0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Az oldható rostok, amelyek rengeteg termékben – többek között a borsóban, babban, almában, citrusfélékben megtalálhatóak, segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában is.

A gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az immunrendszerben és bizonyos betegségek megelőzésében.

A fitokemikáliák, vagyis a növényi vegyi anyagok rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, sőt a rák egyes formáinak alacsonyabb kockázatával.

Milyen előnyökkel járnak a mentális egészségre nézve?

Kevésbé ismert, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása előnyökkel járhat a mentális egészségünkre is. A Journal of Affective Disorders című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás összefüggésbe hozható a depresszió és a szorongás alacsonyabb kockázatával. A következtetések levonásához a kutatók több mint 65 000 ember adatait elemezték, és mérték a szorongás és a depresszió önbevalláson alapuló tüneteit. Ezután megmérték a résztvevők gyümölcs- és zöldségfogyasztását.

Az elemzés után a tudósok megtudták, hogy a színes gyümölcsök fogyasztása a depressziós és szorongásos tünetek szignifikánsan alacsonyabb kockázatával függött össze.

Miért lehet ez? Dr. Emeran Mayer, a UCLA Geffen School of Medicine professzora szerint korábbi kutatások összefüggést mutattak ki a megváltozott bélmikrobiális összetétel és a súlyos depressziós zavar között. A Cureus című folyóiratban 2020-ban közzétett egyik munkaelmélet szerint a gyomor-bélrendszeri (GI) gyulladás neuroinflammációt okozhat, ami depressziót idézhet elő. Egy másik, a Clinics and Practice című szaklapban megjelent tanulmány megerősíti, hogy a bélbaktériumok egyensúlyának felborulása és a bélrendszer gyulladása egyaránt összefügg a szorongással és a depresszióval.

Hogyan segíthetnek a gyümölcsök és zöldségek a mentális egészségben?

A színes gyümölcsök és zöldségek csökkenthetik a depresszió tüneteit, mivel karotinoidokat tartalmaznak. A karotinoidok olyan növényi pigmentek, amelyek a gyümölcsök és zöldségek élénk piros, narancssárga és sárga színét adják. Ezek egyben a fitonutriensek egy formája is, amelyek antioxidánsként működnek a szervezetben, hogy hatástalanítsák a szabad gyököket és csökkentsék a gyulladást.

A karotinoidok amellett, hogy általánosságban csökkentik a test gyulladását, gátolják a gyulladásos citokinek termelődését.

A citokinek olyan molekulák, amelyek segítenek a szervezet sejtjeinek kommunikálni és immunválaszt kialakítani bizonyos idegen kiváltó okokra. A túl sok citokin úgynevezett „citokinvihart”, vagyis az immunrendszer túlreagálását okozhatja. A gyümölcsökben és zöldségekben található karotinoidok tulajdonképpen nemcsak a bélben, hanem az agyban is segíthetnek csökkenteni a gyulladást.

A friss, színes termékek és a jobb mentális egészség közötti kapcsolatot több további tanulmány is alátámasztja. A Frontiers in Psychology egyik tanulmánya megállapította, hogy a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jobb mentális egészséggel jár, mint a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Egy másik, a The British Psychological Society folyóiratban megjelent tanulmány szerint a színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása túlmutat a boldogságérzet és az élettel való elégedettség javulásán.

Valójában a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a mindennapi életben való nagyobb boldogulással volt összefüggésben.

Tehát, ha a mentális jólétet a táplálkozással szeretnénk javítani, hol kezdjük? A kutatók azt javasolják, hogy naponta körülbelül 250 gramm színes gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Bár az étrend megváltoztatása nem helyettesíti a szakszerű tanácsadást és terápiát, több szempontból is javíthatja az életminőséget.

Forrás: firstforwomen.com