Back to top

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Nem sokkal korábban, június 8-án avatták fel Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) a vállalat alközpontját, ahol a magyar kormányt Nagy István agrárminiszter képviselte.

A KITE d.o.o. 100 százalékos tulajdonosa a nádudvari KITE Zrt. Központi telephelyét az Újvidékről északra induló 100-as főút bal oldalán hozták létre, Csenej térségében. Jellemző a helyszínre, hogy vele szemben, az út jobb oldalán korszerű, jégverés ellen védőhálóval felszerelt szuperintenzív almaültetvény található, aminek méltó párja a cég újonnan felavatott központja.

A KITE szerbiai kapcsolatai nem túl régiek, a magyar vállalkozás 2013-as tulajdonosváltása hozta magával.

Műtrágyaellátási anomáliáik enyhítésére kerestek megoldást Szerbiában, és közben együttműködtek Mišković Ðorđe-tyal, aki szintén különféle mezőgazdasági gépeket árusított. Közben Magyarországra, Nádudvarra látogatott Pásztor István és Nedimovič Branislav, és elnyerte a tetszésüket amit láttak.

Ünnepélyes szalagátvágás a KITE d.o.o. cseneji központjában: Guba Sándor, a KITE Zrt. elnöke, Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke és Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter

Ezután tettek következtek: a KITE megvásárolta Mišković Ðorđe cégét, a teljes apparátussal együtt, melyet a KITE integrált a KITE d.o.o. vállalatba. Az új vállalkozás lett a John Deere kizárólagos szerbiai forgalmazója. Azóta létrehozták a topolyai KITE d.o.o. alközpontot, 2019-ben, idén június 8-án felavatták a szávaszentdemeterit, június 13-án pedig a cseneji központot.

A júniusban átadott, Čenej és Sremska Mitrovica településeken található létesítmények célja a legmodernebb mezőgazdasági technológiák elterjesztése és helyi adottságokhoz adaptálása.

A KITE d.o.o. a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium által indított és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. által kezelt Nyugat-Balkán Beruházási Támogatási Program keretében valósította meg szerbiai fejlesztéseit.

A Čenejen lévő új központot és a Sremska Mitrovica-i alközpontot 2020. decemberében kezdték építeni, és összesen 478,396 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott hozzá a vállalat a
HEPA-tól.

John Deere traktorok előtt, szerb és magyar zászlók között a KITE d.o.o lobogója
John Deere traktorok előtt, szerb és magyar zászlók között a KITE d.o.o lobogója

A KITE Zrt. 2017 óta van jelen a szerbiai mezőgazdaságban, ekkor nyerte el a vállalat John Deere mezőgazdasági termékeinek kizárólagos szerbiai forgalmazási jogát, és ekkor nyílt meg Novi Sadon a KITE Zrt. 100 százalékos tulajdonát képező leányvállalat, a KITE d.o.o. központja.

A partnerek elérésében a topolyai alközpont létrehozása volt a következő lépcsőfok, amit 2019-ben adtak át, a Prosperitati Alapítvány támogatásának a felhasználásával.

Ez utóbbi helyszínen már megvalósították az anyavállalat, a KITE Zrt. által a partnerei kiszolgálásában mindenkor szem előtt tartott elvet: megfelelő, modern környezetet alakítottak ki, ami jó alapot nyújt a gépek és inputanyagok, valamint a korszerű technológiát kiszolgáló alkatrészek értékesítéséhez és szerviztevékenységhez egyaránt, és még a vállalat partnereinek nyújtott oktatási tevékenységnek is helyet tud adni.

Kiss Imre, a KITE d.o.o. ügyvezető igazgatója és Mišković Ðorđe, a cég műszaki kereskedelmi igazgatója
Kiss Imre, a KITE d.o.o. ügyvezető igazgatója és Mišković Ðorđe, a cég műszaki kereskedelmi igazgatója
Az újvidéki központ bérelt épületben működött, annak a szerepét veszi át a most átadott cseneji központ. A KITE d.o.o. tulajdonában lévő épület nemcsak a körzet értékesítői és kiszolgáló apparátusának lesz a munkahelye, hanem a cég vezetőségének is.

A központ nincs messze az eddigi telephelytől, viszont logisztikai szempontból lényegesen kedvezőbb adottságokkal rendelkezik.

