Back to top

A hímzés hagyománya ma is él, évtizedek óta közösségteremtő erő

Elődeink alkotómunkájának örökségét meg kell őriznünk a következő generációk számára. Az értékfeltáró- és átadó munkának azonban csak úgy van igazán értelme, ha annak közösségformáló, közösségteremtő ereje van – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XXX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjátadó- és kiállításmegnyitó ünnepségén, Mezőkövesden.

Fotó: Vermes Tibor
Farkas Sándor méltatta a hagyomány éltetőit, a hímzők megmérettetésére alkalmas pályázati lehetőséget. Mint mondta, a közös munka eredményeként a Kárpát-medencei településeken az elfeledett tevékenységek és mesterségek újra életre kellhetnek.

Többek között azért is hirdette meg az Agrárminisztérium hat évvel ezelőtt a folkTREND! programot, hogy támogathassa azokat, akik szabadidejüket nem kímélve olyan közösségeket kovácsolnak, amelyek fontosnak tartják a nemzeti értékek megőrzését és átadását.

A folkTREND! irányzat azt szeretné elérni, hogy a népművészet jegyében ne csak kizárólag vitrinbe rakható tárgyak készüljenek. A cél az, hogy a mai életbe is beilleszthető használati eszközök, viselhető, de ugyanakkor a tradicionális motívumainkat megmutató ruhák szülessenek – mondta.

Fotó: Vermes Tibor

A miniszterhelyettes kifejtette: a folkTREND! a tömegkultúra ellen motívumkincseink, viseleteink megőrzése érdekében szerethető, újfajta lehetőséget kínál.

Fotó: AM Sajtóiroda
A ruha sokkal több, mint egy kényelmes gúnya, amit csak úgy felveszünk.

A ruha minden esetben üzenetet közvetít annak viselőjéről: énképéről, múltjáról, közösségben elfoglalt helyéről.

A matyó közösséget méltatva Farkas Sándor kiemelte a méltán elismert hímzést, amelyen rengeteg virágmotívum, szín tűnik fel. A népi iparművészet ezen formájának elismeréseként a Hungarikum Bizottság az elsők között emelte be a matyó népművészetet a Hungarikumok Gyűjteményébe. A Matyó hímzés leghíresebb képviselője a négygyermekes Kisjankó Bori volt, az ő nevét viseli a hímzőpályázat.

Az idén harmincadik alkalommal meghirdetett versengésre rekordszámú alkotótól, rekordszámú nevezés érkezett. A legszebbek a Mezőkövesdi Művelődési Házban kiállításon tekinthetők meg. Az Agrárminisztérium folkTREND! különdíját Farkas Sándor a matyó hímzés megújító, innovatív feldolgozásáért Pap Julianna Bernadettnek adta át.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Élmények a pásztorok és madarak földjén

Az ország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park egész nyáron várja látogatóit gazdag programkínálatával, melyben mindenki megtalálja a megfelelőt, akár a természetbe vágyik, akár a kulturális értékeket kutatja.

Ezt kell tudni a hamarosan induló Agro-ökológiai Programról

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk, ennek fontos eszköze a környezet- és klímatudatos gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása, amelyek fejlesztik a táj mozaikosságát és a biodiverzitás sokszínűségét, javítják a talajok állapotát és vízháztartását vagy éppen a fenntarthatóbb növényvédőszer-használatot.

A kormány célja az öntözéses gazdálkodás további fejlesztése

Az öntözés közérdek, a biztonságos élelmiszer-ellátás alapja – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában, melyben a vízgazdálkodás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Őszindító Termelési Tanácskozás Jászberényben

A gazdálkodók informálása céljából összehívott tanácskozáson elhangzott, hogy az öntözésfejlesztési beruházások megvalósításán túl, a várhatóan jövőben is visszatérő aszály okozta károk megelőzése és csökkentése érdekében a termelésbiztonságot erősítő, a vízmegtartást és a talajnedvesség megőrzését szolgáló gyakorlati technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk a gazdálkodóknak.

Száz éves a magyar természetőrzés

Július 31 a természetvédelmi őrök világnapja. Magyarországon a Természetvédelmi Őrszolgálat a nemzeti park igazgatóságok szervezetében működik, tevékenységük pedig kiterjed hazánk egész területére. A munkatársak kiemelt feladata a védett természeti területek és természeti értékek őrzése, megóvása, károsításának megelőzése, valamint 2005 óta a régészeti lelőhelyek és leletek védelme.

Rendkívüli segítséget kapnak a gazdák

Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Magyarországot történelmi aszálykár sújtja. A kormány és az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket ebben a rendkívüli helyzetben.

A Magyarok kenyere program az összetartozás ünnepe

Régóta nem látott és nem tapasztalt, különleges helyzetben van ebben az évben egész Európa, így Magyarország is. A háborús konfliktus okozta válsághelyzet mellett a rendkívüli aszállyal is meg kell küzdeni – fogalmazott köszöntőjében Feldman Zsolt Kunhegyesen, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében rendezett búzaösszeöntés ünnepén.