Back to top

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Nem sokkal korábban, június 8-án avatták fel Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) a vállalat alközpontját, ahol a magyar kormányt Nagy István agrárminiszter képviselte.

A KITE d.o.o. 100 százalékos tulajdonosa a nádudvari KITE Zrt. Központi telephelyét az Újvidékről északra induló 100-as főút bal oldalán hozták létre, Csenej térségében. Jellemző a helyszínre, hogy vele szemben, az út jobb oldalán korszerű, jégverés ellen védőhálóval felszerelt szuperintenzív almaültetvény található, aminek méltó párja a cég újonnan felavatott központja.

A KITE szerbiai kapcsolatai nem túl régiek, a magyar vállalkozás 2013-as tulajdonosváltása hozta magával.

Műtrágyaellátási anomáliáik enyhítésére kerestek megoldást Szerbiában, és közben együttműködtek Mišković Ðorđe-tyal, aki szintén különféle mezőgazdasági gépeket árusított. Közben Magyarországra, Nádudvarra látogatott Pásztor István és Nedimovič Branislav, és elnyerte a tetszésüket amit láttak.

Ünnepélyes szalagátvágás a KITE d.o.o. cseneji központjában: Guba Sándor, a KITE Zrt. elnöke, Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke és Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter

Ezután tettek következtek: a KITE megvásárolta Mišković Ðorđe cégét, a teljes apparátussal együtt, melyet a KITE integrált a KITE d.o.o. vállalatba. Az új vállalkozás lett a John Deere kizárólagos szerbiai forgalmazója. Azóta létrehozták a topolyai KITE d.o.o. alközpontot, 2019-ben, idén június 8-án felavatták a szávaszentdemeterit, június 13-án pedig a cseneji központot.

A júniusban átadott, Čenej és Sremska Mitrovica településeken található létesítmények célja a legmodernebb mezőgazdasági technológiák elterjesztése és helyi adottságokhoz adaptálása.

A KITE d.o.o. a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium által indított és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. által kezelt Nyugat-Balkán Beruházási Támogatási Program keretében valósította meg szerbiai fejlesztéseit.

A Čenejen lévő új központot és a Sremska Mitrovica-i alközpontot 2020. decemberében kezdték építeni, és összesen 478,396 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott hozzá a vállalat a
HEPA-tól.

John Deere traktorok előtt, szerb és magyar zászlók között a KITE d.o.o lobogója
John Deere traktorok előtt, szerb és magyar zászlók között a KITE d.o.o lobogója

A KITE Zrt. 2017 óta van jelen a szerbiai mezőgazdaságban, ekkor nyerte el a vállalat John Deere mezőgazdasági termékeinek kizárólagos szerbiai forgalmazási jogát, és ekkor nyílt meg Novi Sadon a KITE Zrt. 100 százalékos tulajdonát képező leányvállalat, a KITE d.o.o. központja.

A partnerek elérésében a topolyai alközpont létrehozása volt a következő lépcsőfok, amit 2019-ben adtak át, a Prosperitati Alapítvány támogatásának a felhasználásával.

Ez utóbbi helyszínen már megvalósították az anyavállalat, a KITE Zrt. által a partnerei kiszolgálásában mindenkor szem előtt tartott elvet: megfelelő, modern környezetet alakítottak ki, ami jó alapot nyújt a gépek és inputanyagok, valamint a korszerű technológiát kiszolgáló alkatrészek értékesítéséhez és szerviztevékenységhez egyaránt, és még a vállalat partnereinek nyújtott oktatási tevékenységnek is helyet tud adni.

Kiss Imre, a KITE d.o.o. ügyvezető igazgatója és Mišković Ðorđe, a cég műszaki kereskedelmi igazgatója
Kiss Imre, a KITE d.o.o. ügyvezető igazgatója és Mišković Ðorđe, a cég műszaki kereskedelmi igazgatója
Az újvidéki központ bérelt épületben működött, annak a szerepét veszi át a most átadott cseneji központ. A KITE d.o.o. tulajdonában lévő épület nemcsak a körzet értékesítői és kiszolgáló apparátusának lesz a munkahelye, hanem a cég vezetőségének is.

A központ nincs messze az eddigi telephelytől, viszont logisztikai szempontból lényegesen kedvezőbb adottságokkal rendelkezik.

Öt kilométerre fekszik az autó­pályától, ami lehetővé teszi az anyaországból és a más beszállítóktól származó termékek gyors és hatékony szállítását, és azt is, hogy a mezőgazdasági vidékekről érkező partnereik közvetlenül, utazási nehézségek nélkül elérjék a műszaki és agronómiai inputanyagokat.

