Back to top

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.

Fekete ribizli és szamóca szörp, fokhagymás, csomboros padlizsánkrém, galagonya, hárs és havasi méz és persze a kürtöskalács. Mi kell több egy hagyományőrző gasztrofesztiválon?

Az erdélyi gasztrokultúra és konyhaművészet egyszerre hagyományhű és színes. 

Mézkínálat a Székelyföld Fesztiválon a Millenárison, Budapesten
Mézkínálat a Székelyföld Fesztiválon a Millenárison, Budapesten
Fotó: mm
Speciális gasztronómiai különlegességek között megtalálhatók voltak a többvirágú, akác-, facélia-, hársmézek, valamint virágporok, méhlevelek, propoliszok és méhviaszok. Különleges érzékszervi és ízminőségű sajtok között például találkozhattunk hosszan érlelt, érleletlen, ízesített oltósajtokkal, túróval, grillsajtokkal is, de kóstolhattunk sajttekercseket és -krémeket, joghurtokat, vajat és tejszínt is. Természetesen az édesszájúak választhattak a szörpök és szirupok, a savanyút kedvelők a gyümölcs-, virág- és gyógynövényecet közül. A szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek mellett szalámik, sonkák és húskészítmények készítőinek sora is bemutatkozott.

Egyetlen egy termék esetében sem tömeggyártásról van szó,

hanem kis- és őstermelők által, a néphagyományoknak megfelelően meghatározott recept szerint kézzel készített termékekről. Kis családi malomokból származó vidéki lisztről, tejüzemből származó vajról, nagy mennyiségű méhészetből származó méhmézről és megfelelő mennyiségű fűszerről beszélünk.

Különlegességük a savanyú uborka és a savanyú káposzta. Az egyedi íz, illat és minőség annak köszönhető, hogy maguk vetik, ültetik, majd betakarítják, savanyítják a káposztát és az uborkát. A termékek nem tartalmaznak kémiai adalékanyagot, tartósítószert, erjedésgyorsítót vagy fehérítőt.

A Székely Fesztivál nem rossz értelembe véve „magyarkodó” fesztivál, nem kíván magyarságával feltűnősködni, kiabálni, sokkal inkább csendesen jelzi: okkal beszélünk közös nyelvet, fogyasztunk hasonlóan elkészített ételeket.

A Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program keretében már csaknem 200 milliárd forint jutott erre a célra. 2017-ben elindított erdélyi gazdaságfejlesztési programban eddig több mint 6000 pályázatot támogatott a magyar költségvetés, 174 milliárd forint értékű beruházás megvalósulását segítve.

Lekvár- és szörpkínálat a Székelyföld Fesztiválon a Millenárison, Budapesten
Lekvár- és szörpkínálat a Székelyföld Fesztiválon a Millenárison, Budapesten
Fotó: mm

A fesztiválon mintegy 150 erdélyi vállalkozást ismerhettek meg a látogatók, és 200 fellépő gondoskodott a kulturális élményekről.

Itt voltak a sóváradi fagylaltosok, meg lehetett kóstolni a háromszéki Székely csárda főztjeit, Ménes-Hegyalja borait, készült kürtőskalács, gyönyörködhettünk a székely kézművesek termékeiben, miközben kiállítások és gyerekprogramok mellett a színpadon egymást követték a tánccsoportok, mesemondók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.