Back to top

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Mosonyi Annamária, azaz Panni már gyerekként rendszeresen járta a Börzsönyt édesanyjával, és túrázás iránti szenvedélyét pályaválasztásakor sem tudta megtagadni. A Könnyűipari Műszaki Főiskola bőrfeldolgozóipari szakára jelentkezett, és gyártmányfejlesztő üzemmérnökként végzett. A diplomája megszerzésekor már recsegett a szocializmus, és azzal a felfogással, hogy nem kíván gyárban dolgozni, egyéni vállalkozásba kezdett Gödön. Női cipőket készítettek társával, majd már nagymarosi műhelyében, egy rövid időre férficipőkre váltott.

„Csakhogy nem tudtam magam meghazudtolni. A természet és a túrázás iránti szeretetem arra sarkallt, hogy bakancsokat készítsek.

Ehhez eleinte elnyűtt darabokat szedtem szét, hogy lássam, hogyan állnak össze a részei. A következő feladat az volt, hogy nagyüzemi minta alapján, de kicsiben, manufaktúraként működjön a gyártás. Ehhez beszereztem a szükséges gépeket és alapanyagokat” – meséli a kezdeteket Panni, miközben körbevezetett műhelyében.

Később létrehozta a Pam’s nevű céget, aminek sikeres felfutását egy balszerencsés szandáltalp-szállítmány törte ketté. Szó szerint, ugyanis a talpak néhány hét alatt elrepedtek. A reklamálókat kivétel nélkül kártalanították, ami a cég anyagi helyzetét és nevét is megtépázta. Névváltásra volt szükség; Panni jobb híján rábökött a térképre, ujja pedig Hawaii legmagasabb vulkánjára, a Mauna Kea-ra mutatott. A Mauna az indoeurópai eredetű szanszkrit nyelven csendet, a polinéz eredetű hawaii nyelven pedig hegyet jelent.

A manufaktúra jelenleg 35-40 modellel rendelkezik, 36-48-as méretig. A palettában találunk szandálokat, túracipőket, túra- és vadászbakancsokat, vadászcsizmát, magas szárú, valamint hágóvasas bakancsokat.

Sőt, további modellek állnak tervezés alatt, amelyek egy új stílust képviselnek. Elkezdtek nyitni az utcai viselet felé, és felfrissítik a túracipő-kollekciójukat is. Az új modellek tovább színesednek, megszólítva ezzel a bevállalósabb hölgyeket és az élénkebb színeket kedvelő férfiakat. Mindegyik típusnak más a kialakítása, mintázata és anyagában is jelentős a különbség.

„A rendszerváltással a hazai bőrgyáraknak befellegzett, így a marhabőrt, esetenként szarvasbőrt kereskedőktől szerzem be. Ezen belül is színbőrrel dolgozom, vagyis az állat bőrének a legfelső, legerősebb rétegét használom. Ezek a bőrök már kezeltek, viaszréteggel rendelkeznek” – magyarázza Panni. A bakancsok kiegészítői, például a fűzőszem, szegecsek rézalapúak, a cipőfűző pedig magyar termék, miként a zoknik is.

„A zokni fontos párja a bakancsoknak, ugyanis komplett rendszert alkot a béléssel. A Rafácz Zoltán készítette zokniknak a sejtmintái úgy vannak szőve, hogy elvezessék az izzadtságot, a párát a bakancs bélésébe, ami pedig kivezeti azt a cipő külsejére, ahol elpárolog – akár egy vízelvezető rendszer.”

Hosszú folyamat előzi meg, amíg egy Mauna bakancs végleges formált ölt. Minden a tervezéssel és modellezéssel kezdődik. Miután Panni megálmodta a lábbelit, kezdődhet az anyag szabása. A szabás egy konkrét szakma, nagyon kell ismerni az alapanyagot. Az állat gerincvonalánál a legerősebb és a hasa alja felé haladva egyre vékonyabb a bőr. Nem mindegy, hogy melyik részét hol használják a bakancs szabásakor. Például az orr-részre a legvastagabb bőrt varrják, mert ott éri a cipőt a legtöbb külső sérülés. Ezután jönnek a tűzödei munkálatok, amikor a szabás során létrehozott bőrelemeket varrógéppel összevarrják. Utána az aljazás következik, amikor a bőrt felbranzolják, vagyis bekérgezik a felső részét és kaptafára húzzák. A fán az orrfoglalással kezdik, ha túl kemény a bőr, akkor bedanftolják (beáztatják), hogy puhuljon. Majd jön a sarokfoglalás, szögelés és csiszolás. A talpalás csak ezután következik: vegyi anyaggal kezelik a talpat, hogy a ragasztó mindenhol megkössön, majd présgép alá teszik. Végül jön a kikészítés folyamata, ilyenkor ellenőrzik a ragasztást, lefestik a szükséges részeket, és megtisztítják a szennyeződésektől a bakancsot.

