0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.

Fekete ribizli és szamóca szörp, fokhagymás, csomboros padlizsánkrém, galagonya, hárs és havasi méz és persze a kürtöskalács. Mi kell több egy hagyományőrző gasztrofesztiválon?

Az erdélyi gasztrokultúra és konyhaművészet egyszerre hagyományhű és színes. 

Speciális gasztronómiai különlegességek között megtalálhatók voltak a többvirágú, akác-, facélia-, hársmézek, valamint virágporok, méhlevelek, propoliszok és méhviaszok. Különleges érzékszervi és ízminőségű sajtok között például találkozhattunk hosszan érlelt, érleletlen, ízesített oltósajtokkal, túróval, grillsajtokkal is, de kóstolhattunk sajttekercseket és -krémeket, joghurtokat, vajat és tejszínt is. Természetesen az édesszájúak választhattak a szörpök és szirupok, a savanyút kedvelők a gyümölcs-, virág- és gyógynövényecet közül. A szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek mellett szalámik, sonkák és húskészítmények készítőinek sora is bemutatkozott.

Egyetlen egy termék esetében sem tömeggyártásról van szó,

hanem kis- és őstermelők által, a néphagyományoknak megfelelően meghatározott recept szerint kézzel készített termékekről. Kis családi malomokból származó vidéki lisztről, tejüzemből származó vajról, nagy mennyiségű méhészetből származó méhmézről és megfelelő mennyiségű fűszerről beszélünk.

Különlegességük a savanyú uborka és a savanyú káposzta. Az egyedi íz, illat és minőség annak köszönhető, hogy maguk vetik, ültetik, majd betakarítják, savanyítják a káposztát és az uborkát. A termékek nem tartalmaznak kémiai adalékanyagot, tartósítószert, erjedésgyorsítót vagy fehérítőt.

A Székely Fesztivál nem rossz értelembe véve „magyarkodó” fesztivál, nem kíván magyarságával feltűnősködni, kiabálni, sokkal inkább csendesen jelzi: okkal beszélünk közös nyelvet, fogyasztunk hasonlóan elkészített ételeket.

A Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program keretében már csaknem 200 milliárd forint jutott erre a célra. 2017-ben elindított erdélyi gazdaságfejlesztési programban eddig több mint 6000 pályázatot támogatott a magyar költségvetés, 174 milliárd forint értékű beruházás megvalósulását segítve.

A fesztiválon mintegy 150 erdélyi vállalkozást ismerhettek meg a látogatók, és 200 fellépő gondoskodott a kulturális élményekről.

Itt voltak a sóváradi fagylaltosok, meg lehetett kóstolni a háromszéki Székely csárda főztjeit, Ménes-Hegyalja borait, készült kürtőskalács, gyönyörködhettünk a székely kézművesek termékeiben, miközben kiállítások és gyerekprogramok mellett a színpadon egymást követték a tánccsoportok, mesemondók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu