Back to top

Freddie Mercury a díjlovasnégyszögben

A most induló sorozatunkban egy örökzöld témára, az angol telivérek sokoldalúságára és többirányú hasznosítására hívjuk fel a figyelmet. A világ leggyorsabb lófajtáját közel háromszáz éve szigorú és következetes szabályrendszer szerint tenyésztik és próbálják ki a versenypályán.

Fő jellemzője a robbanékonyság, a gyorsaság, az acélosság, az erős szervezeti szilárdság, az intelligencia és a tanulékonyság. A versenypályáról lekerült lovak e tulajdon­ságaiknak köszönhetően számtalan új szerepkörben tudnak új életet kezdeni a tulajdonosaik legnagyobb örömére.

Ha elnyűhetetlen és csupaszív telivért kell említeni az elmúlt évtizedből, akkor a Böröcz József által tenyésztett Freddie Mercuryról (Kandahar Run – Flying Sensation) muszáj szót ejteni. Hét évig versenyzett a Kincsem Parkban és ért el remek eredményeket. A galoppsporttól 2019-ben vonult vissza, majd kis pihenés és átlovaglás után új szakágban jelentkezett.

Kétévesen kezdte a karrierjét, hét éven keresztül volt tréningben, síkon és gáton egyaránt versenyzett. Legjobb időszakában a pálya legjobb lovaival is felvette a versenyt átlag feletti küzdeni tudásának köszönhetően. Kétévesen hatszor futott, közte a csikók leghosszabb távú versenyében, az 1800 méteres Ürményi Díjban is.

Háromévesen itthon és Ausztriában is a legnagyobb versenyekben futtatták, ott volt a Magyar Derbyben is, amit a nyolcadik helyen fejezett be.

Négyévesen elsősorban középtávon szerepelt és szép győzelmeket ért el. Ötévesen sem kopott meg a tudása, sőt a legnagyobb versenyekben is becsülettel hozta magát, a Batthyány–Hunyady Díjban és a Köztársasági Díjban harmadik, a Millenniumi Díjban negyedik lett. Hatévesen a szezon legnagyobb versenyére alaposan felszívta magát, és az előkelő harmadik helyen végzett a Kincsem Díjban. Nyolcévesen is tréningben volt még, és 2019-ben a 2800 méteres Ceglédberceli Gátversenyben elért ötödik helyezése után intett búcsút a Kincsem Parknak. 62 versenyben futott, 10 versenyt és 14,1 millió forint versenydíjat nyert.

Csak kis idő telt el galopp-pályafutása óta, de Freddie ismét felhívta magára a figyelmet. A csupaszív telivért megvásárolta és átlovagolta a fiatal díjlovas, Dobos Áron. Két éve közösen dolgoznak a díjlovaglónégyszögben, így bőven van már tapasztalata a telivérről:

– Az egyik ismerősöm révén jutottam Freddie Mercuryhoz, ő több, pályáról lekerült telivérrel is foglalkozik – mondja a lovas.

– Nekem ekkor ép nem volt lovam, de nagyon szerettem volna egyet, ez abban az időszakban volt, amikor befejeztem Kaposváron az egyetem edzői képzését. Csak remélni tudtam, hogy alkalmas lesz a díjlovagló feladatokra. A nagy elődök szívesen és jól dolgoztak telivérekkel, előttem volt a teljesség igénye nélkül Nero xx példája, aki szintén futott a galoppon, majd 1935-ben FEI-nagydíjat nyert díjlovaglásban, 1936-ban pedig bronzérmet Berlinben az olimpián, Podhajsky osztrák tábornok lovaglásával.

Ami elsőként megfogott benne, az a nagyon tiszta és szép, száraz feje, az intelligens tekintete. Előtte sosem foglalkoztam angol telivérekkel, bár nyitott voltam mindig a közös munkára. Az egyetem előtt Angliában dolgoztam és ott több erősen telivérezett ír sportlovat lovagoltam, ráadásul a látóköröm is sokat tágult Markus Bauer nemzetközileg is elismert lovasedzőnek köszönhetően.

Teljesen más egy telivért képezni és végrehajtani a feladatokat.

Jó két éve dolgozunk együtt Freddie-vel, és másfél éve versenyzünk is, és mivel nagyon nagy kihívást jelentett díjlovaglásra képezni, így az elejétől a párom, Fehér Sára segíti az edzésmunkánkat tanácsokkal, idomítóedzésekkel.

Jó élményt ad a lovaglása, nagyon tanulékony társ, igényli a lovaglást és a pontos, precíz segítségeket, azokra nagyon jól reagál, intelligenciája kiemelkedő, a feladatokat hamar megérti. Jól át tudott állni a galoppsporttól teljesen eltérő szakág követelményeire, megtanulta az összeszedettséget, a jármódok közti, és azokon belüli átmeneteket. Nagyon sokat tanulok tőle, fejleszti a precizitásomat is, a nem pontosan adott segítségeket nem tolerálja. Azt vettem észre, hogy miután ő egy nagyon sokat látott és tapasztalt ló, sok minden már nem tudja kizökkenteni. Remekül reagál mindenre és minden új dologra. Meghálálja a sok törődést, a masszírozást, a sétát, a legeltetést.

Komoly bizalmi viszony alakult ki köztünk, ami minden cselekedetében érződik, bízik a lovasban, ha esetleg elsőre nem is érti meg, amit szeretnék tőle, akkor is mindig igyekszik, hogy megfeleljen az elvárásoknak.

Ennek köszönhetően szépen haladunk előre, az A kategóriában versenyzünk idén, ahol első és második helyek jelzik, hogy jó úton járunk, hozzászokott a versenyrutinhoz, egy-két versenyhelyszínt már megszokottként kezel. Úgy látom, ha minden jól megy, jövő szezonra megérik a magasabb szintre és elindulhatunk majd L kategóriás versenyeken is – osztotta meg velünk az új tulajdonos, Dobos Áron.

Krebs András

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2022 munkalovas szemmel

Mozgalmas, ugyanakkor rendkívül sikeres évet zár a Working Equitation Magyarország Sportegyesület. Edzőtáborok és versenyek régi és új helyszíneken, edzőképző tanfolyam, világbajnokság Franciaországban… Most felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat, és előretekintünk a következő esztendőre is.

A majálistól az Európa-bajnokságokig - Görög Gábor

Fiatal tehetségeket bemutató rovatunkban ebben a hónapban Görög Gáborral beszélgettünk, aki 2012 óta foglalkozik a fogathajtással. Az első versenye 2014. május 1-jén volt egy majálison, ekkor hajtott először közönség előtt. Azzal a lóval mutatkozott ott be, akivel később két Európa-bajnokságon is részt vett.

Saru Zsolttal az utánpótlásról

Az NLSF Program keretein belül indított fogathajtás utánpótlás munka­csoport egyik tagjával, Saru Zsolttal beszélgettem – az egyik olyan edzővel, akinek a legtöbb tanítványa vagy menedzseltje indult az idei, Kisbér-Ászáron megrendezett utánpótlás Európa-bajnokságon.

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

Helyes a bőgés - miről árulkodik az állatok hangja?

Az emberek a hangok alapján képesek felismerni, ha egy állat izgatott, azonban nehezebben különítik el a pozitív és a negatív érzelmeket.

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.