Back to top

Sztorik habbal és kultúrával

Sztorik habbal címmel négy részből álló talkshow sorozatot indít ismét a Dreher Söripari Emléktár. A beszélgetések során szó lesz építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművészetről és a múzeumok működéséről.

A Dreher Söripari Emléktárba a sört kedvelőknek szinte kötelező ellátogatni, mindenki másnak pedig érdemes, hiszen itt mindent meg lehet tudni, amit a sörről és a Dreher Sörgyárakról feltétlenül tudni kell, áll a sörgyár emléktárának közleményében. Az országban és nemzetközi szinten is egyedülálló tárlat 1979 óta a gyár és a söripar történetének, eszközeinek állandó kiállítása.

Dreher Söripari Emléktár kiállítása
Dreher Söripari Emléktár kiállítása
Fotó: Dreher Söripari Emléktár
A Kőbányai Sörgyár ugyanis 1979-ben, fennállásának 125. évfordulóján nyitotta meg a Söripari Emléktárat, ami nemrég, megnyitásának 40 éves jubileuma alkalmából került felújításra. A 2019-ben kezdődött munkálatok eredményeképpen a sörgyár az immár Dreher Antalról elnevezett út elején egy modern és interaktív sörtörténeti kiállítás várja a látogatókat.

Milyen alapanyagokból készül a sör? Hogy készült a sör régen és hogyan készül most? Milyen sörivási szokások alakultak ki a kezdetektől? Hogy néz ki egy kézi palackozó? Hogyan született meg a Dreher csokoládé? Hogyan lett id. Dreher Antalból a világszerte ismert „Sörkirály”? 

A Sztorik habbal sorozatban a múzeumok mellett az építészet, a képzőművészet és a történelem kap főszerepet. A sör és az építészet kapcsolatát bemutató első epizódból például kiderül, hogy Budapest legalább annyira modern volt a századfordulón, mint napjainkban a Szilícium-völgy. De arra is választ kapnak a nézők, hogy miért az állandó 5 fokos klímát adó pincerendszer közelébe épült a kőbányai sörgyár. A fenti témákról Martin Pilsitz kutató, építészmérnök és Zubreczki Dávid „építészeti mesemondó" és szakíró beszélgetnek Nagy Judit műsorvezetővel.

A múzeumokról, azok szerepéről és jövőjéről Dr. Török Róbert, a Dreher Söripari Emléktár művészeti vezetője és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, valamint Verbai Lajos, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény vezetője beszélget.

A gasztro- és sörtörténelem kapcsolatát Saly Noémi művelődéstörténész, Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója és Katona Csaba történész, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa vitatja meg.

A képzőművészeti adásban pedig Fazekas Gyöngyi festő-restaurátor, Bérczi Linda, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke, kulturális menedzser és Dr. Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa folytat eszmecserét arról, hogy a képzőművészet hogyan jeleníti meg a társadalmi kihívásokat, hogyan őrzi meg a történelmi és kulturális jelenségeket, értékeket.

A sörtörténeti kiállításon a 19. század előttről származó gépektől kezdve a restaurált Gambrinus-festményen, díszes kerámiákon és reklámplakátokon át a kőbányai helytörténeti tárgyi emlékekig széles tárlattal ismerkedhetnek meg a látogatók.

Dreher Söripari Emléktár kiállítása
Dreher Söripari Emléktár kiállítása
Fotó: Dreher Söripari Emléktár
A sörgyárak épületei – például az Eiffel iroda által tervezett Léhűtő padlás vagy az Európa egyik legszebb főzőházaként ismert, Zsolnay-csempével díszített helyi védelem alatt álló épület – pedig egyaránt őrzik a nemes hagyományokat és adnak teret a legkorszerűbb technológiának. 

„A Sztorik habbal című videósorozattal célunk az, hogy egy minél tágabb kulturális körképet adjunk és elgondolkodtassuk a nézőket és a látogatókat a múltról, jelenről, a hagyományőrzésről és annak ápolásáról" – mondja Szabó Ibolya, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatokért felelős vezetője. – A tavaly is hatalmas népszerűségnek örvendő Múzeumok éjszakáján debütál online az első adás, így akik esetleg nem tudnak meglátogatni minket, ebben a formában is bekukkanthatnak hozzánk." A beszélgetések helyszíne a Dreher Söripari Emléktár.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

Óvatosan ezzel a meggyes sörrel, túlnyomás lehet benne

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Víztakarékos öntözést díjaztak az Interpoma kiállításon

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Az Interpoma Award díjakat a megnyitón adták át egy lengyel és két olasz cégnek a víztakarékos öntözési rendszerükért.

Etyeki sörsiker Londonban

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Mikor árt a legkevésbé az alkohol? Érdekes felfedezés a tudósoktól

Az orvosok és kutatók évek óta állítják, hogy a hosszú távú túlzott alkoholfogyasztás hihetetlenül káros hatással lehet az egészségünkre. Most árnyalták a képet.

Terra-Akva Börze a Groupama Arénában

A Terra-Akva több mint 1700 négyzetméteren mutatja be a különleges állatfajtákat, terráriumi és akváriumi állatokat: pókokat, kígyókat, békákat, hüllőket és kétéltűeket - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Haszon, hobbi, közösség: galambászat Gyomaendrődön

Míg régebben elterjedt szokás volt a gyermekágyas anyáknak és a beteg gyerekeknek galamblevest adni, mára elenyészően kevesen fogyasztják ezt a könnyű, de magas tápértékű élelmiszert.

Ma kezdődik a Bakony Expo

Már 9. alkalommal szervezi meg Veszprém városa és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Bakony Expot. November 11. és 13. között a Veszprém Arénában ismét a termelőké és a bakonyi ízeké a főszerep.