0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

A gyorsan fejlődő sportág szervezeti háttere

A nemzeti munkalovas egyesületeket összefogó nemzetközi szervezet, a jelenleg húsz tagországot számláló World Association for Working Equitation (WAWE) az első Európa-bajnokságot 1996-ban, míg az első világbajnokságot 2006-ban rendezte.

A nagy világversenyek közötti időszakban a tagországok számos nemzetközi versenyt rendeznek, ahol az egyesület szabályai szerint képzett akkreditált bírói testület biztosítja a színvonalas és egységes értékelést.

A Working Equitation Magyarország Sportegyesület 2018 óta szervez versenyeket a nemzetközi szabályoknak megfelelően, a többnapos országos versenyek külföldi bíró részvételével zajlanak.

Két akkreditációs verseny, két vb-minősülés

A WAWE szabályzata szerint a világbajnokságra minősülni olyan nemzetközi versenyeken lehet, ahol legalább két nemzetközi minősítésű, WAWE által delegált bíró bírálja a versenyzők teljesítményét. Az a versenyző vehet részt a világbajnokságon, aki díjlovaglásban és a stílus-akadálypályán legalább 60%-os eredményt ér el és sikerrel befejezi a gyorsasági pályát is.

A magyar egyesület versenyzői több külföldi versenyen vettek már részt, és minden alkalommal szép eredményekkel tértek haza. Ezek közül is két rendezvény írta be magát eddig az egyesület történelmébe, ahol két magyar lovasnak sikerült megszereznie a világbajnokságra szóló minősülést.

Az első a tavaly ősszel a Prága melletti Oboristében megrendezett III. Pedro Torres Academy Kupa, amelyen Kertész Borbálának sikerült a kvalifikáció Marokkó nevű lovával.

Ezen a versenyen bizalomra okot adó teljesítmény volt, hogy a magyar csapat – Kappel Edit és Kertész Borbála – a marhaterelés számban második, míg egyéniben Kappel Edit az első, Kertész Borbála a második helyezést érte el. Mind a két lovasnak ez volt élete első marhaterelés versenye. Külön köszönet illeti a felkészítésért és a gyakorlási lehetőségért Fekete Benőt és a kiskunfélegyházi Fekete Lovastanyát.

A második említett versenyt az idén áprilisban rendezték Bécs mellett, az ebreichs­dorfi Magna Racino lovasközpontban (fotóink ezen a versenyen készültek); ott két nemzetközi bíró előtt osztrák, spanyol, portugál, lengyel, német és cseh lovasok szerepeltek a magyar indulókon kívül. A legmagasabb, S kategóriában hét nemzet huszonhárom lovasa mérte össze tudását.

Ezen a versenyen Kertész Borbála ötödik helyezést ért el, Kappel Edit pedig biztonsággal megszerezte a minősüléshez szükséges pontokat Bolivarral.

A legnehezebb kategóriában sikeresen debütált egy harmadik magyar lovas is, Császár Mariann az idén húszéves pej lipicai heréltjével, 45 Maestoso Mara Mozart nevű lovával.

Két út, egy cél

Kertész Borbála Kata, alias Borka 2009-ben, kilencévesen kezdett a Magyar Póni Klub Szövetség keretein belül versenyezni családja saját nevelésű póniival és fjord lovaival. Marokkó, aki ma is a sporttársa és barátja egyben, négyévesen, nyers csikóként került a családhoz. Első versenyét a Póni Klub előkezdő kategóriájában, ötévesen nyerte, majd a kezdő díjlovagló országos bajnokságot két egymást követő évben is megnyerte gyermek kategóriában Borkával, ifiben pedig Borka nővérével, Annával a nyergében. Borka és Marokkó a haladó I. osztályú versenyzői licenc megszerzése után M kategóriában versenyeztek. 2016-ban a díjlovas Talentum Kupa országos döntőjében M kategóriában második helyezést értek el.

Munkalovaglásban 2018-ban, az első hazai versenyen debütáltak M szinten, 2019-ben ezen a szinten szerepeltek, és Ausztriában komoly nemzetközi mezőnyben is megállták a helyüket.

2021-ben már master classban (nehéz kategóriában) indultak a hazai és külföldi versenyeken, és 2021 októberében Csehországban sikerült megszerezniük a minősülést a 2022-es világbajnokságra.

Kappel Edit lókiképző és lovaglótanár hét­évesen Nagykanizsán, Skublics Imrétől tanulta a lovaglás alapjait, majd Kaposváron Monspart Gábor tanítványa lett. Ezután Olaszországban és Írországban öt évet dol­gozott hivatásos lovasként, részt vett ugró- és militaryversenyeken, illetve vadászlovaglásokon. Hazatérve saját lovával, Glóriával ugró- és díjlovasversenyeken indult, majd a szilvásváradi lipicai ménessel kialakult együttműködés keretében díjlovasversenyeken, ménszemléken és bemutatókon mutatta be a ménes fedezőménjeit. 2003 óta foglalkozik komolyabban a természetes lókiképzéssel, és alkalmazza azt a mindennapi munkában is. 2011 óta tagja Philippe Karl edzőképző iskolájának, és 2017 óta az iskola hivatalos oktatójaként segíti a hazai lovasokat. 2017-ben vett részt először munkalovas-versenyen Német­országban és Ausztriában, majd a szakág hazai meghonosításán kezdett munkálkodni;

ma is a Working Equitation Magyarország Sportegyesület elnökeként és edzőként segíti a sportág fejlődését.

A 2022-es világbajnokságra az ebben a kategóriában igen fiatalnak számító, nyolcéves PRE herélt, Bolivar (tulajdonosa Micheller Károly) nyergében minősült.

Felkészülés a világversenyre

A világbajnokságot július 20–23-án az Atlanti-óceán partjához közel fekvő Les Herbiers-ben rendezik, ami közel 2000 kilométerre van Magyarországtól.

Az indulásig a lovasokra több feladat is vár: saját kötelező elemekből és sorrendből álló nyolcperces díjlovas kűr megtervezése és begyakorlása, az akadályok meglovaglásának tökéletesítése, különböző vonalvezetések gyakorlása, gyorsasági pályán való taktikák tervezése, és a zeneválasztás is a felkészülés részét képezi. Emellett a lovak csúcsformájának elérésére is tudatosan kell készülni, hiszen a hosszú utazást követően egy háromnapos versenyen jó teljesítményt nyújtani olyan kihívást jelent, amellyel még egyik páros sem találkozott.

Négy év alatt egy világbajnokságra minősülni bármilyen sportágban kimagasló eredmény.

Egyesületünk teljes mellszélességgel támogatja versenyzőit, akik büszkén és méltón képviselik Magyarországot ezen a megmérettetésen.

Working Equitation

Magyarország Egyesület

Forrás: Pegazus