Back to top

Az uniós növényvédelmi szabályozás túlzó gátakat szab a biztonságos termesztésnek

A szigorú, túlzó uniós szabályok miatt rendre számos, a gyakorlatban biztonságosan használható növényvédelmi készítményt ki kell vonni a használatból, ami veszélyezteti a termelést – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A sarkos előírások miatt számos zöldség-, gyümölcs- és gyógynövénykultúra növényvédelme nehezen megoldható. A kamara ezért – lehetőségei szerint – segíti a kiskultúrákkal foglalkozó tagjait a növényvédelmi készítmények engedélyokirat-kiterjesztésével. Bár az Európai Unióban eddig is világviszonylatban a legszigorúbbak voltak az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi előírások, az utóbbi években folyamatosan indokolatlanul tovább szigorítják a növényvédőszer-felhasználást. Okszerű növényvédelem nélkül élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő, károsítóktól mentes alapanyagot előállítani sokszor megoldhatatlan feladat.

A kiskultúrák – így a zöldségek és gyümölcsök, gyógynövények – esetében egyre kevesebb növényvédelmi megoldás áll a gazdálkodók rendelkezésére. A növények védelme megfelelő készítmények nélkül pedig olyan, mintha az orvosnak gyógyszer nélkül kellene gyógyítania.

zöldség

Illusztráció
Illusztráció
Az EU-ban a növényvédőszer-hatóanyagok engedélyezése – illetve kizárása – nem a kockázati tényezők komplex értékelésén, hanem egyoldalúan, bizonyos kizáró tulajdonságok vizsgálata alapján történik. Így számtalan esetben biztonságosan használható hatóanyagok is áldozatául esnek a szigorításoknak. Gyakori gond, hogy a kis számú engedélyezett készítményekkel a növénykultúra védelme nem oldható meg teljeskörűen és biztonságosan. Szakmai probléma, hogy – a szűkülő hatóanyag-paletta miatt – az engedélyezett készítmények hatásmechanizmusa sokszor azonos, így az integrált növényvédelmi alapelveknek, a hatóanyagrotáció követelményének nem lehet megfelelni. Ennek révén a károkozóknál rezisztencia alakulhat ki. Emiatt egyes károsítók komoly kárt okozhatnak.

Annak érdekében, hogy a kiskultúrákkal foglalkozó termelők megfelelő növényvédelmi technológiákat alkalmazhassanak, biztonságos élelmiszert állíthassanak elő, és a hazai gazdákkal szembeni kialakult fogyasztói bizalom fennmaradhasson,

a NAK segíti azon termelő tagjait, akik ilyen jellegű problémával küzdenek. Folyamatosan vizsgáljuk azokat a lehetséges megoldásokat, amelyekkel bővíthető az érintett kultúrákra engedélyezett növényvédő szerek választéka. A kamara kezdeményezésére megalakult Kiskultúrás Növényvédőszer Engedélyezési Munkacsoport számos engedélyokirat kiterjesztésben aktívan közreműködik, ugyanis a növényvédőszer-engedélyezés problémáira nem a szükséghelyzeti engedélyek jelentik a megoldást, hanem a kiskultúrás engedélyezés. Az alkalmazható készítmények engedélyeztetése, hatékonysági és biztonsági vizsgálatainak segítése mellett a kamarának célja, hogy a termelőket tájékoztassa az elérhető és engedélyezett növényvédelmi technológiákról, támogatva a biztonságos és hatékony termelést.

Az uniós növényvédelmi szabályozások szigorítása a növényeket, a biztonságos élelmiszer-előállítást is veszélyezteti. A NAK és partner szakmai szervezetei uniós fórumokon is felhívják erre az EU „sötétzöld” bürokratáinak figyelmét.

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.