0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

A videóban részletesen bemutatjuk az átültetés legfontosabb lépéseit, és a tőosztás folyamatát:

youtube://v/zHwdfsZOg8Y

„Ketrecben” tartva

Míg egy szabadföldbe ültetett növénynek a gyökerei igen messzi távolságra is el tudnak jutni a növénytől, addig a cserép mérete lekorlátozza a bele ültetett növény gyökerének fejlődési lehetőségeit. A cserépben található kis földmennyiség sokkal kevésbé képes tompítani a kedvezőtlen körülmények okozta hatásokat, mint a szabadföldi lét.

A cserépben élő növényt többnyire gyakrabban kell öntözni, míg a szabadföldbe ültetett gyökereivel a talaj mélyebb rétegeit is képes meghódítani, és onnan akkor is vízhez jut, ha a talaj felszíne már száraz.

A cserép könnyebben felmelegszik ha napon van, emiatt a növény lankadhat, de mindenképp lassabban fejlődik, mert a felmelegedett gyökérzet kevésbé képes ellátni feladatait. Mindebből jól látszik, hogy a növény szempontjából az a jobb, minél nagyobb cserépben él, és minél kevésbé érzi ennek az életformának a korlátait.

Ekkor kell átültetni

A cserepes növények átültetésének leginkább a tavasz és a kora nyár a szezonja, hiszen ekkor legnagyobb intenzitású a növekedésük.

Akkor kell átültetnünk egy növényt, ha az a cserepében lévő talajt már nagyon „elhasználta”, annak tápanyagtartalma lecsökkent, szerkezete leromlott. Másik szempont, amikor a növény kinövi a cserepét és láthatóan eltoldódott a gyökér-levélzet aránya.

Ez még az egynyári balkonnövényeknél is észrevehető, amikor a növény már nagy, a cserepe kicsi, akkor naponta akár többszöri öntözés is kellhet ahhoz, hogy ne lankadjon, hiszen a kicsi gyökérmennyiségnek egy időközben ahhoz képest aránytalanul nagyra nőtt növényt kell ellátni a vízzel és tápanyagokkal. Ezeken a problémákon segíthet, ha nagyobb életteret kap a növény gyökere.

Így ültessük át

Átültetésnél a növény fejlődési formájától függően, ha lehetséges végezzünk tőosztást, így a növény(ek) a cserépben kevésbé lesznek egymás konkurensei. Alapvetően mindig nagyobb cserépbe ültessük a növény, mint amilyenben előzőleg volt. Ha tudjuk, akkor a gyökerek közül valamennyire pergessük ki az elhasznált földet, hogy az új tápanyagokban gazdag, jó szerkezetű talajból minél több kerüljön a cserépbe.
Amennyiben nincs lehetőségünk, vagy helyünk arra, hogy nagyobb cserépbe ültessünk, akkor alternatív megoldásként az is jobb, mint a semmi, ha az összeállt gyökérlabdát megfaragjuk kissé, és az így felszabadult helyre friss földet teszünk (tehát a növény ugyanabba a cserépbe kerül vissza). Itt ne feledkezzünk meg arról, hogy ezzel a gyökér-lombfelület arányon a gyökérfaragással még tovább rontottunk, tehát erőteljesen metsszük vissza a növényt ezzel egy időben. Így az arányok helyrebillennek, és némi talajfrissítés is történt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu