Back to top

Freddie Mercury a díjlovasnégyszögben

A most induló sorozatunkban egy örökzöld témára, az angol telivérek sokoldalúságára és többirányú hasznosítására hívjuk fel a figyelmet. A világ leggyorsabb lófajtáját közel háromszáz éve szigorú és következetes szabályrendszer szerint tenyésztik és próbálják ki a versenypályán.

Fő jellemzője a robbanékonyság, a gyorsaság, az acélosság, az erős szervezeti szilárdság, az intelligencia és a tanulékonyság. A versenypályáról lekerült lovak e tulajdon­ságaiknak köszönhetően számtalan új szerepkörben tudnak új életet kezdeni a tulajdonosaik legnagyobb örömére.

Ha elnyűhetetlen és csupaszív telivért kell említeni az elmúlt évtizedből, akkor a Böröcz József által tenyésztett Freddie Mercuryról (Kandahar Run – Flying Sensation) muszáj szót ejteni. Hét évig versenyzett a Kincsem Parkban és ért el remek eredményeket. A galoppsporttól 2019-ben vonult vissza, majd kis pihenés és átlovaglás után új szakágban jelentkezett.

Kétévesen kezdte a karrierjét, hét éven keresztül volt tréningben, síkon és gáton egyaránt versenyzett. Legjobb időszakában a pálya legjobb lovaival is felvette a versenyt átlag feletti küzdeni tudásának köszönhetően. Kétévesen hatszor futott, közte a csikók leghosszabb távú versenyében, az 1800 méteres Ürményi Díjban is.

Háromévesen itthon és Ausztriában is a legnagyobb versenyekben futtatták, ott volt a Magyar Derbyben is, amit a nyolcadik helyen fejezett be.

Négyévesen elsősorban középtávon szerepelt és szép győzelmeket ért el. Ötévesen sem kopott meg a tudása, sőt a legnagyobb versenyekben is becsülettel hozta magát, a Batthyány–Hunyady Díjban és a Köztársasági Díjban harmadik, a Millenniumi Díjban negyedik lett. Hatévesen a szezon legnagyobb versenyére alaposan felszívta magát, és az előkelő harmadik helyen végzett a Kincsem Díjban. Nyolcévesen is tréningben volt még, és 2019-ben a 2800 méteres Ceglédberceli Gátversenyben elért ötödik helyezése után intett búcsút a Kincsem Parknak. 62 versenyben futott, 10 versenyt és 14,1 millió forint versenydíjat nyert.

Csak kis idő telt el galopp-pályafutása óta, de Freddie ismét felhívta magára a figyelmet. A csupaszív telivért megvásárolta és átlovagolta a fiatal díjlovas, Dobos Áron. Két éve közösen dolgoznak a díjlovaglónégyszögben, így bőven van már tapasztalata a telivérről:

– Az egyik ismerősöm révén jutottam Freddie Mercuryhoz, ő több, pályáról lekerült telivérrel is foglalkozik – mondja a lovas.

– Nekem ekkor ép nem volt lovam, de nagyon szerettem volna egyet, ez abban az időszakban volt, amikor befejeztem Kaposváron az egyetem edzői képzését. Csak remélni tudtam, hogy alkalmas lesz a díjlovagló feladatokra. A nagy elődök szívesen és jól dolgoztak telivérekkel, előttem volt a teljesség igénye nélkül Nero xx példája, aki szintén futott a galoppon, majd 1935-ben FEI-nagydíjat nyert díjlovaglásban, 1936-ban pedig bronzérmet Berlinben az olimpián, Podhajsky osztrák tábornok lovaglásával.

Ami elsőként megfogott benne, az a nagyon tiszta és szép, száraz feje, az intelligens tekintete. Előtte sosem foglalkoztam angol telivérekkel, bár nyitott voltam mindig a közös munkára. Az egyetem előtt Angliában dolgoztam és ott több erősen telivérezett ír sportlovat lovagoltam, ráadásul a látóköröm is sokat tágult Markus Bauer nemzetközileg is elismert lovasedzőnek köszönhetően.

