0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.

Barcelonában szigorúbban szeretnék kezelni a turistaforgalmat, hogy megvédjék a lakosokat a nagyszámú látogató okozta kellemetlenségektől. A városi tanács és az idegenvezetők képviselői (AGUICAT és APIT) között most aláírt megállapodásban új szabályokat állapítottak meg a katalán fővárosban működő turista csoportokat szervezők részére.

Ezentúl a túrákon résztvevők száma legfeljebb 30 főre, az óvárosban pedig legfeljebb 15 főre korlátozódik.

Az idegenvezetőknek rádiós-fülhallgatós rendszereket kell használniuk, megafonnal már nem hangoskodhatnak.

Ugyanilyen fontos az útvonalak megfelelő megtervezése is – a cél az, hogy a csoportok ne egy helyen találkozzanak, de az is, hogy könnyen le- és fel lehessen szállni a buszról. A turistáknak időt kell biztosítani a pihenésre, és olyan helyet, ahol ezt megtehetik,  ez pedig az idegenvezetők feladata.

Az idegenvezetőknek elegendő számú jegyet kell előre megvásárolniuk a látványosságra, mivel ez is csökkenti a torlódást. A túravezetők vállalják, hogy naprakészen tartják a szabályok ismeretét, és úgy vezetik a csoportot, hogy a helyieket, különösen a kiskorúakat, ne tegyék ki annak, hogy fotózzák őket.

Az óvárosra vonatkozó irányelvek még szigorúbbak. A gótikus, San Pedro, Santa Catalina, La Ribera és Barceloneta városrészek látogatásakor a csoportok létszáma nem haladhatja meg a 15 főt, és  24 utcán és téren csak egy irányban lehet sétálni. A plaça de Sant Jaume-n és a plaça Reial-n legfeljebb nyolc csoport tartózkodhat egyszerre, a plaça del Rei-n ez a szám ötre, a Fossar de les Moreres, Paseo del Born, Fasada Santa María del Mar, plaça del Pi téren háromra, a plaça Sant Felip Nerido-n kettőre korlátozódik,

a plaça de la Barceloneta-n pedig egyetlen csoport tartózkodhat egy időben.

A túravezetőknek azt is meg kell választaniuk, hogy melyik helyen beszéljenek a látványosságról, hogy ne okozzanak további zsúfoltságot.

Annak érdekében, hogy mások számára is könnyebb legyen a közlekedés, az utca szélességének legalább 50 százalékát balra szabadon kell majd hagyni, a kijelölt forgalmi irányú szakaszokon pedig a turisták jobbra kell tartani.

Április 1-jétől október 30-ig pénteken és szombaton 15 főnél nagyobb csoportok nem látogathatják   a Boquería, Santa Catalina és San Antonio piacokra.

A barcelonai hatóságok Velence és Palma de Mallorca példáját követve a tengerjáró hajók forgalmának korlátozását is tervezik, mivel ez Európa leglátogatottabb kikötője. Csak májusban 125 ilyen hajó érkezett a városba.  Ada Colau polgármester szerint az ilyen hajók nem tesznek jót Barcelonának, mert nélkülük is túl sok a turista, ráadásul a hajók szennyezik a környezetet.

A legfőbb indok pedig az, hogy a hajóról a városba látogató turisták gyakorlatilag semmit sem tesznek hozzá a város gazdaságához,

mert nem maradnak éjszakára, és általában kevés pénzt költenek, kevés szolgáltatást vesznek igénybe, mert látogatásuk túl rövid.

A hatóságok ezért új adó bevezetését fontolgatják, egy másik ötlet pedig, hogy korlátozzák a  hajók számát.

Forrás: rp.pl