Back to top

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

A több mint 10 évvel ezelőtt, Franciaországban létrehozott Harmony program a biológiai sokféleséget és a helyes környezetvédelmi gyakorlatokat támogatja az európai búzatermesztésben.

A kezdeményezés a helyi gazdálkodókkal kötött partnerségre épül, akik földrajzilag a lehető legközelebb találhatók a kekszgyárakhoz, és prémiumot kapnak, amennyiben megfelelnek a követendő gyakorlatokat összefoglaló Harmony programban szereplő szigorú fenntarthatósági feltételeknek.

A fenntartható búzatermesztés a célja a Mondelez Harmony programnak
A fenntartható búzatermesztés a célja a Mondelez Harmony programnak

A Harmony Programban mára több mint 1500 gazda és 18 malom vesz részt Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban. Hazánkban 2019-ben vetettek először Harmony búzát, amelyet 2020 júliusában takarítottak be. A fenntartható búzatermesztési programmal idén valamivel korábban, mint a hagyományosan Péter és Pál napjához kötött aratás ünnepekor, már negyedik alkalommal Harmony búzát aratnak le hazánkban is.

„Célunk, hogy megváltoztassuk a búza termesztésének módját és minőségi búzából, minőségi kekszet készítsünk!”

– fogalmazott Mayer Gábor, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A 2008-ban Franciaországban indult fenntartható búzatermesztési programhoz, főleg az ország délkeleti és északnyugati régióiban összesen 3500 hektáron termelnek már Harmony búzát. A világ egyik vezető snackgyártó cége a „Harmónia Charta” részeként szerződés alapján vásárol búzát olyan gazdálkodóktól, akik vállalják, hogy a vállalat által meghatározott fejlett, fenntarthatóságot szem előtt tartó mezőgazdasági gyakorlatot alkalmazzák.

A programban a gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, így mérsékelni a növényvédő szerek használatát, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és a vízhasználatot, valamint biztosítaniuk kell a biodiverzitást:

földjeik 3 százalékának teljesen vegyszermentes virágos rétként – méhlegelőként – a méheket kell táplálniuk. Emellett évszakközi termények ültetését, rovarhotelek, madár élőhelyek kialakításának elő-, illetve rásegítését.

„A biodiverzitás fontosságát ma már felesleges hangsúlyozni. Elég annyit megemlíteni, hogy zöldség- és gyümölcstermesztés 70 százaléka, a vadonélő növényvilág 80 százaléka a beporzó rovaroktól függ” – hangsúlyozta Mayer Gábor.

Az ügyvezető kiemelte, hogy Európában a Harmony programban 1810 hektár méhlegelőként fenntartott területen 32 azonosított pillangó fajt és 26 millió megszámlált méhet tartanak számon.

A fenntartható búzatermesztés a cél
A fenntartható búzatermesztés a cél

A Goodmills Magyarország részéről Halasi Tibor minőségbiztosítási vezető megemlítette, hogy Magyarországon az évi mintegy 5,2 millió tonna búzaterméssel bíró iparág egy konzervatív ágazatnak tekinthető, amelyben nem lehet innovációkat végrehajtani. Terményeit a gazdálkodók négy csúcstechnológiával rendelkező Goodmills malomnak szállítják be, amelyek 2020 óta jellemzően augusztus közepétől kezdik meg a kekszek gyártásához szükséges magas minőségű liszt szállítását a Mondelez csoporthoz tartozó Győri Keksz székesfehérvári gyárába.

„Több tucat gazdával dolgozunk együtt, akik mind nagyszerű lehetőséget látnak a Mondelez által kezdeményezett, fenntartható búzatermesztésben. Ebben pedig nem csupán a szigorú megfelelőségi követelmények teljesítése esetén járó prémiumnak van szerepe, hanem annak is, hogy ők is kivehetik a részüket a fogyasztók által kedvelt kekszek fenntarthatóbb gyártásából” - mondta Halasi Tibor.

A programban a gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, így mérsékelni a növényvédőszerek és a műtrágya használatát, megőrizni a vizek és a talaj természetes állapotát, valamint biztosítaniuk kell a biológiai sokféleséget, mindez valódi kihívást jelent a gazdák számára.

„Azért léptem be a Harmony programba, mert a természet védelme kiemelten fontos számomra, és máris sok hasznos dolgot tanultam. Büszke vagyok rá, hogy kiváló minőségű és fenntartható módon előállított alapanyaggal járulhatok hozzá olyan termékek előállításához, mint a közkedvelt Győri Édes” – mondta Szalai András, a Rábca Agrártechnika Kft. tulajdonosa.

A Mondelez 2022-re az összes európai keksztermékét ilyen búzából kívánja előállítani, így a Győri édes, Magyarország piacvezető kekszterméke is átáll a Harmony búza felhasználására.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.