Back to top

Így gondoskodjunk a meggyről

A meggy őshonos növény hazánkban, alkalmazkodott az éghajlatunkhoz, mégsem hagyhatjuk magára. Az utóbbi időben pedig megviseli a változékony időjárás és a károsítók. A keceli meggy tanácskozáson termesztésének fogásairól is szó esett. Folytatjuk előző beszámolónkat.

Ökológiai igénye 8-10 °C éves átlaghőmérséklet, a tenyészidőszakban 14-16 °C. Télen elviseli a mínusz 20-25 °C-ot, viszont hideghatásra is szüksége van a virágzáshoz, mégpedig legalább 600 óra 7,2 °C alatti hőmérsékletre. Csapadékigénye 600 milliméter, amit átlagosan meg is kap Magyarországon, de az utóbbi években 400 és 800 milliméterre is volt példa. Ezért is kellene öntözni a meggyet, sorolta az alapvető tudnivalókat Kaponyás Ilona szaktanácsadó.

Az idén június elején már 100 milliméterre rúgott a csapadékhiány hazánkban, ami károsan befolyásolta a fák fagytűrését is.

Vadcseresznye indikátornövényen vizsgálják a vírusokat
Vadcseresznye indikátornövényen vizsgálják a vírusokat
Tavasszal például Kecelen mínusz 2-4 °C volt a meggyvirágzás körüli időszakban, amit bírniuk kellett volna a fáknak, de a vízhiány és a hosszan tartó (este 8-tól reggel 6-ig) hideg együttesét nem viselték el. A fák erőnlétét rontó száraz időszak tavaly óta tart, emlékeztetett a szaktanácsadó, ezért ősszel kellett volna ellátni a növényeket bórral és mikroelemekkel, hogy az idén tavasszal jó kondícióban legyenek és bírják a hideget.

Kalciumellátás kötődéstől

Hazánkban a legnagyobb területen Érdi bőtermőt, Újfehértói fürtöst és Debreceni bőtermőt termesztenek, sajmeggy alanyon. Ez az erős növekedésű alany jól viseli az újratelepítést is, de elég vízigényes. Saját gyökéren kevésbé szenvednek a meggyfák a szárazságtól. A meggy enyhén meszes, középkötött vályogtalajon fejlődik a legjobban, ehhez képest homokon meg agyagon termesztjük, mondta Kaponyás Ilona.

Arra is figyelmeztetett, hogy rendszeresen kell metszeni a meggyfákat, lehetőleg nyáron.

A tápanyag-utánpótlás sarkalatos pontja a termesztésnek, különösen az említett homoktalajokon. Május közepe a csonthéjkeményedés időszaka, azután indul meg a következő évi termőrügyek kialakulása, akkor van szükség a jó növénytáplálásra. Öntözéssel segíthetjük a tápanyag-felvételt, és lombon keresztül is érdemes táplálni a meggyet, különösen az öntözetlen ültetvényekben.

Magyar eredmények szerint egy tonna gyümölccsel 2,6 kilogramm nitrogént, 0,9 kilogramm foszfort, 4,4 kilogramm káliumot és 3 kilogramm kalciumot viszünk ki az ültetvényből, ezeket a mennyiségeket kell pótolnunk. Ősszel alap­trágyaként juttathatjuk ki a foszfort és a káliumot, tavasszal két menetben a nitrogént. Ha mindent megadunk a növényeknek, a mai műtrágyaárakon közel negyedmillió forintba kerül a tápanyag- utánpótlás egy hektáron, ennyit senki nem költ a meggyre. Pedig figyelni kell a foszfor- és különösen a kalciumpótlásra.

Tápoldatként kalcium-nitrátot, ammónium-nitrátot és keserűsót használhatunk.

A megfelelő kalciumszint javítja a húsállományt, kevésbé reped a gyümölcs és jobban bírja az áruvá készítést. Kötődés után kell elkezdeni a kalciumadagolást, hívta fel a figyelmet Kaponyás Ilona, mert azt a csonthéjasok még az almástermésűeknél is lassabban építik be a gyümölcsbe. Lombon keresztül juttassuk ki kalcium-klorid formájában, legalább négy-öt alkalommal.

Biostimulátorokat a stresszhelyzetek kezelésére lehet és érdemes használni, ezt nagy hideg, meleg, szárazság és egy sor más tényező okozhatja.

Legnagyobb gond az antraknózis

Ritkán kerülnek szóba a meggyet is megbetegítő vírusok, pedig több is van belőlük és némelyik komoly kárt okoz. A meggyet is fertőzi a cseresznye magyarországi érdeslevelűsége vírus, a cseresznye levélsodródás vírus, a cseresznye klorotikus gyűrűsfoltosság vírus és a cseresznye klorotikus-nekrotikus gyűrűsfoltosság vírus. Ezek a beteg szaporítóanyaggal terjednek, némelyiket fonálférgek vagy pollen is terjeszti.

Ha egészségesen indul az ültetvény, nem okoznak különösebb gondot.

Ugyancsak szaporítóanyaggal hurcolható be az agrobaktériumos gyökérgolyva, a Pseudomonas syringae viszont sebzésen keresztül fertőzheti meg a fákat, és ágelhalást, végső soron a fa pusztulását is okozhatja.

A gombás betegségek sora sokkal hosszabb, kezdve a bioültetvényben előfordult tafrinás levélsodródással, a mikoszferellás és a blumeriellás levélfoltosságon, fómán és koniotíriumon át a varasodásig, a moníliáig és a glöospóriumos gyümölcsrothadásáig. A Venturia cerasi fertőzi a cseresznyét és a meggyet, szerencsére elég ritkán. Szüret után a magukra hagyott fákon szokott elhatalmasodni a blumeriellás levélfoltosság, ami súlyos lombhullást vált ki, ha nem lépünk időben.

Súlyos gondot okoz meggyben a három moníliafaj, amelyek a virágzó növényt vagy a gyümölcsöt, esetleg mindkettőt fertőzik.

A virágzáskor bekövetkezett fertőzés a hajtások elszáradásával is járhat, mindenképpen védekezzünk ellene, ha hűvös, párás az idő, hangsúlyozta a szaktanácsadó. A virágzás ideje alatt háromszor kell permetezni ellene, váltott hatóanyagú szerekkel, hogy elkerüljük a rezisztencia kialakulását. A legnagyobb kárt a glöospóriumos gyümölcsrothadás vagy antraknózis okozza meggyben. Kórokozója virágzás után fertőz, és hosszan kell védekezni ellene, ugyancsak váltogatva a különböző hatásmódú készítményeket.

Virágzás idején három monília elleni permetezésre is szükség lehet
Virágzás idején három monília elleni permetezésre is szükség lehet

Biotermesztésben is meg lehet védeni a meggyet a betegségektől, mondta Kaponyás Ilona, igaz, kevesebb termésre számíthatunk, mint a hagyományos növényvédelem esetén. A moníliák ellen felszívódó rezet tartalmazó lomb­trágyákat (Sergomil, Cuperdem, Scudo) lehet használni, illetve sok kórokozót lehet távol tartani mésztej és réz-hidroxid kombinációjával.

Szaporodnak a kártevők

A rovarok közül a cseresznyelégy okoz gondot a meggyben is, ellene a Mospilan, a Karate Zeon és a Judo szereket használhatjuk, az éréshez közeledve pedig az Exirel jöhet számításba.

Új technológia a csalianyagos permetezés, amikor a Combi Protec és a Mospilan keverékével, nagy cseppekkel permetezzük a fa fölső részét.

Az érési táplálkozást folytató cseresznyelegyek szívesen fogyasztják a fehérjetartalmú csalianyagot és azzal együtt a rovarölő szert, így biztosan elpusztulnak és jóval kevesebb rovarölő hatóanyagra van szükség.

