Back to top

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Az oldható rostok, amelyek rengeteg termékben - többek között a borsóban, babban, almában, citrusfélékben megtalálhatóak, segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában is.

A gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az immunrendszerben és bizonyos betegségek megelőzésében.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: pixabay
A fitokemikáliák, vagyis a növényi vegyi anyagok rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, sőt a rák egyes formáinak alacsonyabb kockázatával.

Milyen előnyökkel járnak a mentális egészségre nézve?

Kevésbé ismert, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása előnyökkel járhat a mentális egészségünkre is. A Journal of Affective Disorders című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás összefüggésbe hozható a depresszió és a szorongás alacsonyabb kockázatával. A következtetések levonásához a kutatók több mint 65 000 ember adatait elemezték, és mérték a szorongás és a depresszió önbevalláson alapuló tüneteit. Ezután megmérték a résztvevők gyümölcs- és zöldségfogyasztását.

Az elemzés után a tudósok megtudták, hogy a színes gyümölcsök fogyasztása a depressziós és szorongásos tünetek szignifikánsan alacsonyabb kockázatával függött össze.

Miért lehet ez? Dr. Emeran Mayer, a UCLA Geffen School of Medicine professzora szerint korábbi kutatások összefüggést mutattak ki a megváltozott bélmikrobiális összetétel és a súlyos depressziós zavar között. A Cureus című folyóiratban 2020-ban közzétett egyik munkaelmélet szerint a gyomor-bélrendszeri (GI) gyulladás neuroinflammációt okozhat, ami depressziót idézhet elő. Egy másik, a Clinics and Practice című szaklapban megjelent tanulmány megerősíti, hogy a bélbaktériumok egyensúlyának felborulása és a bélrendszer gyulladása egyaránt összefügg a szorongással és a depresszióval.

Illusztráció
Illusztráció

Hogyan segíthetnek a gyümölcsök és zöldségek a mentális egészségben?

A színes gyümölcsök és zöldségek csökkenthetik a depresszió tüneteit, mivel karotinoidokat tartalmaznak. A karotinoidok olyan növényi pigmentek, amelyek a gyümölcsök és zöldségek élénk piros, narancssárga és sárga színét adják. Ezek egyben a fitonutriensek egy formája is, amelyek antioxidánsként működnek a szervezetben, hogy hatástalanítsák a szabad gyököket és csökkentsék a gyulladást.

A karotinoidok amellett, hogy általánosságban csökkentik a test gyulladását, gátolják a gyulladásos citokinek termelődését.

A citokinek olyan molekulák, amelyek segítenek a szervezet sejtjeinek kommunikálni és immunválaszt kialakítani bizonyos idegen kiváltó okokra. A túl sok citokin úgynevezett "citokinvihart", vagyis az immunrendszer túlreagálását okozhatja. A gyümölcsökben és zöldségekben található karotinoidok tulajdonképpen nemcsak a bélben, hanem az agyban is segíthetnek csökkenteni a gyulladást.

Illusztráció
Illusztráció

A friss, színes termékek és a jobb mentális egészség közötti kapcsolatot több további tanulmány is alátámasztja. A Frontiers in Psychology egyik tanulmánya megállapította, hogy a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jobb mentális egészséggel jár, mint a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Egy másik, a The British Psychological Society folyóiratban megjelent tanulmány szerint a színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása túlmutat a boldogságérzet és az élettel való elégedettség javulásán.

Valójában a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a mindennapi életben való nagyobb boldogulással volt összefüggésben.

Tehát, ha a mentális jólétet a táplálkozással szeretnénk javítani, hol kezdjük? A kutatók azt javasolják, hogy naponta körülbelül 250 gramm színes gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Bár az étrend megváltoztatása nem helyettesíti a szakszerű tanácsadást és terápiát, több szempontból is javíthatja az életminőséget.

Forrás: 
firstforwomen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

Először alkottak tudósok "szintetikus embriót"

Az izraeli Weizmann Kutatóintézet munkatársai azt találták, hogy egérőssejteket "rá lehet venni" arra, hogy embriószerű struktúrává szerveződjenek, melyben bélszakasz, agykezdemények és dobogó szív található - írta a The Guardian online kiadása a Cell tudományos lapban megjelent tanulmány alapján.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.