A cseneji központ közel 1 hektáros, ahol mintegy 1700 négyzetméteres alapterületű épületet építettek, ami a vállalatvezetés, az üzletágak, a központi irányítás és a kereskedelmi feladatainak egyaránt megfelel. Itt található továbbá a bemutatóterem, egy 200 négyzetméter alapterületű műhely a szakszerű szervizellátáshoz és a 110 négyzetméter alapterületű oktatási központ, ahol a vállalat munkavállalóinak és partnereinek szervezett továbbképzéseket, gépkezelői oktatást tartják.

Az agronómiai és a műszaki termékek tárolására 300 négyzetméter fedett raktárat építettek. Az udvaron 2000 négyzetméteres nyílt géptároló található, ahol vámszabad területet és nyílt gépbemutatót alakítottak ki.

Csenejre költözik a teljes csapat Novi Sadról, azonkívül öt új munkahelyet teremt a vállalat új központja, mert bővítik a szervizszolgáltatás, az alkatrész-értékesítés és a karbantartási szolgáltatás kapacitását.

A cég stratégiai tervei között az is szerepel, hogy az anyavállalathoz hasonlóan minél közelebb viszik partnereikhez az általuk kínált technológiát, és legfeljebb 70 kilométeres úttal elérhetők lesznek számukra.

A KITE d.o.o. tulajdanában lévő telephelyeket az anyavállalat és beszállítói standardjai szerint építik. A szervizműhelyek teljes alapterülete a logisztikai központokban meghaladja a 600 négyzetmétert, ami nagyméretű gépek esetén is legalább 15 gép egyidejű javítását teszi lehetővé. A műhelyeket a hagyományos eszközök mellett speciális diagnosztikai és javítóeszközökkel szerelték fel. A speciális eszközök beszerzése folyamatos, hogy az újonnan megjelenő modelleket gyorsan és szakszerűen javítani tudják. A diagnosztikai eszközök és a licenszelt szoftverek lehetővé teszik a hibák gyors feltárását, akár a KITE d.o.o. saját műhelyében, akár valamelyik partnernél van szükség a javításra.

Az alkatrészek tárolására kimondottan e célra építették a raktárakat, összesített alapterületük meghaladja az 500 négyzetmétert.

A raktárak modern, magas polcrendszerének és a magasraktári targoncáknak köszönhetően több mint 50 ezer különböző méretű és tömegű cikkszám helyezhető el. Az alkatrészeket a modern kialakítású bemutatótermekben adják ki, ahol a vásárlók a valóságban is megtekinthetik a részegységeket, kopóalkatrészeket, kenőanyagokat, hogy meggyő­ződjenek a minőségükről.

Az idei újvidéki vásáron az összes John Deere-t megvették, az új rendeléseket 2023-ban szállítják
Az idei újvidéki vásáron az összes John Deere-t megvették, az új rendeléseket 2023-ban szállítják

A magyarországi KITE Zrt. felismerte a szerbiai mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket, és a KITE d.o.o. cég megalapításával igazolta, hogy a jelenlegi gazdasági környezetet figyelembe véve Szerbiában érdemes befektetni. A leányvállalaton keresztül az integrátor az általa megszerzett tudást, a Magyarországon ismert és kipróbált technológiát Szerbiában is megvalósíthatónak tartja.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajgyakorlat az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL és a Phylazonit július végén-augusztus elején öt különböző helyszínen szervezett nyári roadshow-t, amelyeken szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá.

Együtt fejlődnek a piaci elvárásokkal – Optimális gépek a Bábolnai Gazdanapokon

A békési Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. az OptiCorn kukorica- és a NAS, illetve PSM napraforgó-, valamint cirokbetakarító adapterekkel az európai piaci részesedés többségét birtokolja.

Cél az agrárium gyors megsegítése

Magyarországon a hosszú ideje fennálló tartós csapadékhiány miatt az év végére az aszálykárral érintett területek nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföldünk 20 százaléka mondta Nagy István agrárminiszter Újszilváson, ahol ismertette azt az intézkedés sorozatot, amellyel a kormány a rendkívüli helyzetben a gazdákat kívánja támogatni.

Drónozott növényvédelem

Előre menekülni a korszerűségbe – ez lehetne az évtized mottója a KITE Zrt. számára. Szakmai meggyőződésük szerint a növényvédelemben egyre több területen számíthatunk a drónok megjelenésére.

Támogatások: elnyerni, felhasználni, megtartani

Az utóbbi időben kiírt vidékfejlesztési pályázatok segítségével több, mint 1500 milliárd forrás jutott el az agráriumba. Az elmúlt KAP-ciklus tapasztalatai azt mutatják, a gazdák sokszor részben vagy akár egészben is elbukják a korábban elnyert támogatást, mert a sok teendőjük mellett elsikkad a projekt pontos végrehajtása. Mire kell tehát figyelni a pályázatok megvalósításánál egy kisgazdaságban?

Elsők közt érhetők el a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholdingnál

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

Mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól

A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.