0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, az Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese a megállapodás aláírásakor elmondta, a járványhelyzet, a világgazdasági válság és az ukrajnai háborús helyzet átrajzolja az állattenyésztés térképét is.

Ennek egyik jele, hogy a hagyományos módszerekkel szakító, új elképzeléseken alapuló állatnemesítés inkább Európa keleti részére tolódik. „Ezt a folyamatot jelzi az is, hogy a Hycole Kft., amely a világon a második legnagyobb nyúlhibrid forgalmazója, folyamatosan Magyarországra teszi át tenyésztésének központját” – tette hozzá a rektorhelyettes.

A Hycole Kft. és a MATE közös programjának a célja a termelés hatékonyságának növelése, amit számítógépes tomográfiára (CT) alapozott, vágási kitermelés növelésére irányuló szelekcióval szeretnének elérni.

„A jobb vágási kitermelés több terméket, ez pedig nagyobb bevételt jelent az állattenyésztő számára. Ilyen együttműködésekre van szüksége a MATE-nak, ha Közép-Kelet-Európa meghatározó agrárfókuszú egyetemévé kíván válni” – zárta szavait dr. Mezőszentgyörgyi Dávid.

Sándor Ferenc, a Hycole Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a franciaországi genetikai központ Magyarországra való telepítését fokozatosan végezték.

„Ma már 4-5000 anyanyúlból és 1400 tenyészbakból álló nukleusz alapvonalak vannak idehaza, a kor legmodernebb technológiai körülményei között. „Egyedi utat keresünk a húsnyúl nemesítésében, és ebben kiváló partner a MATE, illetve a több évtizedes kutatási múlttal rendelkező kaposvári műhely” – mondta Sándor Ferenc.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu