0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Budapesten, a Groupama Arénában rendezte meg a 41. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). A kétnapos eseményen az ország 22 borvidékéről, 824 tétellel, 232 pincészet nevezett az ország legnagyobb hagyományú bormustrájára.

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával.

Az elmúlt két évben a felmenő rendszeren alapuló országos bormustra megrendezésének hiteles feltételei nem voltak adottak. A bírálók egészségének védelme érdekében a HNT mind 2020-ban, mind 2021-ben elhalasztotta a rendezvény megszervezését.

A bírálatot családi borászatok tulajdonosai, üzemi pincészetek szakértői végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel.

Az OBV egyúttal eleget tesz a legmagasabb nemzetközi szakmai elvárásoknak. A magas követelmények az előkészítés, a bírálat és az értékelés folyamatában is érvényesülnek.

„A legnagyobb hagyományokkal bíró borverseny, ami a szakmáról, a szakmának szól, de emellett a fogyasztók tájékoztatásában is fontos a szerepe”

– szögezte le Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az OBV elnöke nyitó beszédében. A szakember hozzátette: „Az Országos Borversenyt a folyamatos szakmai fejlődés jellemzi. Szervezése nem öncélú, kiemelt szerepe van abban, hogy a HNT valós információval bírjon a magyar borpiacról. Minden bírálat célja, hogy az elért eredmények, pontszámok visszajelzést jelentsenek a termelőknek, és inspirálja őket saját birtokuk minőségi fejlődési irányának meghatározásában. A 2022. évi Országos Borverseny egyben egy nagyobb szakmaközi vállalásunk előkészítését is jelenti. Terveink szerint 2023-ban megindul az a szakmaközi bormarketing aktivitás, amelynek minőségi kiválasztási rendszerének alapját jelenti az OBV.”

Nagy István agrárminiszter, az OBV fővédnöke köszöntőjében kiemelte: „A borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agrárium számára. A borászok számíthatnak az agrárkormányzat együttműködésére és segítségére. Reményeink szerint minőségi előrelépést jelent az ágazat életében az új borpiaci szabályozás is, amely a hatósági eljárások újragondolásával és elektronikus ügyintézési lehetőséggel segíti az ágazat adminisztrációs terheinek csökkentését. Az elektronikus ügyintézés lehetősége 2023. február 1-jétől nyílhat meg. Kötelezővé ugyanakkor csak később, várhatóan jövő augusztustól válik, és csak a nagyobb ültetvényeket használó, nagyobb piaci szereplők számára. A kormányzati segítségnyújtás mellett

szükség van az ágazati összefogás erősítésére, a minőség folyamatos javítására, a versengés mellett az együttműködésre, valamint az eredményes bormarketing-programok végrehajtására.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezése is a közösségi bormarketing erősítését szolgálja. Az idehaza előállított és forgalomba hozni kívánt borászati termékek után literenként fizetendő egy forintos járulék teremti meg ennek az alapját, amely további 70%-os támogatási forrás kiegészítésével éves szinten csaknem 1 milliárd forintos bormarketing keretet biztosít az ágazat számára.

Az esemény megnyitóján Molnár Péter a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanszékvezetője mutatta be az egyetem munkatársai által összeállított kötetet – Görög Demeter grinzingi szőlőbirtokán ültetett szőlőfajták 1829 -, amelyben több mint 500 szőlőfajta le írása szerepel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu