Back to top

Kerti és konyhai gyógynövények sebkezelésre

Bárki elszenvedhet kisebb balesetet kertészkedés közben, hiszen néha még egy fűszál is „komoly” vágást okozhat, a tüskékről, tövisekről nem is beszélve. Mikor máskor történhetne meg a baj, mint amikor éppen nincsen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. Vagy mégis? Nézzünk csak körül a kertben!

Kisebb sérülések gyakran adódhatnak
Kisebb sérülések gyakran adódhatnak
Fotó: wikipedia
Számtalan olyan növényt találhatunk a saját kertünkben, amelyek alkalmasak arra, hogy csillapítsák a fájdalmakat, összehúzzák a sebszéleket és gyorsítsák a gyógyulási folyamatot.

Rögvest előkezelhetjük a sebet a gyógynövények értékes hatóanyagaival addig is, amíg eljutunk a házipatikánkhoz.

Használhatjuk közvetlenül a leveleket, készíthetünk belőlük forrázatot, kivonatot és akár még kenőcsöt is.

A virágoskertben lakó segítők

Körömvirág: friss leve, forrázata, vagy a megmorzsolgatott levele gyorsítja a zúzott, tépett, vágott sebek illetve a véraláfutások gyógyulását.

Rózsa, vadrózsa: a szirmok nedvével vagy ázalékával sebet kezelhetünk, sőt, megnyugtatja a gyulladt és napégette bőrt is.

Muskátli: bármily meglepő, a levele szintén használható sebkezelésre.

Kis meténg: vérzéscsillapító hatása miatt segít kisebb sérülések vagy orrvérzés esetén. Lehet néhány megmorzsolt levelet feltekerve finoman az orrnyílásba helyezni. A friss levelekből görcsoldó és sebgyógyító pakolás is készíthető.

Fekete nadálytő: levelét vágásokra, horzsolásokra, égési sérülésekre tehetjük.

A körömvirág is segíti a sebgyógyulást
A körömvirág is segíti a sebgyógyulást
Fotó: wikipedia

Fűszerkerti szövetségesek

Levendula: forrázatát borogatás formájában különféle sebekre, csípésekre, harapásokra, csalánkiütésre, bőrgyulladásra, égési sérülésekre tehetjük.

Egy üvegcse illóolajat is érdemes otthon és utazáskor magunknál tartani, mert rengeteg helyzetben nyújt segítséget: görcsoldó és fertőtlenítő hatású, továbbá csillapítja a fájdalmakat.

Menta: megnyomkodjuk hűsítő, aromás levelét, hogy megnedvesedjen és a sebre tesszük.

Bazsalikom: megmorzsolgatott, zúzott levele okostapaszként használható.

Kakukkfű: alkalmas kisebb sérülések azonnali ellátására.

A gyümölcsösben termő gyógyír

A szederlevél csersavtartalma vérzéscsillapító hatású
A szederlevél csersavtartalma vérzéscsillapító hatású
Fotó: wikipedia
Almafa: növényi antibiotikum tartalmú levele kiváló vágott sebek ellátásához.

Diófa: a levelek főzete fertőtleníti a sebeket.

Szeder: magas csersavtartalmú levele könnyen csillapítja a vérzéseket.

Olivafa: zsengébb leveleiből vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő borogatást készíthetünk.

Ezekért érdemes a konyha felé venni az irányt

Kurkuma: szórjunk egy kis kurkumaport a karcolásra vagy kisebb vágásra.

Gyömbérporral kombinálható, esetleg helyettesíthető.

Fekete bors: ha vágott sebet szereztünk, rászórhatunk egy kis őrölt borsot, mivel baktériumölő és vérzéscsillapító hatású.

Porcukor: tiszta, egykomponensűvé finomított állapota miatt enni nem igazán egészséges, de sebgyógyításnál éppen kapóra jön.

Agyagpor: amikor túl sok hajszálér érintett, nehezebben áll el a vérzés. A tiszta zöld, fehér vagy Rhassoul agyag még a kérlelhetetlenül szivárgó vérzés megfékezésében is hatalmas segítség.

Szeretettel gondozott növényeink szükség esetén biztos szívesen segítenek nekünk a sebgyógyításban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

A jövőben többször várható egyszerre aszály és hőség

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének 93-95 százaléka a jelenlegi száraz és forró események számának több mint kétszeresét fogja tapasztalni a 21. század végére - hívja fel a figyelmet Kis Anna meteorológus, az ELTE tudományos munkatársa.

Négymillió kilogramm élelmiszert mentett idén az Élelmiszerbank

Összesen 4 millió kilogramm élelmiszert mentett meg és osztott szét rászorulók között 2022 első felében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Ivóvízhiány fenyeget Horvátország déli részén

Horvátország déli részén ivóvízhiány alakulhat ki, mivel ez karsztos terület, és édesvíz-ellátottsága jobban függ a helyi csapadékmennyiségtől - figyelmeztetett a horvát hidrometeorológiai intézet (DHMZ), amiről a Vecernji List című horvát napilap számolt be szerdán.