Back to top

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

A gyorsan fejlődő sportág szervezeti háttere

A nemzeti munkalovas egyesületeket összefogó nemzetközi szervezet, a jelenleg húsz tagországot számláló World Association for Working Equitation (WAWE) az első Európa-bajnokságot 1996-ban, míg az első világbajnokságot 2006-ban rendezte.

A nagy világversenyek közötti időszakban a tagországok számos nemzetközi versenyt rendeznek, ahol az egyesület szabályai szerint képzett akkreditált bírói testület biztosítja a színvonalas és egységes értékelést.

A Working Equitation Magyarország Sportegyesület 2018 óta szervez versenyeket a nemzetközi szabályoknak megfelelően, a többnapos országos versenyek külföldi bíró részvételével zajlanak.

Két akkreditációs verseny, két vb-minősülés

A WAWE szabályzata szerint a világbajnokságra minősülni olyan nemzetközi versenyeken lehet, ahol legalább két nemzetközi minősítésű, WAWE által delegált bíró bírálja a versenyzők teljesítményét. Az a versenyző vehet részt a világbajnokságon, aki díjlovaglásban és a stílus-akadálypályán legalább 60%-os eredményt ér el és sikerrel befejezi a gyorsasági pályát is.

Kertész Borbála Kata és Marokkó
Kertész Borbála Kata és Marokkó
Fotó: Working Equitation Magyarország Egyesület

A magyar egyesület versenyzői több külföldi versenyen vettek már részt, és minden alkalommal szép eredményekkel tértek haza. Ezek közül is két rendezvény írta be magát eddig az egyesület történelmébe, ahol két magyar lovasnak sikerült megszereznie a világbajnokságra szóló minősülést.

Az első a tavaly ősszel a Prága melletti Oboristében megrendezett III. Pedro Torres Academy Kupa, amelyen Kertész Borbálának sikerült a kvalifikáció Marokkó nevű lovával.

Ezen a versenyen bizalomra okot adó teljesítmény volt, hogy a magyar csapat – Kappel Edit és Kertész Borbála – a marhaterelés számban második, míg egyéniben Kappel Edit az első, Kertész Borbála a második helyezést érte el. Mind a két lovasnak ez volt élete első marhaterelés versenye. Külön köszönet illeti a felkészítésért és a gyakorlási lehetőségért Fekete Benőt és a kiskunfélegyházi Fekete Lovastanyát.

A második említett versenyt az idén áprilisban rendezték Bécs mellett, az ebreichs­dorfi Magna Racino lovasközpontban (fotóink ezen a versenyen készültek); ott két nemzetközi bíró előtt osztrák, spanyol, portugál, lengyel, német és cseh lovasok szerepeltek a magyar indulókon kívül. A legmagasabb, S kategóriában hét nemzet huszonhárom lovasa mérte össze tudását.

Ezen a versenyen Kertész Borbála ötödik helyezést ért el, Kappel Edit pedig biztonsággal megszerezte a minősüléshez szükséges pontokat Bolivarral.

Kappel Edit és Bolivar
Kappel Edit és Bolivar
Fotó: Working Equitation Magyarország Egyesület
A legnehezebb kategóriában sikeresen debütált egy harmadik magyar lovas is, Császár Mariann az idén húszéves pej lipicai heréltjével, 45 Maestoso Mara Mozart nevű lovával.

Két út, egy cél

Kertész Borbála Kata, alias Borka 2009-ben, kilencévesen kezdett a Magyar Póni Klub Szövetség keretein belül versenyezni családja saját nevelésű póniival és fjord lovaival. Marokkó, aki ma is a sporttársa és barátja egyben, négyévesen, nyers csikóként került a családhoz. Első versenyét a Póni Klub előkezdő kategóriájában, ötévesen nyerte, majd a kezdő díjlovagló országos bajnokságot két egymást követő évben is megnyerte gyermek kategóriában Borkával, ifiben pedig Borka nővérével, Annával a nyergében. Borka és Marokkó a haladó I. osztályú versenyzői licenc megszerzése után M kategóriában versenyeztek. 2016-ban a díjlovas Talentum Kupa országos döntőjében M kategóriában második helyezést értek el.

Munkalovaglásban 2018-ban, az első hazai versenyen debütáltak M szinten, 2019-ben ezen a szinten szerepeltek, és Ausztriában komoly nemzetközi mezőnyben is megállták a helyüket.

2021-ben már master classban (nehéz kategóriában) indultak a hazai és külföldi versenyeken, és 2021 októberében Csehországban sikerült megszerezniük a minősülést a 2022-es világbajnokságra.

Kappel Edit lókiképző és lovaglótanár hét­évesen Nagykanizsán, Skublics Imrétől tanulta a lovaglás alapjait, majd Kaposváron Monspart Gábor tanítványa lett. Ezután Olaszországban és Írországban öt évet dol­gozott hivatásos lovasként, részt vett ugró- és militaryversenyeken, illetve vadászlovaglásokon. Hazatérve saját lovával, Glóriával ugró- és díjlovasversenyeken indult, majd a szilvásváradi lipicai ménessel kialakult együttműködés keretében díjlovasversenyeken, ménszemléken és bemutatókon mutatta be a ménes fedezőménjeit. 2003 óta foglalkozik komolyabban a természetes lókiképzéssel, és alkalmazza azt a mindennapi munkában is. 2011 óta tagja Philippe Karl edzőképző iskolájának, és 2017 óta az iskola hivatalos oktatójaként segíti a hazai lovasokat. 2017-ben vett részt először munkalovas-versenyen Német­országban és Ausztriában, majd a szakág hazai meghonosításán kezdett munkálkodni;

ma is a Working Equitation Magyarország Sportegyesület elnökeként és edzőként segíti a sportág fejlődését.

A 2022-es világbajnokságra az ebben a kategóriában igen fiatalnak számító, nyolcéves PRE herélt, Bolivar (tulajdonosa Micheller Károly) nyergében minősült.

Felkészülés a világversenyre

A világbajnokságot július 20–23-án az Atlanti-óceán partjához közel fekvő Les Herbiers-ben rendezik, ami közel 2000 kilométerre van Magyarországtól.

Császár Mariann és 45 Maestoso Mara Mozart
Császár Mariann és 45 Maestoso Mara Mozart
Fotó: Working Equitation Magyarország Egyesület

Az indulásig a lovasokra több feladat is vár: saját kötelező elemekből és sorrendből álló nyolcperces díjlovas kűr megtervezése és begyakorlása, az akadályok meglovaglásának tökéletesítése, különböző vonalvezetések gyakorlása, gyorsasági pályán való taktikák tervezése, és a zeneválasztás is a felkészülés részét képezi. Emellett a lovak csúcsformájának elérésére is tudatosan kell készülni, hiszen a hosszú utazást követően egy háromnapos versenyen jó teljesítményt nyújtani olyan kihívást jelent, amellyel még egyik páros sem találkozott.

Négy év alatt egy világbajnokságra minősülni bármilyen sportágban kimagasló eredmény.

Egyesületünk teljes mellszélességgel támogatja versenyzőit, akik büszkén és méltón képviselik Magyarországot ezen a megmérettetésen.

Working Equitation

Magyarország Egyesület

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Freddie Mercury a díjlovasnégyszögben

A most induló sorozatunkban egy örökzöld témára, az angol telivérek sokoldalúságára és többirányú hasznosítására hívjuk fel a figyelmet. A világ leggyorsabb lófajtáját közel háromszáz éve szigorú és következetes szabályrendszer szerint tenyésztik és próbálják ki a versenypályán.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Két szakágban is az Eb a cél

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a két szakágban is eredményesen szereplő Pataki Anna Klárával beszélgettünk; az idén tizenhét éves lovas a díjugrató és military szakágban is a válogatott keret tagja.

A „váci mező” ünnepnapja

Az AM Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASzC) Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának Floch-pusztai tangazdaságában május 21-én tartották a XX. Regionális Mezőgazdasági Kiállítást, ami minden évben az iskola ünnepnapjának számít, de most különösen, hiszen két „vírusos év” után tudták végre újra megrendezni a bemutatót.

Traktor, quad, lovas kocsi: milyen jogosítvánnyal vezethetők?

Sokszor nem egyértelmű, ha a mezőgazdasági vontatóhoz egy vagy több pótkocsit csatolnak, milyen vezetői engedéllyel kell rendelkeznie a sofőrnek, vagy, kell-e jogosítvány quadra, illetve milyen okmány kell az állati erővel vont jármű esetében? A témáról Pető Attila közlekedési szakértő és szaktanárt kérdeztük.

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a Székely vágtát

Rekkenő hőségben és felfokozott hangulatban vette kezdetét a 11. Székely Vágta legvártabb pillanata, a két döntő futam. Népes közönség várta a legjobb nyolc lovast, akik a szombati kvalifikációs futamokból küzdötték magukat a vasárnapi döntőkbe.

Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját idén június 25-én rendezik – immár 20. alkalommal. Ezen az estén mintegy 431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat – jelentette be dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Magyar Zene Házában tartott tájékoztatón.