0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a dió az egészséges táplálkozás részeként szív- és bélvédő dió lehet. Ráadásul a bélbaktériumok e változásai a szívbetegségek egyes kockázati tényezőinek javulásával is összefüggésbe hozhatók.

„Jelentős bizonyítékok mutatják, hogy az étrend kismértékű javítása nagymértékben hozzájárulhat az egészséghez. Már napi 55 gramm dió elfogyasztása jó módja lehet a bélrendszer egészségének javítására és a szívbetegségek kockázatának csökkentésére”

– mondta Kristina Petersen, az amerikai Penn State University kutatója. A kutatók szerint a gyomor-bélrendszer baktériumainak – más néven a bél mikrobiomjának – változásai magyarázhatják a dió szív- és érrendszeri előnyeit.

A vizsgálathoz a kutatók 42 túlsúlyos vagy elhízott résztvevőt toboroztak, akik 30 és 65 év közöttiek voltak. A vizsgálat megkezdése előtt a résztvevők két hétig egy átlagos amerikai diétát folytattak. Ezt a „bevezető” étrendet követően a résztvevőket véletlenszerűen három vizsgálati étrend egyikére osztották be, amelyek mindegyike kevesebb telített zsírt tartalmazott, mint a bevezető étrend. Az egyik étrend diót tartalmazott, míg egy másik dió nélkül is ugyanannyi alfa-linolénsavat (ALA) és többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazott, valamint a harmadik diéta részben olajsavval (egy másik zsírsav) helyettesítette a dióban található ALA-t.

Mindhárom diétában a dió vagy a növényi olajok helyettesítették a telített zsírokat, és minden résztvevő hat héten át követte az egyes diétákat, az időszakok között szünetet tartva.

A gyomor-bélrendszerben lévő baktériumok elemzéséhez a kutatók székletmintákat gyűjtöttek 72 órával azelőtt, hogy a résztvevők befejezték a bevezető étrendet, és mindhárom vizsgálati diétás időszakot. Kristina Petersen elmondta, hogy a dió diéta számos olyan bélbaktériumot dúsított, amelyeket a múltban egészségügyi előnyökkel hoztak összefüggésbe. „Az egyik ilyen a Roseburia, amelyet a bélbélés védelmével hoztak összefüggésbe. Ugyanakkor az Eubacteria eligens és a Butyricicoccus gazdagodását is megfigyeltük” – tette hozzá Petersen.

A kutatók azt is megállapították, hogy a dió diéta után jelentős összefüggések mutatkoztak a bélbaktériumok változásai és a szívbetegségek kockázati tényezői között.

A tanulmány szerint az Eubacterium eligens fordítottan arányos volt a vérnyomás több különböző mérőszámának változásával, ami arra utal, hogy az Eubacterium eligens nagyobb száma az említett kockázati tényezők nagyobb mértékű csökkenésével járt együtt.

Forrás: thequint.com