Back to top

Eljött a szőlőkabóca elleni védekezés ideje – növényvédelmi előrejelzés 26. hét

A tavasz óta elképesztő méreteket öltő levéltetű-fertőzés kezd alábbhagyni ugyan, de nem maradunk megoldásra váró probléma nélkül. Rajzik egyebek között az almamoly, fertőz a szőlőlisztharmat, és most vannak olyan fejlettségi állapotban a szőlőkabóca lárvái, hogy meg kell kezdeni ellenük a védekezést.

Az elmúlt időszakban igazi nyári időjárás uralkodott országszerte. A nappali maximumok rendre meghaladták a 30 °C-ot, éjszakánként általában 15-20 °C-ot lehetett mérni. Sokszor fújt a szél, de csapadékot nem hozott, így tovább tart az ország középső és keleti részét sújtó aszály. A hosszan tartó száraz és meleg idő elsősorban a rovarkártevők szaporodásának kedvez. Sorra érnek a nyárelő gyümölcsei, így maradéktalanul be kell tartani a növényvédelmi előírásokat.

A meleg idő és a hasznos ragadozó rovarok hatására szinte minden gyümölcsfélén számottevően csökkent a levéltetű-fertőzöttség, így van ez az almásokban is,

a vértetű-kolóniák azonban a zárt lombkorona klímájában továbbra is terjednek. Különösen nehéz a helyzet, ahol sok a lombkoronán belüli vízhajtás,

mert ott a legkedvezőbbek az életfeltételek a károsító számára. Az almamoly rajzása változatlanul folyamatos és erős, a fogási adatok heti 30-35 darabról számolnak be. Ugyancsak intenzíven rajzanak a kaliforniai pajzstetű lárvái, és repül az almalevél-aknázómoly is. A lisztharmatfertőzés gyakorisága szinte mindenütt emelkedett, kezeletlen ültetvényekben nem ritka, hogy a hajtások 35-40%-a beteg. A meleg és száraz idő átmenetileg korlátozta a varasodás terjedését, de folytatni kell a megelőző védekezést.

Csonthéjas-ültetvényekben a korábbi esők és viharok nyomán sok a moníliával fertőzött gyümölcs, különösen a cseresznye érett termései károsodtak. Folytatni kell a védekezést a sztigminás és blumeriellás levélfoltosság ellen, mert a szüret miatt erre kevésbé volt lehetőség.

A cseresznyelégy repülése minimálisra csökkent, a fertőzött termések aránya mindössze néhány százalék, viszont a keleti gyümölcsmoly ismét emelkedő létszámban repül a feromoncsapdákba,

és őszibarackban sok a fertőzött hajtásvég. A szilvamoly is stabilan rajzik, a csapdák hetente 25-40 egyedet fognak.

Lisztharmat kezdeti tünete szőlőlevélen
Lisztharmat kezdeti tünete szőlőlevélen
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A szőlőültetvények fejlődése intenzív, időszerű a hajtásválogatás és a túl nagyra nőtt hajtások csonkázása. A lisztharmat első tünetei már megjelentek a bogyókon is, a további terjedéshez kiválóak a feltételek.

A peronoszpórának a száraz és meleg idő nem kedvez,

a fertőzés feltételei csupán a nyugati, korábban csapadékos tájegységekben vannak meg, ezeken a helyeken levélen és fürtön egyaránt megfigyelhetők a tünetek. A tarka szőlőmoly most nem rajzik, viszont az amerikai szőlőkabóca lárváinak 40%-a elérte az L3-as fokozatot, így indokolt a védekezések megkezdése.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.