Back to top

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a dió az egészséges táplálkozás részeként szív- és bélvédő dió lehet. Ráadásul a bélbaktériumok e változásai a szívbetegségek egyes kockázati tényezőinek javulásával is összefüggésbe hozhatók.

"Jelentős bizonyítékok mutatják, hogy az étrend kismértékű javítása nagymértékben hozzájárulhat az egészséghez. Már napi 55 gramm dió elfogyasztása jó módja lehet a bélrendszer egészségének javítására és a szívbetegségek kockázatának csökkentésére"

- mondta Kristina Petersen, az amerikai Penn State University kutatója. A kutatók szerint a gyomor-bélrendszer baktériumainak - más néven a bél mikrobiomjának - változásai magyarázhatják a dió szív- és érrendszeri előnyeit.

A vizsgálathoz a kutatók 42 túlsúlyos vagy elhízott résztvevőt toboroztak, akik 30 és 65 év közöttiek voltak. A vizsgálat megkezdése előtt a résztvevők két hétig egy átlagos amerikai diétát folytattak. Ezt a "bevezető" étrendet követően a résztvevőket véletlenszerűen három vizsgálati étrend egyikére osztották be, amelyek mindegyike kevesebb telített zsírt tartalmazott, mint a bevezető étrend. Az egyik étrend diót tartalmazott, míg egy másik dió nélkül is ugyanannyi alfa-linolénsavat (ALA) és többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazott, valamint a harmadik diéta részben olajsavval (egy másik zsírsav) helyettesítette a dióban található ALA-t.

Mindhárom diétában a dió vagy a növényi olajok helyettesítették a telített zsírokat, és minden résztvevő hat héten át követte az egyes diétákat, az időszakok között szünetet tartva.

A gyomor-bélrendszerben lévő baktériumok elemzéséhez a kutatók székletmintákat gyűjtöttek 72 órával azelőtt, hogy a résztvevők befejezték a bevezető étrendet, és mindhárom vizsgálati diétás időszakot. Kristina Petersen elmondta, hogy a dió diéta számos olyan bélbaktériumot dúsított, amelyeket a múltban egészségügyi előnyökkel hoztak összefüggésbe. "Az egyik ilyen a Roseburia, amelyet a bélbélés védelmével hoztak összefüggésbe. Ugyanakkor az Eubacteria eligens és a Butyricicoccus gazdagodását is megfigyeltük" - tette hozzá Petersen.

A kutatók azt is megállapították, hogy a dió diéta után jelentős összefüggések mutatkoztak a bélbaktériumok változásai és a szívbetegségek kockázati tényezői között.

A tanulmány szerint az Eubacterium eligens fordítottan arányos volt a vérnyomás több különböző mérőszámának változásával, ami arra utal, hogy az Eubacterium eligens nagyobb száma az említett kockázati tényezők nagyobb mértékű csökkenésével járt együtt.

Forrás: 
thequint.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

Először alkottak tudósok "szintetikus embriót"

Az izraeli Weizmann Kutatóintézet munkatársai azt találták, hogy egérőssejteket "rá lehet venni" arra, hogy embriószerű struktúrává szerveződjenek, melyben bélszakasz, agykezdemények és dobogó szív található - írta a The Guardian online kiadása a Cell tudományos lapban megjelent tanulmány alapján.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.