Öt kilométerre fekszik az autó­pályától, ami lehetővé teszi az anyaországból és a más beszállítóktól származó termékek gyors és hatékony szállítását, és azt is, hogy a mezőgazdasági vidékekről érkező partnereik közvetlenül, utazási nehézségek nélkül elérjék a műszaki és agronómiai inputanyagokat.

A cseneji központ közel 1 hektáros, ahol mintegy 1700 négyzetméteres alapterületű épületet építettek, ami a vállalatvezetés, az üzletágak, a központi irányítás és a kereskedelmi feladatainak egyaránt megfelel. Itt található továbbá a bemutatóterem, egy 200 négyzetméter alapterületű műhely a szakszerű szervizellátáshoz és a 110 négyzetméter alapterületű oktatási központ, ahol a vállalat munkavállalóinak és partnereinek szervezett továbbképzéseket, gépkezelői oktatást tartják.

Az agronómiai és a műszaki termékek tárolására 300 négyzetméter fedett raktárat építettek. Az udvaron 2000 négyzetméteres nyílt géptároló található, ahol vámszabad területet és nyílt gépbemutatót alakítottak ki.

Csenejre költözik a teljes csapat Novi Sadról, azonkívül öt új munkahelyet teremt a vállalat új központja, mert bővítik a szervizszolgáltatás, az alkatrész-értékesítés és a karbantartási szolgáltatás kapacitását.

A cég stratégiai tervei között az is szerepel, hogy az anyavállalathoz hasonlóan minél közelebb viszik partnereikhez az általuk kínált technológiát, és legfeljebb 70 kilométeres úttal elérhetők lesznek számukra.

A KITE d.o.o. tulajdanában lévő telephelyeket az anyavállalat és beszállítói standardjai szerint építik. A szervizműhelyek teljes alapterülete a logisztikai központokban meghaladja a 600 négyzetmétert, ami nagyméretű gépek esetén is legalább 15 gép egyidejű javítását teszi lehetővé. A műhelyeket a hagyományos eszközök mellett speciális diagnosztikai és javítóeszközökkel szerelték fel. A speciális eszközök beszerzése folyamatos, hogy az újonnan megjelenő modelleket gyorsan és szakszerűen javítani tudják. A diagnosztikai eszközök és a licenszelt szoftverek lehetővé teszik a hibák gyors feltárását, akár a KITE d.o.o. saját műhelyében, akár valamelyik partnernél van szükség a javításra.

Az alkatrészek tárolására kimondottan e célra építették a raktárakat, összesített alapterületük meghaladja az 500 négyzetmétert.

A raktárak modern, magas polcrendszerének és a magasraktári targoncáknak köszönhetően több mint 50 ezer különböző méretű és tömegű cikkszám helyezhető el. Az alkatrészeket a modern kialakítású bemutatótermekben adják ki, ahol a vásárlók a valóságban is megtekinthetik a részegységeket, kopóalkatrészeket, kenőanyagokat, hogy meggyő­ződjenek a minőségükről.

Az idei újvidéki vásáron az összes John Deere-t megvették, az új rendeléseket 2023-ban szállítják
Az idei újvidéki vásáron az összes John Deere-t megvették, az új rendeléseket 2023-ban szállítják

A magyarországi KITE Zrt. felismerte a szerbiai mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket, és a KITE d.o.o. cég megalapításával igazolta, hogy a jelenlegi gazdasági környezetet figyelembe véve Szerbiában érdemes befektetni. A leányvállalaton keresztül az integrátor az általa megszerzett tudást, a Magyarországon ismert és kipróbált technológiát Szerbiában is megvalósíthatónak tartja.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Megjelent a feldolgozóipari kkv-k energiatámogatási programjának pályázati felhívása

Megjelent a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázati felhívása; a pályázatra október 20-ától regisztrálhatnak az energiaintenzív cégek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán hétvégén.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Ne a támogatás legyen az állattartó jövedelme!

A jövőben az állattenyésztésnek és az állattartásnak különböző feladatokra kell fókuszálnia. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt a KÁN Egyetemi Napok nulladik napján, Kaposváron az Állattenyésztők napja alkalmából tartott tanácskozáson.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Cirok: a jövő kukoricája lehet

A mezőgazdaságban kell a több lábon állás. A növénytermesztésen belül erre jó lehetőséget kínál a cirok, ám tudnunk kell, hogy az eddigi gyakorlatunk változtatásra szorul. Mindezt Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára hangsúlyozta azon a sajtótájékoztatón, amit a Pápai Agroprodukt Zrt. pásztói telepén tartottak.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.