Back to top

Műanyag helyett lemosható csomagolás. Forradalmi megoldás a láthatáron

Vízzel mosható le az a védőréteg, amellyel az élelmiszereket permetezik be, a bevonat csomagolásként működik és növeli az eltarthatóság idejét. Egy amerikai kísérlet a műanyagok kiváltására.

Az amerikai Rutgers Egyetem kutatói olyan bevonatot hoztak létre, amelyet az élelmiszerekre lehet permetezni. Így a bevont termékek hosszabb ideig frissek maradnak.

Az általuk alkalmazott technológia az növényi hulladékból kinyerhető biopolimerek átalakításán alapul. A biopolimereket intelligens szálakká alakítják át, amelyek közvetlenül élelmiszertermékek bevonására használhatók. Ez az alternatíva nagyszerű megoldásnak tűnik a jelenlegi műanyagokkal szemben,

amelyek újrahasznosítása nem hatékony, és több száz évbe telik, mire lebomlanak a környezetben.

Természetesen az ilyen típusú technológiának jó néhány feltételnek meg kell felelnie ahhoz, hogy bekerüljön a mindennapi használatba. De vajon tényleg működik-e egy ilyen spray bevonat? Ha igen, milyen mértékben? Mint a kutatócsoport tagjai kifejtik, az új anyaggal bevont termékek körülbelül 50 százalékkal tovább maradnak frissek, mint a bevonat alkalmazása nélkül.

A spray poliszacharidokat, azaz az élelmiszerekben gyakran előforduló szénhidrátokból álló rostokat tartalmaz. Ezeket egy hajszárítóra hasonlító fűtőberendezéssel kezelik, majd az élelmiszerekre permetezik. A rostokat kakukkfűolajban, citromsavban és nizinben (policiklikus peptid) áztatják.

Mindezek az összetevők antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, és természetes módon fordulnak elő. Jelenlétüknek köszönhetően az élelmiszereket kisebb valószínűséggel támadják meg káros mikroorganizmusok.  

Fontos, hogy az alkalmazott bevonat nemcsak a korai romlás elleni védelmet biztosítja, hanem fizikai gátként is működik a sérülésekkel szemben. És ha például kedvet kapunk egy avokádó elfogyasztásához, csak annyit kell tenni, hogy leöblítjük vízzel. Maga az anyag pedig könnyen lebomlik, természetes körülmények között mindössze három nap alatt, állítják a kutatók.

Fotó: Rutgers/press

Senkit sem kell meggyőzni arról, hogy a műanyagszennyezés problémája egyre súlyosabbá válik. A tanulmány egyik szerzője, Philip Demokritou hozzáteszi, hogy

az elmúlt 50-60 évben mintegy 6 milliárd tonna műanyaghulladék került a környezetbe.

Ezek már az Antarktiszon is jelen vannak, ahol a hóval együtt a felszínre hullanak, mikroműanyagok formájában. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásukat még nem ismerjük jól, de minden jel arra mutat, hogy ennek negatív következményei lesznek, amelyek az elkövetkező években válnak nyilvánvalóvá.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Leégett a nagybani egyik épülete

Tűz ütött ki a Párizs melletti Rungis nagybani piacán, a világ legnagyobb élelmiszer-nagykereskedelmi központjában.

Jó szomszédság a medvével - a kerítésen múlik

Jó kerítés, jó szomszédság – tartja a mondás, ami különösen igaz, ha nagyragadozók élnek a közelben, mint a farkasok vagy medvék.

A talajmegújító mezőgazdálkodás meghonosítására indított programot a Nestlé a Nyugat-Dunántúlon

A talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokra történő átállást ösztönözné a Nestlé Hungária azzal a programmal, amelyet a nyugat-dunántúli régióban kezdeményezett. A természeti értékek megóvása mellett beszállítói és a régió ökoszisztéma-szolgáltatásai hosszú távú biztonságát is szeretné segíteni a térségben, ahol a Büki állateledelgyár az egyik legnagyobb foglalkoztató.

Csökken a számla végösszege

A brit kormány új támogatási formát jelentett be a mezőgazdasági vállalkozások számára: az úgynevezett Energy Bill Relief Scheme lényege, hogy a gazdálkodók a nagykereskedelmi gáz- és villamosenergia-árakból kedvezményt kapnak, ezzel télen nagyjából felére csökken a számláik végösszege.

Ezért ne együnk túl későn

Az elhízás az amerikai felnőtt lakosság mintegy 42 százalékát érinti, és hozzájárul a krónikus betegségek, köztük a cukorbetegség, a rák és más betegségek kialakulásához. Kutatók most azt vizsgálták, hogy az evés időpontja miként befolyásolja az energiafelhasználásunkat, az étvágyunkat és a zsírszövet molekuláris útvonalait.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Új típusú válság és recesszió várható jövőre a magyar gazdaságban

A hazai gazdaság zsugorodását várja 2023-ra szokásos őszi elemzésében az Atradius hitelbiztosító. A tanulmány szerint az idei évben még pozitív lesz a magyar GDP, de jövőre recesszióval számolnak az elemzők.

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A Magyarországon kiállított számlák 4 százalékát nem fizetik ki - de lesz még rosszabb az arány

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján szerdán az MTI-vel.