0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Nem sokkal korábban, június 8-án avatták fel Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) a vállalat alközpontját, ahol a magyar kormányt Nagy István agrárminiszter képviselte.

A KITE d.o.o. 100 százalékos tulajdonosa a nádudvari KITE Zrt. Központi telephelyét az Újvidékről északra induló 100-as főút bal oldalán hozták létre, Csenej térségében. Jellemző a helyszínre, hogy vele szemben, az út jobb oldalán korszerű, jégverés ellen védőhálóval felszerelt szuperintenzív almaültetvény található, aminek méltó párja a cég újonnan felavatott központja.

A KITE szerbiai kapcsolatai nem túl régiek, a magyar vállalkozás 2013-as tulajdonosváltása hozta magával.

Műtrágyaellátási anomáliáik enyhítésére kerestek megoldást Szerbiában, és közben együttműködtek Mišković Ðorđe-tyal, aki szintén különféle mezőgazdasági gépeket árusított. Közben Magyarországra, Nádudvarra látogatott Pásztor István és Nedimovič Branislav, és elnyerte a tetszésüket amit láttak.

Ünnepélyes szalagátvágás a KITE d.o.o. cseneji központjában: Guba Sándor, a KITE Zrt. elnöke, Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke és Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter

Ezután tettek következtek: a KITE megvásárolta Mišković Ðorđe cégét, a teljes apparátussal együtt, melyet a KITE integrált a KITE d.o.o. vállalatba. Az új vállalkozás lett a John Deere kizárólagos szerbiai forgalmazója. Azóta létrehozták a topolyai KITE d.o.o. alközpontot, 2019-ben, idén június 8-án felavatták a szávaszentdemeterit, június 13-án pedig a cseneji központot.

A júniusban átadott, Čenej és Sremska Mitrovica településeken található létesítmények célja a legmodernebb mezőgazdasági technológiák elterjesztése és helyi adottságokhoz adaptálása.

A KITE d.o.o. a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium által indított és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. által kezelt Nyugat-Balkán Beruházási Támogatási Program keretében valósította meg szerbiai fejlesztéseit.

A Čenejen lévő új központot és a Sremska Mitrovica-i alközpontot 2020. decemberében kezdték építeni, és összesen 478,396 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott hozzá a vállalat a
HEPA-tól.

A KITE Zrt. 2017 óta van jelen a szerbiai mezőgazdaságban, ekkor nyerte el a vállalat John Deere mezőgazdasági termékeinek kizárólagos szerbiai forgalmazási jogát, és ekkor nyílt meg Novi Sadon a KITE Zrt. 100 százalékos tulajdonát képező leányvállalat, a KITE d.o.o. központja.

A partnerek elérésében a topolyai alközpont létrehozása volt a következő lépcsőfok, amit 2019-ben adtak át, a Prosperitati Alapítvány támogatásának a felhasználásával.

Ez utóbbi helyszínen már megvalósították az anyavállalat, a KITE Zrt. által a partnerei kiszolgálásában mindenkor szem előtt tartott elvet: megfelelő, modern környezetet alakítottak ki, ami jó alapot nyújt a gépek és inputanyagok, valamint a korszerű technológiát kiszolgáló alkatrészek értékesítéséhez és szerviztevékenységhez egyaránt, és még a vállalat partnereinek nyújtott oktatási tevékenységnek is helyet tud adni.

Az újvidéki központ bérelt épületben működött, annak a szerepét veszi át a most átadott cseneji központ. A KITE d.o.o. tulajdonában lévő épület nemcsak a körzet értékesítői és kiszolgáló apparátusának lesz a munkahelye, hanem a cég vezetőségének is.

A központ nincs messze az eddigi telephelytől, viszont logisztikai szempontból lényegesen kedvezőbb adottságokkal rendelkezik.

Öt kilométerre fekszik az autó­pályától, ami lehetővé teszi az anyaországból és a más beszállítóktól származó termékek gyors és hatékony szállítását, és azt is, hogy a mezőgazdasági vidékekről érkező partnereik közvetlenül, utazási nehézségek nélkül elérjék a műszaki és agronómiai inputanyagokat.

A cseneji központ közel 1 hektáros, ahol mintegy 1700 négyzetméteres alapterületű épületet építettek, ami a vállalatvezetés, az üzletágak, a központi irányítás és a kereskedelmi feladatainak egyaránt megfelel. Itt található továbbá a bemutatóterem, egy 200 négyzetméter alapterületű műhely a szakszerű szervizellátáshoz és a 110 négyzetméter alapterületű oktatási központ, ahol a vállalat munkavállalóinak és partnereinek szervezett továbbképzéseket, gépkezelői oktatást tartják.

Az agronómiai és a műszaki termékek tárolására 300 négyzetméter fedett raktárat építettek. Az udvaron 2000 négyzetméteres nyílt géptároló található, ahol vámszabad területet és nyílt gépbemutatót alakítottak ki.

Csenejre költözik a teljes csapat Novi Sadról, azonkívül öt új munkahelyet teremt a vállalat új központja, mert bővítik a szervizszolgáltatás, az alkatrész-értékesítés és a karbantartási szolgáltatás kapacitását.

A cég stratégiai tervei között az is szerepel, hogy az anyavállalathoz hasonlóan minél közelebb viszik partnereikhez az általuk kínált technológiát, és legfeljebb 70 kilométeres úttal elérhetők lesznek számukra.

A KITE d.o.o. tulajdanában lévő telephelyeket az anyavállalat és beszállítói standardjai szerint építik. A szervizműhelyek teljes alapterülete a logisztikai központokban meghaladja a 600 négyzetmétert, ami nagyméretű gépek esetén is legalább 15 gép egyidejű javítását teszi lehetővé. A műhelyeket a hagyományos eszközök mellett speciális diagnosztikai és javítóeszközökkel szerelték fel. A speciális eszközök beszerzése folyamatos, hogy az újonnan megjelenő modelleket gyorsan és szakszerűen javítani tudják. A diagnosztikai eszközök és a licenszelt szoftverek lehetővé teszik a hibák gyors feltárását, akár a KITE d.o.o. saját műhelyében, akár valamelyik partnernél van szükség a javításra.

Az alkatrészek tárolására kimondottan e célra építették a raktárakat, összesített alapterületük meghaladja az 500 négyzetmétert.

A raktárak modern, magas polcrendszerének és a magasraktári targoncáknak köszönhetően több mint 50 ezer különböző méretű és tömegű cikkszám helyezhető el. Az alkatrészeket a modern kialakítású bemutatótermekben adják ki, ahol a vásárlók a valóságban is megtekinthetik a részegységeket, kopóalkatrészeket, kenőanyagokat, hogy meggyő­ződjenek a minőségükről.

A magyarországi KITE Zrt. felismerte a szerbiai mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket, és a KITE d.o.o. cég megalapításával igazolta, hogy a jelenlegi gazdasági környezetet figyelembe véve Szerbiában érdemes befektetni. A leányvállalaton keresztül az integrátor az általa megszerzett tudást, a Magyarországon ismert és kipróbált technológiát Szerbiában is megvalósíthatónak tartja.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság