Back to top

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Mosonyi Annamária, azaz Panni már gyerekként rendszeresen járta a Börzsönyt édesanyjával, és túrázás iránti szenvedélyét pályaválasztásakor sem tudta megtagadni. A Könnyűipari Műszaki Főiskola bőrfeldolgozóipari szakára jelentkezett, és gyártmányfejlesztő üzemmérnökként végzett. A diplomája megszerzésekor már recsegett a szocializmus, és azzal a felfogással, hogy nem kíván gyárban dolgozni, egyéni vállalkozásba kezdett Gödön. Női cipőket készítettek társával, majd már nagymarosi műhelyében, egy rövid időre férficipőkre váltott.

„Csakhogy nem tudtam magam meghazudtolni. A természet és a túrázás iránti szeretetem arra sarkallt, hogy bakancsokat készítsek.

Ehhez eleinte elnyűtt darabokat szedtem szét, hogy lássam, hogyan állnak össze a részei. A következő feladat az volt, hogy nagyüzemi minta alapján, de kicsiben, manufaktúraként működjön a gyártás. Ehhez beszereztem a szükséges gépeket és alapanyagokat” – meséli a kezdeteket Panni, miközben körbevezetett műhelyében.

Később létrehozta a Pam’s nevű céget, aminek sikeres felfutását egy balszerencsés szandáltalp-szállítmány törte ketté. Szó szerint, ugyanis a talpak néhány hét alatt elrepedtek. A reklamálókat kivétel nélkül kártalanították, ami a cég anyagi helyzetét és nevét is megtépázta. Névváltásra volt szükség; Panni jobb híján rábökött a térképre, ujja pedig Hawaii legmagasabb vulkánjára, a Mauna Kea-ra mutatott. A Mauna az indoeurópai eredetű szanszkrit nyelven csendet, a polinéz eredetű hawaii nyelven pedig hegyet jelent.

A manufaktúra jelenleg 35-40 modellel rendelkezik, 36-48-as méretig. A palettában találunk szandálokat, túracipőket, túra- és vadászbakancsokat, vadászcsizmát, magas szárú, valamint hágóvasas bakancsokat.

Sőt, további modellek állnak tervezés alatt, amelyek egy új stílust képviselnek. Elkezdtek nyitni az utcai viselet felé, és felfrissítik a túracipő-kollekciójukat is. Az új modellek tovább színesednek, megszólítva ezzel a bevállalósabb hölgyeket és az élénkebb színeket kedvelő férfiakat. Mindegyik típusnak más a kialakítása, mintázata és anyagában is jelentős a különbség.

„A rendszerváltással a hazai bőrgyáraknak befellegzett, így a marhabőrt, esetenként szarvasbőrt kereskedőktől szerzem be. Ezen belül is színbőrrel dolgozom, vagyis az állat bőrének a legfelső, legerősebb rétegét használom. Ezek a bőrök már kezeltek, viaszréteggel rendelkeznek” – magyarázza Panni. A bakancsok kiegészítői, például a fűzőszem, szegecsek rézalapúak, a cipőfűző pedig magyar termék, miként a zoknik is.

„A zokni fontos párja a bakancsoknak, ugyanis komplett rendszert alkot a béléssel. A Rafácz Zoltán készítette zokniknak a sejtmintái úgy vannak szőve, hogy elvezessék az izzadtságot, a párát a bakancs bélésébe, ami pedig kivezeti azt a cipő külsejére, ahol elpárolog – akár egy vízelvezető rendszer.”

Hosszú folyamat előzi meg, amíg egy Mauna bakancs végleges formált ölt. Minden a tervezéssel és modellezéssel kezdődik. Miután Panni megálmodta a lábbelit, kezdődhet az anyag szabása. A szabás egy konkrét szakma, nagyon kell ismerni az alapanyagot. Az állat gerincvonalánál a legerősebb és a hasa alja felé haladva egyre vékonyabb a bőr. Nem mindegy, hogy melyik részét hol használják a bakancs szabásakor. Például az orr-részre a legvastagabb bőrt varrják, mert ott éri a cipőt a legtöbb külső sérülés. Ezután jönnek a tűzödei munkálatok, amikor a szabás során létrehozott bőrelemeket varrógéppel összevarrják. Utána az aljazás következik, amikor a bőrt felbranzolják, vagyis bekérgezik a felső részét és kaptafára húzzák. A fán az orrfoglalással kezdik, ha túl kemény a bőr, akkor bedanftolják (beáztatják), hogy puhuljon. Majd jön a sarokfoglalás, szögelés és csiszolás. A talpalás csak ezután következik: vegyi anyaggal kezelik a talpat, hogy a ragasztó mindenhol megkössön, majd présgép alá teszik. Végül jön a kikészítés folyamata, ilyenkor ellenőrzik a ragasztást, lefestik a szükséges részeket, és megtisztítják a szennyeződésektől a bakancsot.

Egy bakancs elkészítése 3-4 napot vesz igénybe, ha egy ember csak egy cipővel foglalkozik. De mivel egyszerre több lábbeli készül, ezért kb. 4-5 hétre van szükség.

A folyamat összetettsége miatt Panni külön megrendelésre, egyedi tervezésű darabot egyelőre nem készít, de jövőbeli tervei között az is szerepel.

Termékeiket a műhelyben és a Tengerszem Túraboltban kínálják. A készítés mellett javítással is foglalkoznak, bárkinek újra életet lehelnek szeretett, de elnyűtt cipőjébe.

Bakancsaik elismertségét mutatja, hogy ők szponzorálták a 2001-es Millenniumi Mount Everest Expedíciót. Erőss Zsolt több bakancsuk fejlesztésében vett részt, és Mécs László is Mauna bakancsban járta meg a Himaláját.

A cég lassan huszonöt éve készít bakancsokat, és Panninak továbbra is sok terve van.

Mostanra főként a munka kreatív része, a rajzolás, a tervezés, az új modellek megalkotása köti le, ezért szívesen társulna valakivel, akinek a kereskedelem az erőssége.

A munka mellett továbbra is űzi gyermekkori hobbiját, sőt, a túrázást sziklamászással és hegyi kerékpározással bővítette ki. Mint mondja, ezek az extrém sportok kihozzák belőle gyermeki énjét, tizenéves lendülettel tör fel a csúcsra, amiket a Mauna bakancsok talpai koptatnak.

Varga Tibor
Fotók: Csatlós Norbert

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Rizling Vakáció: Főszerepben a badacsonyi Olaszrizling

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az Olasz rizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Megjelent a feldolgozóipari kkv-k energiatámogatási programjának pályázati felhívása

Megjelent a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázati felhívása; a pályázatra október 20-ától regisztrálhatnak az energiaintenzív cégek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán hétvégén.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannónia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

Feléledhet a háztáji sertéstartás?

2001-ben az ország vágósertés-termelésének közel 60 százalékát a kisüzemek, a háztáji és kisegítő gazdaságok állították elő. Tevékenységükre annak ellenére szükség volt, hogy termelésük szintje és az előállított sertések minősége rendkívüli módon ingadozott, ami nem mellesleg zavarta a piaci egyensúlyt.