Teljesen más egy telivért képezni és végrehajtani a feladatokat.

Jó két éve dolgozunk együtt Freddie-vel, és másfél éve versenyzünk is, és mivel nagyon nagy kihívást jelentett díjlovaglásra képezni, így az elejétől a párom, Fehér Sára segíti az edzésmunkánkat tanácsokkal, idomítóedzésekkel.

Jó élményt ad a lovaglása, nagyon tanulékony társ, igényli a lovaglást és a pontos, precíz segítségeket, azokra nagyon jól reagál, intelligenciája kiemelkedő, a feladatokat hamar megérti. Jól át tudott állni a galoppsporttól teljesen eltérő szakág követelményeire, megtanulta az összeszedettséget, a jármódok közti, és azokon belüli átmeneteket. Nagyon sokat tanulok tőle, fejleszti a precizitásomat is, a nem pontosan adott segítségeket nem tolerálja. Azt vettem észre, hogy miután ő egy nagyon sokat látott és tapasztalt ló, sok minden már nem tudja kizökkenteni. Remekül reagál mindenre és minden új dologra. Meghálálja a sok törődést, a masszírozást, a sétát, a legeltetést.

Komoly bizalmi viszony alakult ki köztünk, ami minden cselekedetében érződik, bízik a lovasban, ha esetleg elsőre nem is érti meg, amit szeretnék tőle, akkor is mindig igyekszik, hogy megfeleljen az elvárásoknak.

Ennek köszönhetően szépen haladunk előre, az A kategóriában versenyzünk idén, ahol első és második helyek jelzik, hogy jó úton járunk, hozzászokott a versenyrutinhoz, egy-két versenyhelyszínt már megszokottként kezel. Úgy látom, ha minden jól megy, jövő szezonra megérik a magasabb szintre és elindulhatunk majd L kategóriás versenyeken is – osztotta meg velünk az új tulajdonos, Dobos Áron.

Krebs András

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Két szakágban is az Eb a cél

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a két szakágban is eredményesen szereplő Pataki Anna Klárával beszélgettünk; az idén tizenhét éves lovas a díjugrató és military szakágban is a válogatott keret tagja.

A „váci mező” ünnepnapja

Az AM Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASzC) Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának Floch-pusztai tangazdaságában május 21-én tartották a XX. Regionális Mezőgazdasági Kiállítást, ami minden évben az iskola ünnepnapjának számít, de most különösen, hiszen két „vírusos év” után tudták végre újra megrendezni a bemutatót.

Traktor, quad, lovas kocsi: milyen jogosítvánnyal vezethetők?

Sokszor nem egyértelmű, ha a mezőgazdasági vontatóhoz egy vagy több pótkocsit csatolnak, milyen vezetői engedéllyel kell rendelkeznie a sofőrnek, vagy, kell-e jogosítvány quadra, illetve milyen okmány kell az állati erővel vont jármű esetében? A témáról Pető Attila közlekedési szakértő és szaktanárt kérdeztük.

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a Székely vágtát

Rekkenő hőségben és felfokozott hangulatban vette kezdetét a 11. Székely Vágta legvártabb pillanata, a két döntő futam. Népes közönség várta a legjobb nyolc lovast, akik a szombati kvalifikációs futamokból küzdötték magukat a vasárnapi döntőkbe.

Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját idén június 25-én rendezik – immár 20. alkalommal. Ezen az estén mintegy 431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat – jelentette be dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Magyar Zene Házában tartott tájékoztatón.

Idén is lesz KÁN Egyetemi Napok

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2022. szeptember 30-október 2. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén. Az állattenyésztési szakma képviselőit, a nagyközönséget és a kisgyermekes családokat, valamint a középiskolásokat színvonalas, interaktív programok várják a rendezvényen.