Back to top

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Meglehet, hogy az év legforróbb napjait éljük, és ez a forró, száraz idő alaposan megvisel növényt, állatot és embert egyaránt. A nappali 32-34 °C után éjszakára sem csökken a hőmérséklet 20 fok alá. A hónapok óta tartó vízhiány legjobban az Alföldet sújtja, a Dunántúl térségében azért időnként hullik némi eső. A hőség és a szárazság miatt a betegségek szaporodása és terjedése minimális, a rovarkártevőknek azonban kedvez ez az időjárás, egyedül az általános levéltetű-fertőzöttség csökkent minimálisra.

Almásokban a dunántúli térségben a varasodással fertőzött gyümölcsök aránya most 15% körüli, viszont a lisztharmat a hajtásvégek 20%-án jelen van.

A korábban erősen terjedő vértetűfertőzés üteme kissé lecsökkent, viszont az almamolyhernyók befurakodásának helye néhol a gyümölcsök több mint 20%-án látszik.

Az alma mellett a dió termésén is károsít az almamoly, így itt is indokolt a védekezés ellene. Az almamoly rajzása folyamatos, időnként az időjárás függvényében ingadozó, ezért rendszeresen kezelni kell a fákat. Emelkedő tendenciát mutat az almalevél-aknázómoly rajzása, akárcsak a takácsatkák felszaporodása, egyes ültetvényekben a levelek 30%-a fertőzött, és további erősödés várható.

Egyre több cseresznye- és meggyfán láthatók a blumeriellás levélfoltosság tünetei
Egyre több cseresznye- és meggyfán láthatók a blumeriellás levélfoltosság tünetei
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A cseresznyelégy rajzása már alig érzékelhető,

akárcsak a szilvamoly repülése, de ez csak a második nemzedékre vonatkoztatható, mert a harmadik nemzedék csak később fog megjelenni. Addigra indokolt felfrissíteni a feromoncsapdákat, akárcsak a keleti gyümölcsmoly esetében, annál is inkább, mert ennek a kártevőnek négy nemzedéke károsítja a gyümölcsféléket. A cseresznye- és meggyfák alatt sok a rothadó, moníliás gyümölcs, a leveleken pedig egyre több helyen jelentkezik a szigminás és blumeriellás levélfoltosság, de az előbbi kórokozó megjelenhet a termés felületén is.

Csapadékos időben várhatóan erősödni fog a megbetegedés.

Szőlőültetvényekben megkezdődött a fürtök lehajlása, a bogyók borsó nagyságúak. A növények növekedési ütemét még nem befolyásolja a szárazság, viszont az amerikai szőlőkabóca lárváinak zöme L2-L3 fejlettségű, kisebb arányban pedig L4 állapotú, tehát sürgető a kártevő elleni védekezés.

A korábban megjelent peronoszpóra- és lisztharmattüneteket blokkolta az extrém meleg, de csapadék esetén újabb fertőzési hullám indulhat el.

Szürkepenész- és feketerothadás-fertőzést jelenleg nem találni a szőlőn. A zöldválogatás és a növények csonkázása kedvező hatással van a lombozat átszellőzésére, valamint a permetlé lombozatba juttatására.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Két faj összesen 65000 milliárd forintnyi kárt okozott

Nemcsak rovarok vagy emlősök okozhatnak jelentős gazdasági kárt az ökoszisztémában, hanem akár hüllők és kétéltűek is. Egy friss felmérés szerint egy sikló- és egy békafaj több milliárd dolláros kártételt okozott világszerte.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.