0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Meglehet, hogy az év legforróbb napjait éljük, és ez a forró, száraz idő alaposan megvisel növényt, állatot és embert egyaránt. A nappali 32-34 °C után éjszakára sem csökken a hőmérséklet 20 fok alá. A hónapok óta tartó vízhiány legjobban az Alföldet sújtja, a Dunántúl térségében azért időnként hullik némi eső. A hőség és a szárazság miatt a betegségek szaporodása és terjedése minimális, a rovarkártevőknek azonban kedvez ez az időjárás, egyedül az általános levéltetű-fertőzöttség csökkent minimálisra.

Almásokban a dunántúli térségben a varasodással fertőzött gyümölcsök aránya most 15% körüli, viszont a lisztharmat a hajtásvégek 20%-án jelen van.

A korábban erősen terjedő vértetűfertőzés üteme kissé lecsökkent, viszont az almamolyhernyók befurakodásának helye néhol a gyümölcsök több mint 20%-án látszik.

Az alma mellett a dió termésén is károsít az almamoly, így itt is indokolt a védekezés ellene. Az almamoly rajzása folyamatos, időnként az időjárás függvényében ingadozó, ezért rendszeresen kezelni kell a fákat. Emelkedő tendenciát mutat az almalevél-aknázómoly rajzása, akárcsak a takácsatkák felszaporodása, egyes ültetvényekben a levelek 30%-a fertőzött, és további erősödés várható.

A cseresznyelégy rajzása már alig érzékelhető,

akárcsak a szilvamoly repülése, de ez csak a második nemzedékre vonatkoztatható, mert a harmadik nemzedék csak később fog megjelenni. Addigra indokolt felfrissíteni a feromoncsapdákat, akárcsak a keleti gyümölcsmoly esetében, annál is inkább, mert ennek a kártevőnek négy nemzedéke károsítja a gyümölcsféléket. A cseresznye- és meggyfák alatt sok a rothadó, moníliás gyümölcs, a leveleken pedig egyre több helyen jelentkezik a szigminás és blumeriellás levélfoltosság, de az előbbi kórokozó megjelenhet a termés felületén is.

Csapadékos időben várhatóan erősödni fog a megbetegedés.

Szőlőültetvényekben megkezdődött a fürtök lehajlása, a bogyók borsó nagyságúak. A növények növekedési ütemét még nem befolyásolja a szárazság, viszont az amerikai szőlőkabóca lárváinak zöme L2-L3 fejlettségű, kisebb arányban pedig L4 állapotú, tehát sürgető a kártevő elleni védekezés.

A korábban megjelent peronoszpóra- és lisztharmattüneteket blokkolta az extrém meleg, de csapadék esetén újabb fertőzési hullám indulhat el.

Szürkepenész- és feketerothadás-fertőzést jelenleg nem találni a szőlőn. A zöldválogatás és a növények csonkázása kedvező hatással van a lombozat átszellőzésére, valamint a permetlé lombozatba juttatására.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet