Back to top

Megjelent a címer Bábolnán

Szépen fejlődnek a hibridek Bábolnán, de a hőség és a csapadékhiány még okozhat fejfájást, reméljük, hogy a beígért záporok ide is megérkeznek.

A 35. Bábolnai Gazdanapok kukorica-fajtabemutató sorait járva észrevehető, hogy néhány parcellán már megjelent a címer és virágzik a bibe.


A fajtasorban 9 nemesítőház az RWA Magyarország, a Limagrain Seeds, a Lidea Seeds, a Szegedi Gabonakutató, a Syngenta, a Pannon Genetic, a Corteva, a Marton Genetics, és a Tradisco Seeds összesen 42 különböző hibridjét vetették el.. Minden cég 1-1 hibridje virágzik már, mégpedig szinkronvirágzásban, azaz a címer és a bibe együtt lenetebb ezek közül mutatunk be párat:

 

Balról jobbra: Felső sor: Ajowan, Limagold, ESz20301 Középső sor: GK Bajnok, Solandri, FR322 Alsó sor: P9978, Mv272. Barikello
Balról jobbra: Felső sor: Ajowan, Limagold, ESz20301 Középső sor: GK Bajnok, Solandri, FR322 Alsó sor: P9978, Mv272. Barikello
Fotó: Dr. Kiss Erzsébet

Ajowan: (FAO 360) az RWA Magyarország Kft. hibridjének levelei már június elején gyönyőrű szélesek és fodrosak voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

Limagold: (FAO 330-350)a Limagrain Kft. hibridje levelei már június elején erősek, szélesek és fodrosak voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

ESz20301: (FAO 350) a LIDEA Seeds hibridje levelei már június elején erősek, szélesek és csavartak voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

GK Bajnok: (FAO 390) a Szegedi Gabonakutató Kft hibridje levelei már június elején erősek, és csavartak voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

SY Solandri: (FAO 390) a Syngenta Magyarország Kft. hibridje levelei már június elején szélesek és szép fejlettek voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

FR 322: (FAO 300) a Pannon Genetic Kft. hibridje levelei már június elején erősek, és csavartak voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

P9978: (FAO 390) a Corteva Agriscience. hibridje levelei már június elején erősek, szélesek, szépek és kissé csavartak voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

Mv 272: (FAO 280) a Marton Genetics hibridje levelei már június elején fejlettek, gyönyörűek, szélesek és világoszöldek voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

Barikello: (FAO 350) a Tradisco Seeds Kft. hibridje már június elején kicsit alacsonyabb és érettebb volt, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Egy hét a csillagok alatt - már elindultak a programok

Augusztus 5. és 14. között országszerte több mint 80 helyszínen várják csillagászati bemutatókkal amatőr és hivatásos csillagászok az érdeklődőket az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű programsorozaton.

Kimagasló termőképességű hibridek a Bábolnai Gazdanapokon

Négy legújabb kukorica-hibridjét mutatja be a Limagrain a Bábolnai Gazdanapok szántóföldi kísérletében szeptember 8-10-én. A vetőmagok genetikai tulajdonságaiknak és a professzionális nemesítési munkának köszönhetően kiemelkedő termőképességet és nagyfokú termésbiztonságot ígérnek.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.

A jövő héten nőhetnek a csapadékesélyek

Csak átmeneti enyhülést hozott a hétvégi hidegfront, azóta ismét visszatért a száraz, meleg idő. Az aszály a hétvégén többfelé mérséklődött kismértékben, azóta ismét száradnak a talajok. Változást egy szombaton érkező hullámzó frontrendszer hozhat, melyhez kötődően a hétvégén csak néhol, a jövő hét első felében viszont már többfelé lehetnek záporok, zivatarok.

Guppi tenyésztő Európa bajnokság kezdődik

Magyarországon tartják a guppi díszhaltenyésztők Európa bajnokságát és kiállítását augusztus 4-6. között, a Pakson megrendezésre kerülő versenyen mintegy 80 tenyésztőtől 200 halpár érkezett 18 országból - közölte Pasaréti Gyula, a Akvaristák Magyarországi Egyesületének (AME) elnöke az MTI-vel.

Gazdálkodók aszály miatti vis maior bejelentési lehetőségei

Tájékoztató az aszály miatti ökológiai jelentőségű másodvetésekhez és egyes növénytermesztési termeléshez kötött támogatásokhoz kapcsolódó vis maior bejelentési lehetőségről.

Nem utópia az élhető város

Több mint három hónapja tart a Floriade Expo 2022 kertészeti világkiállítás. A hollandiai Almere-ben mintegy hatvan hektáron a teljes kertészeti ágazatot átölelve bemutatják azokat a kreatív ötleteket, innovatív megoldásokat, korszerű technológiákat, amelyekkel szebbé, élhetőbbé tehetjük környezetünket