Back to top

Megjelent a címer Bábolnán

Szépen fejlődnek a hibridek Bábolnán, de a hőség és a csapadékhiány még okozhat fejfájást, reméljük, hogy a beígért záporok ide is megérkeznek.

A 35. Bábolnai Gazdanapok kukorica-fajtabemutató sorait járva észrevehető, hogy néhány parcellán már megjelent a címer és virágzik a bibe.


A fajtasorban 9 nemesítőház az RWA Magyarország, a Limagrain Seeds, a Lidea Seeds, a Szegedi Gabonakutató, a Syngenta, a Pannon Genetic, a Corteva, a Marton Genetics, és a Tradisco Seeds összesen 42 különböző hibridjét vetették el.. Minden cég 1-1 hibridje virágzik már, mégpedig szinkronvirágzásban, azaz a címer és a bibe együtt lenetebb ezek közül mutatunk be párat:

 

Balról jobbra: Felső sor: Ajowan, Limagold, ESz20301 Középső sor: GK Bajnok, Solandri, FR322 Alsó sor: P9978, Mv272. Barikello
Balról jobbra: Felső sor: Ajowan, Limagold, ESz20301 Középső sor: GK Bajnok, Solandri, FR322 Alsó sor: P9978, Mv272. Barikello
Fotó: Dr. Kiss Erzsébet

Ajowan: (FAO 360) az RWA Magyarország Kft. hibridjének levelei már június elején gyönyőrű szélesek és fodrosak voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

Limagold: (FAO 330-350)a Limagrain Kft. hibridje levelei már június elején erősek, szélesek és fodrosak voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

ESz20301: (FAO 350) a LIDEA Seeds hibridje levelei már június elején erősek, szélesek és csavartak voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

GK Bajnok: (FAO 390) a Szegedi Gabonakutató Kft hibridje levelei már június elején erősek, és csavartak voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

SY Solandri: (FAO 390) a Syngenta Magyarország Kft. hibridje levelei már június elején szélesek és szép fejlettek voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

FR 322: (FAO 300) a Pannon Genetic Kft. hibridje levelei már június elején erősek, és csavartak voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

P9978: (FAO 390) a Corteva Agriscience. hibridje levelei már június elején erősek, szélesek, szépek és kissé csavartak voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

Mv 272: (FAO 280) a Marton Genetics hibridje levelei már június elején fejlettek, gyönyörűek, szélesek és világoszöldek voltak, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

 

Barikello: (FAO 350) a Tradisco Seeds Kft. hibridje már június elején kicsit alacsonyabb és érettebb volt, mostanra pedig megjelent a címer és a bibe is virágzik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A falusi élet

Zebegény Szőnyi szemével – A falusi élet címmel nyílt meg május 20-án a Szőnyi István Emlékmúzeum kétrészes kiállítássorozatának első tárlata Zebegényben.

Illatokkal védték meg a termést az egerektől

A módszer humánusabb és környezetbarát alternatívát kínál mind a vetések, mind a betakarított termés védelmére a rágcsáló kártevőktől, ráadásul olcsóbb is lehet a mérgeknél.

Nagy a baj, de még nagyobb a veszély

Magyarország uniós csatlakozása óta egyértelműen gabona- és olajosmag-termelésünk alkotja a mezőgazdasági termelés gerincét és jövedelemter­melő képességének zömét, de most mindkettő rendkívül súlyos helyzetben van. A hazai gabonatárolók megteltek Ukrajnából származó áruval, és emiatt a magyar termelők készlete gyakorlatilag eladhatatlanná vált.

Növénytermesztési aktualitások

Az aszályos 2022-es év után, a talajok vízkészletei telítődtek. Az őszi vetésű növények és a 2023-as évi tavaszi vetésűek helyzetéről beszélgettünk Sándorfy Andrással, az év 21. hetében.

Gyorsítja a felmelegedés a növények fejlődését

Kedvez a mezőgazdaságnak a mostani időjárás, a felmelegedés gyorsítja a növények fejlődését - olvasható a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében.

Az időjárás kegyesebb a gazdákhoz, mint a kormány

Vajdaságban mindössze négy olyan éjszaka volt áprilisban, amikor a hőmérséklet nem csökkent a kukorica és a szója csírázásához szükséges 10 Celsius-fok alá. Csakhogy az itteni termelők már megtanulták, hogy addig nem kezdik meg a vetésüket, amíg a talaj hőmérséklete nem marad tartósan efölött.

Hétvégi kaktuszkiállítás: fókuszban a szemölcskaktuszok, melyek közt van gyógyhatású is!

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete (MKOE) 2023. május 19-21. között tartja Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásárát Budapeten, az ELTE Füvészkertben. A mostani kiállítás középpontjában a Mammillaria nemzetség kaktuszai vannak.

A májusi eső után meleg érkezik

A mediterrán ciklonokból érkező májusi esők bőségesen elárasztották hazánkat, sokfelé még több is esett az optimálisnál. A folytatásban pedig a szántóföldi növények növekedéséhez szükséges meleg is megérkezik, csapadék pedig már csak elszórtan várható a jövő hét közepéig.

Korszerű takarmánygyártás, megújuló energiatermelés

Növekedés a köbön! Így is értelmezhető az, amit idős Bárány László, a Baromfi Coop és a Mastergood alapító-tulajdonosa a cég gazdasági filozófiájáról vall, természetesen a folytonos tanulást sem elfelejtve.

Családi program és szakmai vásár egyben: idén ismét OMÉK

Idén is megrendezésre kerül a 2011 óta  kétévente megvalósuló Országos Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, azaz az OMÉK. Az idei esemény időpontját Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese ma jelentette be hivatalosan a Néprajzi Múzeumban tartott beharangozó sajtótájékoztatón.