Egy bakancs elkészítése 3-4 napot vesz igénybe, ha egy ember csak egy cipővel foglalkozik. De mivel egyszerre több lábbeli készül, ezért kb. 4-5 hétre van szükség.

A folyamat összetettsége miatt Panni külön megrendelésre, egyedi tervezésű darabot egyelőre nem készít, de jövőbeli tervei között az is szerepel.

Termékeiket a műhelyben és a Tengerszem Túraboltban kínálják. A készítés mellett javítással is foglalkoznak, bárkinek újra életet lehelnek szeretett, de elnyűtt cipőjébe.

Bakancsaik elismertségét mutatja, hogy ők szponzorálták a 2001-es Millenniumi Mount Everest Expedíciót. Erőss Zsolt több bakancsuk fejlesztésében vett részt, és Mécs László is Mauna bakancsban járta meg a Himaláját.

A cég lassan huszonöt éve készít bakancsokat, és Panninak továbbra is sok terve van.

Mostanra főként a munka kreatív része, a rajzolás, a tervezés, az új modellek megalkotása köti le, ezért szívesen társulna valakivel, akinek a kereskedelem az erőssége.

A munka mellett továbbra is űzi gyermekkori hobbiját, sőt, a túrázást sziklamászással és hegyi kerékpározással bővítette ki. Mint mondja, ezek az extrém sportok kihozzák belőle gyermeki énjét, tizenéves lendülettel tör fel a csúcsra, amiket a Mauna bakancsok talpai koptatnak.

Varga Tibor
Fotók: Csatlós Norbert

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

A méhészet művészete: A varázsló méhész

Nyár közepén a szomszédok nem látnak belőlem mást, csak hogy teli van már a műhelyem mézzel, s én fehér kalapban, fehér ruhában, illatos füstpamacsok között sétálok, nézegetek, rakosgatok a méhesemben.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

Panoráma a Kilátók Királynőjéről – már online is

Milyen a kilátás a Zsófia-kilátóról? Milyen az idő Lillafüreden? Az ilyen kérdésekre már otthonról, vagy akár egy mobiltelefonról is választ lehet kapni.

A vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

A Hálaadást ünnepli az Egyesült Államok, ötödével emelkedett az ünnepi menü ára

Az amerikai családok egyik legnagyobb, karácsony előtti ünnepét, a Hálaadást tartják csütörtökön az Egyesült Államokban, a szakértők szerint az ünnepi költségek mintegy ötödével növekedtek az elmúlt évben.

A legtöbb élelmiszer magyar legyen a boltokban

Büszkék lehetünk, ha 2030-ra legalább 90 százalékban itthon termelt és előállított termékekkel találkozhatnak a vásárlók az élelmiszerboltok polcain. A stratégiai ágazatban érdekelt vállalkozások megerősítését és fejlesztését szolgáló támogatások ezt célozzák. Interjúnkban erről is beszélt Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Több mint száz dámlapátos esett Gúthon

A megszokotthoz képest később kezdődött és novemberre is áthúzódott idén a dámbikák barcogása, jó eséllyel október 10-e után lehetett barcogó bikára vadászni a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetének területén. A szárazság miatt a tényleges trófea-súly jellemzően elmaradt a becsült súlytól, ezért a szakemberek úgy határoztak, hogy a visszarakás jeleit nem mutató, kapitális agancsú bikákat nem hozzák terítékre.

Egy népszerű étel, amit 40 felett már senkinek sem szabadna fogyasztani

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása elsődleges fontosságú, de különösen érdemes figyelembe venni, ha megpróbálunk leadni pár kilót. Ez általában sem könnyű feladat, de a nők számára még nehezebbé válhat, ahogy telnek az évek. Ennek több oka is van, az egyik például az, hogy az évek során az anyagcsere folyamatok lassulni kezdenek.