A környezetkímélő, célzott növényvédelem hátrányokkal is jár, ilyen például a pajzstetvek utóbbi időben tapasztalható előretörése a meggyültetvényekben. Mészkénleves lemosópermetezéssel védekezhetünk ellenük a nyugalmi időszakban, és ez a kezelés hatásos a vértetvek és az atkák ellen is. Növényi olajokkal is lehet védekezni e kártevők ellen.

A fekete cseresznye-levéltetű bio­meggyben szokott feltűnni, ellene virágzás előtt a Neem Azal nevű szerrel védekezhetnek a biotermesztők, a többiek a Mospilant és a Teppekit is bevethetik. Virágzás előtt egy alapos, apró cseppekkel végzett rovarölő szeres kezelés jó alapot ad a későbbi védekezéshez, mert sok kártevőt eltakarít.

Veszélyes jövevény a foltosszárnyú muslica, amit málnás-borecetes csapdával lehet jól követni.

Üdítősflakonból magunk is elkészíthetjük a csapdát, csak arra figyeljünk, hogy 2 milliméternél ne legyenek nagyobbak rajta a lyukak. Ha egyetlen muslicát is találunk a csapdában, védekezzünk Karate Zeonnal, Exirellel.

A takácsatkák ellen folyamatos kénes kezeléssel is védekezhetünk, a lombosfa- fehérmolyra szüret után kell figyelnünk, zárta átfogó előadását Kaponyás Ilona.

Biológiai megoldások

Biotermesztéshez adott tanácsokat Hodász Ádám, a Kertcenter munkatársa. A portugál Asfertglobal készítményeit ajánlotta a résztvevők figyelmébe, amelyekkel kis adagban serkenthetjük a növény életfolyamatait. A már említett Cuperdem szerves kötésű rezet tartalmaz, ami felszívódik a növénybe és két-három hétig megtartja a hatását a gombák és baktériumok ellen. Adagja 1,5-2 liter hektáronként, virágzáskor azonban csak egy liter.

Az antraknózis okozta a legnagyobb kárt
Az antraknózis okozta a legnagyobb kárt

A szilíciumtartalmú Eckosil azért hasznos, mert segíti a növényt a stressz és a károsítók leküzdésében, valamint javítja a kálium, a foszfor, a magnézium és a kalcium felvételét.

A gyümölcsminőségre is kedvezően hat, ezért meggyben érés előtt kétszer ajánlott használni, félliteres adagban.

Többféle biostimulátort is bevethetünk a gyümölcsméret növelésére. Virágzás után a Foralg BMo segítségével lehet élénkíteni a fotoszintézist és a sejtosztódást. A készítmény tengerialga-kivonatot, bórt és molibdént tartalmaz. A zöld gyümölcs állapottól érdemes kijuttatni az Enermax biostimulátort, ami 40 növényi kivonatot tartalmaz.

A gyümölcs kalciumtartalmát növelhetjük a Kiplant Ca készítménnyel a temésfejlődés kezdetétől, 2-3 kilogrammos adagban, lombtrágyaként. Vízoldható kalciumon kívül bór található benne.

Biológiai védekezésre alkalmas kórokozók ellen a kitozántartalmú Kiplant VS-04, amit megelőzésként kell használni a növény védekezőrendszerének „felébresztésére”, ezenkívül serkenti a gyökérnövekedést is.

Két-három ismétlésben használjuk. Növényi olajokkal gombák (botrítisz, fuzárium, szklerotínia) és atkák, tripszek, levéltetvek ellen is védekezhetünk, a Microil készítményben narancs- és fahéjolaj található.

Hodász Ádám felhívta a figyelmet a mikorrhizák fontosságára is, amelyeket telepítéskor érdemes a gyökerek közelébe juttatni. A Mycoshell termékcsaládban négyféle formulációban kaphatók mikorrhiza gombák, mikroelemekkel és huminsavakkal együtt.

Előző cikkünk a témában:

Kilátások a meggypiacon

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Talajgyakorlat az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL és a Phylazonit július végén-augusztus elején öt különböző helyszínen szervezett nyári roadshow-t, amelyeken szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.