lévő rovarvilág miatt nincs gond.

Tavaly tavasszal ültettek frigó palántát, mert a júniusi munkacsúcsban rendszeresen fellépő munkaerőhiány miatt nem tudják megoldani nyáron a szamóca feltépését, a bakhátak újrahúzását és az ültetést. A Venyim Gyümölcse Kertészetben a késői telepítés nem vált be, a korábbi évek tapasztalata alapján a szeptemberi ültetés 70%-a kifagyott, mert a talaj nagy nitrogénszolgáltató képessége miatt a növény fejlődése még novemberben sem állt meg.

A legújabb telepítésnél már jégvédő hálót fognak feltenni, ami napégés ellen is véd
A legújabb telepítésnél már jégvédő hálót fognak feltenni, ami napégés ellen is véd
A szedési időszak munkaerőhiánya miatt alapvetően szedd magad értékesítési formára rendezkedtek be. Erre nagyon megfelelnek a 40 centiméter magas és 20 centiméter széles bakhátak, 90 centiméteres sorközzel.

A hatalmas lombozatú Asia fajta nem alkalmas a Venyim Gyümölcse Kertészetben alkalmazott 15 × 90 centiméteres térállásra.

Megbízható fajta az Elsanta
Megbízható fajta az Elsanta
Az Elsanta saját tapasztalatuk szerint egyéves kultúrában megfelelő. Mivel rendkívül érzékeny a nap­égésre, az Alba fajtát már nem telepítik. A szedd magad értékesítésre a jó ízük miatt legjobban a Joly és a Clery fajták váltak be. Ezeken kívül megtalálható még náluk a Quicky és a középkorai Olympia is. A Sybilla fajtának az első bogyói olyan nagyok, hogy rendszerint eltörik tőle a növény szára, ezért támaszra van szüksége.

Minden évben kipróbálnak új fajtákat, idén lehetett kóstolni a Lycia, tavaly a Scala szamócából. Sok visszatérő vásárlójuk név szerint keresi az új fajtákhoz képest ugyan alacsonyabb termésmennyiségre képes, kis bogyójú, viszont jó ízű Joly és Clery fajtákat. Ha azonban valaki a nagyobb méretű gyümölcsöt részesíti előnyben, akkor a szép fényes és nagy méretű bogyókat termő Olympia a jó választás.

A szamócapalánta ültetésénél fontos, hogy a gyökérzet utolsó egy centiméterénél helyezzék el az ültetővasat, és úgy nyomják a bakhátba.

Amikor megfelelő mélységre ér a növény a bakhát tetején, akkor a növényt azon a magasságon megtartva, az ültetővasat még egy picit lefelé kell nyomni, hogy a gyökér vége ne maradjon visszahajolva a talajban. Ha keményebb a talaj és nem lehet olyan mélyre nyomni, akkor sem ajánlott levágni a gyökeret, hanem inkább ferdén tanácsos az ültetővassal benyomni a talajba. A visszavágás miatti fölösleges gyökérvesztés nem előnyös.

Hetente kétszer tápoldatoznak. A talaj foszfortartalma 700-800 ppm-től 1800 ppm-ig terjed, a káliumtartalma is megfelelő, ezért éréskor nem kell tápoldatot kijuttatni.

Asfertglobal biológiai trágyázószerek
Asfertglobal biológiai trágyázószerek
Monokultúrában a Phytophthora egyre jobban felszaporodik a talajban. Stressz hatására, például ha nagyon sok termés van rajta, ha túl magas a hőmérséklet vagy mély fekvésű területen vízzel telítődik a talaj, akkor kórokozókkal szemben egyre érzékenyebb lesz a szamóca, és a Phytophthora könnyen megfertőzi.

A fejlesztések elengedhetetlenek. Csiz­madia György tervei közt szerepel, hogy hálót helyeznek a növények fölé a napégés ellen, illetve a jégvédelem miatt.

Továbbra is a szedd magad értékesítésre törekszenek, ezért a következő telepítéseknél a sortávolságot 120 centiméterre fogják növelni, hogy kényelmesebben hozzáférjenek a szamócához a vásárlók.

Háttéripar szamócához

Hodász Ádám, a Kertcenter Kft. növényorvosa, területi képviselő szaktanácsadója számolt be az általuk képviselt portugál Asfertglobal cég környezetkímélő biológiai trágyázószer-kínálatáról; Tóth Tamás területi képviselő pedig bemutatta a Kertcenter által forgalmazott meteorológiai állomásokat. Sokszor tapasztalható, hogy az országos időjárás-jelentésben elhangzott adatok nem érvényesek egy adott területre. Ezek a meteorológiai állomások viszont helyspecifikusan adnak információt a várható időjárásról, segítve ezzel a termelőket, hogy munkacsúcsok idején is könnyebben tudják megtervezni, ütemezni az elvégzendő feladatot, például a permetezést. Páratartalom mérésére is alkalmasak, így növényvédelmi szempontból hasznosak. A szakmai napon bemutatott Davis meteorológiai állomásnak olyan mérőszondái is vannak, amelyek az elpárolgást és a talajnedvességet is képesek mérni. Ezáltal pontosan tudhatjuk, hogy a termesztett kultúrának mennyi vizet kell pótolni, nem lesz fölösleges vízkijuttatás.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Fantasztikus új felfedezés segítheti a növényeket az aszály elviselésében

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...