
Eszerint a kérelmet még 2016. augusztusában nyújtotta be a JatroSolutions GmbH vállalat.
A német cég azt kérelmezte az illetékes hatóságnál, hogy a Jatropha curcas ehető fajtájából származó, hidrotermikusan kezelt egész és tört magokat felhasználhassa önmagukban (illetve kandírozva vagy cukorral tartósítva) vagy feldolgozott dióféle snackként, valamint gabonaszeletek, reggeli gabonapelyhek és szárított gyümölcsök összetevőjeként. A cég a kérelem alátámasztására benyújtott, szellemi tulajdont képező tudományos adatok védelmét is kérelmezte a Bizottságtól
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a megfelelő értékelés után 2021 év végén elfogadta a Jatropha curcas L. ehető fajtájából származó, hidrotermikusan kezelt magok („chuta”) biztonságosságáról szóló tudományos szakvéleményt, és
arra a következtetésre jutott, hogy a magok a javasolt felhasználási feltételek mellett biztonságosak.
A Jatropha curcas L. ehető fajtájából származó magok tehát felkerülnek az új élelmiszerek uniós jegyzékébe. A rendelet hatálybalépésétől, 2022. július 12-től számított
ötéves időszakban azonban kizárólag a kérelmező, a JatroSolutions GmbH vállalat jogosult az új élelmiszer unión belüli forgalomba hozatalára
(kivéve, ha egy későbbi kérelmező a cég szellemi tulajdonát képező védett tudományos adatokra való hivatkozás nélkül vagy a JatroSolutions GmbH beleegyezésével engedélyt kap az új élelmiszer forgalmazására).