0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

A száraz meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az őszi árpa aratásával június közepén kezdődtek meg a betakarítási munkálatok a földeken, és a legtöbb helyen a hónap végére már végeztek is a növény begyűjtésével. A miniszter szerint félő, hogy a több hónapja tartó csapadékhiány miatt az elmúlt éveknél alacsonyabb terméshozam várható a kalászos gabonából. Az aszály legsúlyosabban hazánkban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti. A Dunántúlon a kritikus fázisokban a növények több esőt kaptak, ezért ezeken a területeken kedvezőbb a helyzet.

A kárbejelentéssel érintett területek nagysága június végére elérte a 230 ezer hektárt.

A kialakult helyzetben az agrárkár-enyhítési rendszer fontos segítséget jelent az ágazat szereplői számára. Az eddigi aszálybejelentések 80 százaléka az őszi vetésű kalászosokra vonatkozik. Az agrártárca útmutatója segíti az eligazodást a kárenyhítő juttatás igénylésében – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Nagy István arról is beszélt, hogy az őszi búza betakarítását is elkezdték már a gazdálkodók, igaz országosan még csak 5%-os a készültség. Békés megyében haladtak eddig a legjobban a termelők a munkálatokkal.

Emellett a szalma betakarítása is megkezdődött, a megnövekedett kereslet miatt.

A búza mellett a repce aratása is zajlik, egyelőre azonban országosan mindössze 1,5 t/ha termésátlaggal. A miniszter hangsúlyozta, továbbra is óriási szükség van a csapadékra, mert ha két héten belül nem jön meg az eső, akkor kukorica- és napraforgótermés komoly veszélybe kerülhet. A tárcavezető köszönetét fejezte ki a gazdáknak, akik munkája révén friss és egészséges élelmiszer kerülhet minden nap a magyar családok asztalaira. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar több mint 20 millió ember ellátására képes – emlékeztetett Nagy István.

Forrás: AM közlemény