Back to top

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.

das02.jpg

Fotó: Balázs Gusztáv
A Kormány 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját, melyben meghatározták a Digitális Agrárakadémia szerepét is. Ennek célja a precíziós technológiák használatának elterjesztése, valamint a termelők felkészítése a precíziós agrármegoldások, a helyspecifikus eszközök és szolgáltatások felhasználására.

Azóta a COVID-19 járvány és a háborús körülmények is igazolták, hogy a hazai mezőgazdaságban a hatékonyság javítása céljából minél előbb alkalmazni kell a precíziós és digitális eszközöket, valamint át kell térni az adatalapú döntéshozásra.

das01.jpg

Fotó: Balázs Gusztáv
Most a Digitális Agrárakadémia konzorciuma – azaz a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Széchenyi Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem és a Digitális Jólét Nonprofit Kft. – nevében ismerték el a hozzáadott gyakorlati érték teremtését azoknak a gazdálkodóknak, akik folyamatosan fejlesztve, kísérletezve, gondolkodva törekedtek a helyspecifikus, adatalapú gazdálkodás jobbá tételére, a magyar mezőgazdaság javítására.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a díjátadón kiemelte, ma olyan mértékű az agrárium fejlődése, amire soha korábban nem volt példa. „A fejlesztés folyamatos, a következő időszakban pedig részben a jövő generáció feladata lesz, hogy tovább javítson a magyar mezőgazdaság technológiáin. Ebben a munkában a konzorcium szövetségesei azok a gyakorlati szakemberek, azok a gazdálkodók, akik a digitalizáció területén értek már el eredményeket és sikereket.

Ők jó példájukkal hatást tudnak gyakorolni a környezetükre, ráadásul felvállalják azt a küldetést is, hogy a gazdálkodókat segítik a digitális megoldásokra való átállásban.

Az ő tevékenységüket ismerjük ma el a Digitális Bemutató Gazdaság Díjjal a szántóföldi növénytermesztés, a kertészet és az állattenyésztés kategóriákban.”

das08.jpg

Fotó: Balázs Gusztáv

Mint azt Varga Péter Miklós, a Digitális Agrárakadémia szakmai vezetője hangsúlyozta, „kiemelten fontos, hogy azokat támogassuk a tudásátadásban és a fejlődésben, akik gyakorolják az adatalapú termelést, van mit bemutatniuk a saját gazdaságukban, több éves tapasztalatuk, adatuk, eszközük és tudásuk van, amit át tudnak adni a termelőtársaknak.” Hozzátette: rendkívüli élmény volt látni, hogy a termelők betekintést adtak a gazdatársaknak és a szakembereknek gazdálkodásuk gyakorlatába, egyaránt bemutatva az elhibázott, javított, fejlesztett, tökéletesített és bevált megoldásokat. Akiknél pedig még nem jártak csoportok, azoknak ígéretet tett, hogy idővel hozzájuk is ellátogatnak.

Digitális Bemutató Gazdaság Díjat nyert el:

Agroprodukt Zrt.

Agrowald Kft.

Arany-Mező Zrt., B-Aranykorona Kft.

bedrock.farm Mezőgazdasági Kft.

Bugaci Aranykalász Zrt.

Derdák Gábor

Dosztál Áron György

Emődi Mezőgazdasági Zrt.

Farkas Kft.

Farmlife Kft.

Finorak Kft.

Gyenis Agro

Hartmann Farm Kft.

Havas 92 Növénytermesztő Szövetkezet

KaLász Farm Kft.

Közért+ Zrt.

Lágler Richárd

Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport

Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft.

Mangi Kft.

Messis-Agri 2021 Kft.

Németh Gergely

Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Pap és Papp Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt.

Varga Barnabás

Vékey Istvánné

Forrás: 
MATE

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Cél az agrárium gyors megsegítése

Magyarországon a hosszú ideje fennálló tartós csapadékhiány miatt az év végére az aszálykárral érintett területek nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföldünk 20 százaléka mondta Nagy István agrárminiszter Újszilváson, ahol ismertette azt az intézkedés sorozatot, amellyel a kormány a rendkívüli helyzetben a gazdákat kívánja támogatni.

Nem akar megérkezni az eső

A hétvégén érkezett hidegfront hiába hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon kis területre hozott számottevő csapadékot. A talajok tovább száradtak, a július végi átmeneti enyhülés után ismét nőtt a súlyos vagy nagyfokú aszállyal érintett területek nagysága. A folytatásban keddig szórványosan várhatók záporok, zivatarok, majd a jövő hét közepén újabb hőhullámra van kilátás.

A Bankszövetség az agrárhitel-moratórium kockázataira figyelmeztet

A Magyar Bankszövetség szerint az agrárhitel-moratóriumról kihirdetett kormányrendelet a nemzetközi szabályozásokból adódó ügyfélkockázati besorolás romlása miatt elnehezíti az igénybe vevő ügyfelek jövőbeli hitelezhetőségét, amely pénzügyi szempontból is jelentős kockázatot hordoz.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

Elsők közt érhetők el a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholdingnál

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

Két faj összesen 65000 milliárd forintnyi kárt okozott

Nemcsak rovarok vagy emlősök okozhatnak jelentős gazdasági kárt az ökoszisztémában, hanem akár hüllők és kétéltűek is. Egy friss felmérés szerint egy sikló- és egy békafaj több milliárd dolláros kártételt okozott világszerte.

Ezt kell tudni a hamarosan induló Agro-ökológiai Programról

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk, ennek fontos eszköze a környezet- és klímatudatos gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása, amelyek fejlesztik a táj mozaikosságát és a biodiverzitás sokszínűségét, javítják a talajok állapotát és vízháztartását vagy éppen a fenntarthatóbb növényvédőszer-használatot.