Back to top

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Kukorica Kör Egyesület szervezésével tartott rendezvényen bemutatták a hátrányos helyzetű, nagyrészt romák lakta heves megyei településen, Tarnabodon az elmúlt időszakban megvalósuló mezőgazdasági fejlesztéseket, az érdeklődők betekintést kaphattak a településen létrehozott biotechnológia laborban valamint a demo-farmon folyó munkába.

Fotó: Rass Krisztina
Az egy évvel ezelőtt megalakult Kukorica Kör Egyesület terveit, munkáját Daoda Zoltán a szervezet elnöke ismertette. Mint mondta, a Kukorica Kör Egyesület megalakulásával egy olyan szervezet jött létre, amely a magyar gazdák ismereteinek bővítését, a hazai és nemzetközi gabonapiaci hírek folyamatos átadása mellett annak szakmai értelmezését, továbbá szakmai megmérettetések szervezését tűzte ki céljául. A település életébe másfél hónappal ezelőtt kapcsolódtak be, a társadalmi szerepvállaláson túl, szakmai támogatást kívánnak nyújtani az akár kiskerti méretben kukoricát termelő helyi lakosoknak valamint gazdálkodóknak. 

Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke emlékeztetett, a Felzárkozó Települések program mintegy három évvel ezelőtt indult, melybe első körben háromszáz falut vontak be, köztük Tarnabodot. Az elmúlt időszakban számos fejlesztés már megvalósult. Vecsei Miklós szerint azonban a település hatalmas fordulat előtt állhat,  ugyanis a piaci helyzet alakulása miatt az agrárium az elmaradott térségek húzóágazatává léphet elő, amely a Tarnabodhoz hasonló települések jövője szempontjából meghatározó.  

Fotó: Rass Krisztina
Bencsik Attila a Glia Kft. ügyvezetője arról szólt, hogy tíz évvel ezelőtt az üveg és elektronikai hulladék udvar fejlesztésével és bővítésével kezdték el tevékenységüket a heves megyei településen. A Glia Kft. egyébként  széleskörű kutatási, tervezési és projektvezetési tapasztalatokra támaszkodva egyedi termel termelő rendszereket tervez és épít. Az elmúlt időben több kutatás-fejlesztési és innovációs projekben vesz részt, egyebek mellett Tarnabodon is. A Budapesten született innovatív ötleteiket itt ültetik át a gyakorlatba.

A Glia Kft. együttműködésével létrehozott biotechnológiai laborban és kertészeti kísérleti telepen húsz embernek biztosítanak munkahelyet. A hulladék feldolgozásával fontos szerepet vállalnak  fenntarthatósági és környezetvédelemi szempontból is. Egy helyi gazdálkodó kezdeményezésére egy éve kezdtek el öt hektáron gazdálkodni, demofarmot hoztak létre és üvegházat építettek fel. Már most több környékbeli gazdálkodó jegyezte, hogy szeretnének a projektbe kapcsolódni, ennek köszönhetően a jövőben várhatóan még nagyobb területen tudnak termelni.  

Fotó: Rass Krisztina
Nagy István agrárminiszter emlékeztetett, hogy a kormány 2019-ben indította el a 300 legszegényebb települések felzárkózását célzó programját. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelenlegi programjának módszerét alapul véve évről évre bővül a résztvevők köre.

Az agrárminisztérium által kezelt támogatáspolitikai eszközök és támogatási lehetőségek több ponton is kapcsolódnak a felzárkózó települések program célkitűzéseihez.

A vidékfejlesztési források 2014 és 2022 között a Vidékfejlesztési Program keretében álltak, állnak rendelkezése, majd 2023. január 1-jétől az új támogatási ciklusban már a közös agrárpolitika stratégiai terve alapján lesznek elérhetők. A tárcavezető arra is fölhívta a figyelmet, hogy a program  leghangsúlyosabb eleme a mezőgazdasági, üzemi és élelmiszeripari beruházások ösztönzése, de kiemelt figyelmet fordít a vidéki térségek fejlesztésére. Hozzátette, az üzemi beruházások támogatása hozzájárul a helyi foglalkoztatás megőrzéséhez és bővítéséhez, a fiatalok helyben maradásának ösztönzéséhez, a vidéki vásárlóerőnek a növekedéséhez. A beruházási támogatásokhoz való hozzáférésben a hátrányos térségekben szervezett fejlesztések kiemelt teret kapnak, sőt a program rögzíti a roma felzárkózási program keretében megvalósuló fejlesztések előnyben részesítését is. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Először alkottak tudósok "szintetikus embriót"

Az izraeli Weizmann Kutatóintézet munkatársai azt találták, hogy egérőssejteket "rá lehet venni" arra, hogy embriószerű struktúrává szerveződjenek, melyben bélszakasz, agykezdemények és dobogó szív található - írta a The Guardian online kiadása a Cell tudományos lapban megjelent tanulmány alapján.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.