0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Több ezer holland gazda gyűlt össze az ország hét pontján, még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen, amelyek véleményük szerint a mezőgazdasági dolgozók egzisztenciáját veszélyeztetnék.

Mark Rutte a légszennyezettség csökkentéséről szóló keddi parlamenti vita előtti sajtótájékoztatóján kijelentette: a tüntetők „veszélyes körülményeket teremtenek az országutakon, és tiltakozásuknak semmi köze sincs a gyülekezéshez való joghoz”.

Azt is hozzátette, hogy a kormány által bevezetni tervezett intézkedéseknek sok ember számára „messzemenő hatásuk lesz”, de szükségesek is a légszennyezettségi problémák kezeléséhez.

A holland kabinet átlagosan 40 százalékkal szeretné csökkenteni a mezőgazdasági nitrogén-oxid és ammóniakibocsátását. A kormány tervezete, a természetvédelmi területek közelében, mintegy 100 százalékos kibocsátás-csökkentést ír elő.

A NlTimes hírportál tudósítása szerint, az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével. Egy csoport tüntető az elmúlt napokban többször is megjelent Christianne van der Wal természetvédelmi miniszter otthona elött.

A demonstrálók kedd délután Hágába vonulnak, hogy a holland parlament alsóháza elött tiltakozzanak a délutáni órákban szavazásra kerülő kormánystratégiáról.

Forrás: MTI