0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az uniós növényvédelmi szabályozás túlzó gátakat szab a biztonságos termesztésnek

A szigorú, túlzó uniós szabályok miatt rendre számos, a gyakorlatban biztonságosan használható növényvédelmi készítményt ki kell vonni a használatból, ami veszélyezteti a termelést – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A sarkos előírások miatt számos zöldség-, gyümölcs- és gyógynövénykultúra növényvédelme nehezen megoldható. A kamara ezért – lehetőségei szerint – segíti a kiskultúrákkal foglalkozó tagjait a növényvédelmi készítmények engedélyokirat-kiterjesztésével. Bár az Európai Unióban eddig is világviszonylatban a legszigorúbbak voltak az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi előírások, az utóbbi években folyamatosan indokolatlanul tovább szigorítják a növényvédőszer-felhasználást. Okszerű növényvédelem nélkül élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő, károsítóktól mentes alapanyagot előállítani sokszor megoldhatatlan feladat.

A kiskultúrák – így a zöldségek és gyümölcsök, gyógynövények – esetében egyre kevesebb növényvédelmi megoldás áll a gazdálkodók rendelkezésére. A növények védelme megfelelő készítmények nélkül pedig olyan, mintha az orvosnak gyógyszer nélkül kellene gyógyítania.

Az EU-ban a növényvédőszer-hatóanyagok engedélyezése – illetve kizárása – nem a kockázati tényezők komplex értékelésén, hanem egyoldalúan, bizonyos kizáró tulajdonságok vizsgálata alapján történik. Így számtalan esetben biztonságosan használható hatóanyagok is áldozatául esnek a szigorításoknak. Gyakori gond, hogy a kis számú engedélyezett készítményekkel a növénykultúra védelme nem oldható meg teljeskörűen és biztonságosan. Szakmai probléma, hogy – a szűkülő hatóanyag-paletta miatt – az engedélyezett készítmények hatásmechanizmusa sokszor azonos, így az integrált növényvédelmi alapelveknek, a hatóanyagrotáció követelményének nem lehet megfelelni. Ennek révén a károkozóknál rezisztencia alakulhat ki. Emiatt egyes károsítók komoly kárt okozhatnak.

Annak érdekében, hogy a kiskultúrákkal foglalkozó termelők megfelelő növényvédelmi technológiákat alkalmazhassanak, biztonságos élelmiszert állíthassanak elő, és a hazai gazdákkal szembeni kialakult fogyasztói bizalom fennmaradhasson,

a NAK segíti azon termelő tagjait, akik ilyen jellegű problémával küzdenek. Folyamatosan vizsgáljuk azokat a lehetséges megoldásokat, amelyekkel bővíthető az érintett kultúrákra engedélyezett növényvédő szerek választéka. A kamara kezdeményezésére megalakult Kiskultúrás Növényvédőszer Engedélyezési Munkacsoport számos engedélyokirat kiterjesztésben aktívan közreműködik, ugyanis a növényvédőszer-engedélyezés problémáira nem a szükséghelyzeti engedélyek jelentik a megoldást, hanem a kiskultúrás engedélyezés. Az alkalmazható készítmények engedélyeztetése, hatékonysági és biztonsági vizsgálatainak segítése mellett a kamarának célja, hogy a termelőket tájékoztassa az elérhető és engedélyezett növényvédelmi technológiákról, támogatva a biztonságos és hatékony termelést.

Az uniós növényvédelmi szabályozások szigorítása a növényeket, a biztonságos élelmiszer-előállítást is veszélyezteti. A NAK és partner szakmai szervezetei uniós fórumokon is felhívják erre az EU „sötétzöld” bürokratáinak figyelmét.

Forrás: NAK