0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

A több mint 10 évvel ezelőtt, Franciaországban létrehozott Harmony program a biológiai sokféleséget és a helyes környezetvédelmi gyakorlatokat támogatja az európai búzatermesztésben.

A kezdeményezés a helyi gazdálkodókkal kötött partnerségre épül, akik földrajzilag a lehető legközelebb találhatók a kekszgyárakhoz, és prémiumot kapnak, amennyiben megfelelnek a követendő gyakorlatokat összefoglaló Harmony programban szereplő szigorú fenntarthatósági feltételeknek.

A Harmony Programban mára több mint 1500 gazda és 18 malom vesz részt Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban. Hazánkban 2019-ben vetettek először Harmony búzát, amelyet 2020 júliusában takarítottak be. A fenntartható búzatermesztési programmal idén valamivel korábban, mint a hagyományosan Péter és Pál napjához kötött aratás ünnepekor, már negyedik alkalommal Harmony búzát aratnak le hazánkban is.

„Célunk, hogy megváltoztassuk a búza termesztésének módját és minőségi búzából, minőségi kekszet készítsünk!”

– fogalmazott Mayer Gábor, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A 2008-ban Franciaországban indult fenntartható búzatermesztési programhoz, főleg az ország délkeleti és északnyugati régióiban összesen 3500 hektáron termelnek már Harmony búzát. A világ egyik vezető snackgyártó cége a „Harmónia Charta” részeként szerződés alapján vásárol búzát olyan gazdálkodóktól, akik vállalják, hogy a vállalat által meghatározott fejlett, fenntarthatóságot szem előtt tartó mezőgazdasági gyakorlatot alkalmazzák.

A programban a gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, így mérsékelni a növényvédő szerek használatát, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és a vízhasználatot, valamint biztosítaniuk kell a biodiverzitást:

földjeik 3 százalékának teljesen vegyszermentes virágos rétként – méhlegelőként – a méheket kell táplálniuk. Emellett évszakközi termények ültetését, rovarhotelek, madár élőhelyek kialakításának elő-, illetve rásegítését.

„A biodiverzitás fontosságát ma már felesleges hangsúlyozni. Elég annyit megemlíteni, hogy zöldség- és gyümölcstermesztés 70 százaléka, a vadonélő növényvilág 80 százaléka a beporzó rovaroktól függ” – hangsúlyozta Mayer Gábor.

Az ügyvezető kiemelte, hogy Európában a Harmony programban 1810 hektár méhlegelőként fenntartott területen 32 azonosított pillangó fajt és 26 millió megszámlált méhet tartanak számon.

A Goodmills Magyarország részéről Halasi Tibor minőségbiztosítási vezető megemlítette, hogy Magyarországon az évi mintegy 5,2 millió tonna búzaterméssel bíró iparág egy konzervatív ágazatnak tekinthető, amelyben nem lehet innovációkat végrehajtani. Terményeit a gazdálkodók négy csúcstechnológiával rendelkező Goodmills malomnak szállítják be, amelyek 2020 óta jellemzően augusztus közepétől kezdik meg a kekszek gyártásához szükséges magas minőségű liszt szállítását a Mondelez csoporthoz tartozó Győri Keksz székesfehérvári gyárába.

„Több tucat gazdával dolgozunk együtt, akik mind nagyszerű lehetőséget látnak a Mondelez által kezdeményezett, fenntartható búzatermesztésben. Ebben pedig nem csupán a szigorú megfelelőségi követelmények teljesítése esetén járó prémiumnak van szerepe, hanem annak is, hogy ők is kivehetik a részüket a fogyasztók által kedvelt kekszek fenntarthatóbb gyártásából” – mondta Halasi Tibor.

A programban a gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, így mérsékelni a növényvédőszerek és a műtrágya használatát, megőrizni a vizek és a talaj természetes állapotát, valamint biztosítaniuk kell a biológiai sokféleséget, mindez valódi kihívást jelent a gazdák számára.

„Azért léptem be a Harmony programba, mert a természet védelme kiemelten fontos számomra, és máris sok hasznos dolgot tanultam. Büszke vagyok rá, hogy kiváló minőségű és fenntartható módon előállított alapanyaggal járulhatok hozzá olyan termékek előállításához, mint a közkedvelt Győri Édes” – mondta Szalai András, a Rábca Agrártechnika Kft. tulajdonosa.

A Mondelez 2022-re az összes európai keksztermékét ilyen búzából kívánja előállítani, így a Győri édes, Magyarország piacvezető kekszterméke is átáll a Harmony búza felhasználására.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu