Back to top

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Fotó: Pixabay
„A piac egészén látszik, hogy évszaktól függetlenül egyre inkább odafigyelnek az étkezésükre az emberek” – mondta Csikós Zsolt, a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő Coop Online Kft. vezetője.

Jelentős változások tapasztalhatók az online vásárlási statisztikákban Magyarországon. Az adatok szerint a korábbiakban megszokottnál jóval nagyobb mennyiségben választanak a diétás étrendbe illeszkedő élelmiszereket a vásárlók, és az ár-érték arány mellett mostanra legalább olyan fontos lett a többség számára az is, hogy egészséges ételek kerüljenek a család asztalára.

A jelenség egyáltalán nem azzal magyarázható, hogy beköszöntött a strandszezon, jegyezte meg Csikós Zsolt. Ugyan sokan törekednek a tökéletes nyári alakra, a legtöbben nem pánikszerűen kezdenek el tudatosan táplálkozni júniusban, hanem az év teljes egészében odafigyelnek arra, hogy mit visznek be a szervezetükbe – legalábbis ez rajzolódik ki a rendelési statisztikákból.

„Látszik a piac egészén, hogy egyre tudatosabban étkeznek az emberek és jobban szem előtt tartják az egészségüket a hétköznapokban, mint tették azt korábban. Éppen ezért mi is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a palettánkat ennek szellemében bővítsük. Gondolunk az ételintoleranciával küzdőkre is” – mutatott rá.

Mint megtudtuk, hónapok óta érezhető trend, hogy egyre többen keresik a minőségi magyar termékeket. Ez igaz nemcsak az élelmiszerekre, hanem egyéb kiegészítőkre, nem élelmiszer jellegű termékekre egyaránt.

Mit veszünk és mit eszünk a nyáron?

Az aktuális trendeket ismertetve rámutatott arra, hogy a nyár első heteiben kiugró kereslet mutatkozik nemcsak a különböző ízesített ásványvizek, üdítő- és energiaitalok, hanem az alkoholok iránt is. A statisztikák szerint nemcsak a nagy hőségben hűsítőként szánt sörök és a fröccshöz való borok értékesítése lő az egekbe, hanem az égetett szeszes italoké is.

Fotó: Pixabay
Csikós Zsolt szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy rengeteg rendelés fut be a nyári hónapokban a minőségi, magyar főzdék által készített pálinkákra is, ami nem véletlen, hiszen a grillezési szezonban egy-egy családi összejövetelen, szabadtéri programon vagy nagyobb fesztiválon is jobban fogy a hungarikum.

A másik oldalon ugyanakkor érdekes módon száraztésztát és kávét is kevesebbszer rendelnek házhoz a magyar cég felületén a felhasználók, ahogy teára sincs akkora igény ilyenkor, mint a téli hónapokban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.

A jövőben többször várható egyszerre aszály és hőség

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének 93-95 százaléka a jelenlegi száraz és forró események számának több mint kétszeresét fogja tapasztalni a 21. század végére - hívja fel a figyelmet Kis Anna meteorológus, az ELTE tudományos munkatársa.