Back to top

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

A videóban részletesen bemutatjuk az átültetés legfontosabb lépéseit, és a tőosztás folyamatát:

Érdemes figyelni a gyökér-levél arányra | MMG

"Ketrecben" tartva

Míg egy szabadföldbe ültetett növénynek a gyökerei igen messzi távolságra is el tudnak jutni a növénytől, addig a cserép mérete lekorlátozza a bele ültetett növény gyökerének fejlődési lehetőségeit. A cserépben található kis földmennyiség sokkal kevésbé képes tompítani a kedvezőtlen körülmények okozta hatásokat, mint a szabadföldi lét.

A cserépben élő növényt többnyire gyakrabban kell öntözni, míg a szabadföldbe ültetett gyökereivel a talaj mélyebb rétegeit is képes meghódítani, és onnan akkor is vízhez jut, ha a talaj felszíne már száraz.

A cserép könnyebben felmelegszik ha napon van, emiatt a növény lankadhat, de mindenképp lassabban fejlődik, mert a felmelegedett gyökérzet kevésbé képes ellátni feladatait. Mindebből jól látszik, hogy a növény szempontjából az a jobb, minél nagyobb cserépben él, és minél kevésbé érzi ennek az életformának a korlátait.

Egyszer csak kinövik a cserepüket...
Egyszer csak kinövik a cserepüket...
Fotó: wikipedia
Ekkor kell átültetni

A cserepes növények átültetésének leginkább a tavasz és a kora nyár a szezonja, hiszen ekkor legnagyobb intenzitású a növekedésük.

Akkor kell átültetnünk egy növényt, ha az a cserepében lévő talajt már nagyon „elhasználta”, annak tápanyagtartalma lecsökkent, szerkezete leromlott. Másik szempont, amikor a növény kinövi a cserepét és láthatóan eltoldódott a gyökér-levélzet aránya.

Ez még az egynyári balkonnövényeknél is észrevehető, amikor a növény már nagy, a cserepe kicsi, akkor naponta akár többszöri öntözés is kellhet ahhoz, hogy ne lankadjon, hiszen a kicsi gyökérmennyiségnek egy időközben ahhoz képest aránytalanul nagyra nőtt növényt kell ellátni a vízzel és tápanyagokkal. Ezeken a problémákon segíthet, ha nagyobb életteret kap a növény gyökere.

Így ültessük át

Átültetésnél a növény fejlődési formájától függően, ha lehetséges végezzünk tőosztást, így a növény(ek) a cserépben kevésbé lesznek egymás konkurensei. Alapvetően mindig nagyobb cserépbe ültessük a növény, mint amilyenben előzőleg volt. Ha tudjuk, akkor a gyökerek közül valamennyire pergessük ki az elhasznált földet, hogy az új tápanyagokban gazdag, jó szerkezetű talajból minél több kerüljön a cserépbe.
Amennyiben nincs lehetőségünk, vagy helyünk arra, hogy nagyobb cserépbe ültessünk, akkor alternatív megoldásként az is jobb, mint a semmi, ha az összeállt gyökérlabdát megfaragjuk kissé, és az így felszabadult helyre friss földet teszünk (tehát a növény ugyanabba a cserépbe kerül vissza). Itt ne feledkezzünk meg arról, hogy ezzel a gyökér-lombfelület arányon a gyökérfaragással még tovább rontottunk, tehát erőteljesen metsszük vissza a növényt ezzel egy időben. Így az arányok helyrebillennek, és némi talajfrissítés is történt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Ivóvízhiány fenyeget Horvátország déli részén

Horvátország déli részén ivóvízhiány alakulhat ki, mivel ez karsztos terület, és édesvíz-ellátottsága jobban függ a helyi csapadékmennyiségtől - figyelmeztetett a horvát hidrometeorológiai intézet (DHMZ), amiről a Vecernji List című horvát napilap számolt be szerdán.

Mit tehetünk a napégés megelőzésére?

Augusztusban válik igazán szembetűnővé az erős napsugárzás és nagy meleg hatása a növényekre. Almán, szőlőn, paprikán figyelhetünk fel a napégésre, ami kierjedt barnás foltokat okoz a termésen. A kertben nyaraltatott szobanövények levele is károsodhat, csakúgy, mint a világos levelű díszbokrok, díszfák lombja.