Back to top

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

A gyorsan fejlődő sportág szervezeti háttere

A nemzeti munkalovas egyesületeket összefogó nemzetközi szervezet, a jelenleg húsz tagországot számláló World Association for Working Equitation (WAWE) az első Európa-bajnokságot 1996-ban, míg az első világbajnokságot 2006-ban rendezte.

A nagy világversenyek közötti időszakban a tagországok számos nemzetközi versenyt rendeznek, ahol az egyesület szabályai szerint képzett akkreditált bírói testület biztosítja a színvonalas és egységes értékelést.

A Working Equitation Magyarország Sportegyesület 2018 óta szervez versenyeket a nemzetközi szabályoknak megfelelően, a többnapos országos versenyek külföldi bíró részvételével zajlanak.

Két akkreditációs verseny, két vb-minősülés

A WAWE szabályzata szerint a világbajnokságra minősülni olyan nemzetközi versenyeken lehet, ahol legalább két nemzetközi minősítésű, WAWE által delegált bíró bírálja a versenyzők teljesítményét. Az a versenyző vehet részt a világbajnokságon, aki díjlovaglásban és a stílus-akadálypályán legalább 60%-os eredményt ér el és sikerrel befejezi a gyorsasági pályát is.

Kertész Borbála Kata és Marokkó
Kertész Borbála Kata és Marokkó
Fotó: Working Equitation Magyarország Egyesület

A magyar egyesület versenyzői több külföldi versenyen vettek már részt, és minden alkalommal szép eredményekkel tértek haza. Ezek közül is két rendezvény írta be magát eddig az egyesület történelmébe, ahol két magyar lovasnak sikerült megszereznie a világbajnokságra szóló minősülést.

Az első a tavaly ősszel a Prága melletti Oboristében megrendezett III. Pedro Torres Academy Kupa, amelyen Kertész Borbálának sikerült a kvalifikáció Marokkó nevű lovával.

Ezen a versenyen bizalomra okot adó teljesítmény volt, hogy a magyar csapat – Kappel Edit és Kertész Borbála – a marhaterelés számban második, míg egyéniben Kappel Edit az első, Kertész Borbála a második helyezést érte el. Mind a két lovasnak ez volt élete első marhaterelés versenye. Külön köszönet illeti a felkészítésért és a gyakorlási lehetőségért Fekete Benőt és a kiskunfélegyházi Fekete Lovastanyát.

A második említett versenyt az idén áprilisban rendezték Bécs mellett, az ebreichs­dorfi Magna Racino lovasközpontban (fotóink ezen a versenyen készültek); ott két nemzetközi bíró előtt osztrák, spanyol, portugál, lengyel, német és cseh lovasok szerepeltek a magyar indulókon kívül. A legmagasabb, S kategóriában hét nemzet huszonhárom lovasa mérte össze tudását.

Ezen a versenyen Kertész Borbála ötödik helyezést ért el, Kappel Edit pedig biztonsággal megszerezte a minősüléshez szükséges pontokat Bolivarral.

Kappel Edit és Bolivar
Kappel Edit és Bolivar
Fotó: Working Equitation Magyarország Egyesület
A legnehezebb kategóriában sikeresen debütált egy harmadik magyar lovas is, Császár Mariann az idén húszéves pej lipicai heréltjével, 45 Maestoso Mara Mozart nevű lovával.

Két út, egy cél

Kertész Borbála Kata, alias Borka 2009-ben, kilencévesen kezdett a Magyar Póni Klub Szövetség keretein belül versenyezni családja saját nevelésű póniival és fjord lovaival. Marokkó, aki ma is a sporttársa és barátja egyben, négyévesen, nyers csikóként került a családhoz. Első versenyét a Póni Klub előkezdő kategóriájában, ötévesen nyerte, majd a kezdő díjlovagló országos bajnokságot két egymást követő évben is megnyerte gyermek kategóriában Borkával, ifiben pedig Borka nővérével, Annával a nyergében. Borka és Marokkó a haladó I. osztályú versenyzői licenc megszerzése után M kategóriában versenyeztek. 2016-ban a díjlovas Talentum Kupa országos döntőjében M kategóriában második helyezést értek el.

Munkalovaglásban 2018-ban, az első hazai versenyen debütáltak M szinten, 2019-ben ezen a szinten szerepeltek, és Ausztriában komoly nemzetközi mezőnyben is megállták a helyüket.

2021-ben már master classban (nehéz kategóriában) indultak a hazai és külföldi versenyeken, és 2021 októberében Csehországban sikerült megszerezniük a minősülést a 2022-es világbajnokságra.

Kappel Edit lókiképző és lovaglótanár hét­évesen Nagykanizsán, Skublics Imrétől tanulta a lovaglás alapjait, majd Kaposváron Monspart Gábor tanítványa lett. Ezután Olaszországban és Írországban öt évet dol­gozott hivatásos lovasként, részt vett ugró- és militaryversenyeken, illetve vadászlovaglásokon. Hazatérve saját lovával, Glóriával ugró- és díjlovasversenyeken indult, majd a szilvásváradi lipicai ménessel kialakult együttműködés keretében díjlovasversenyeken, ménszemléken és bemutatókon mutatta be a ménes fedezőménjeit. 2003 óta foglalkozik komolyabban a természetes lókiképzéssel, és alkalmazza azt a mindennapi munkában is. 2011 óta tagja Philippe Karl edzőképző iskolájának, és 2017 óta az iskola hivatalos oktatójaként segíti a hazai lovasokat. 2017-ben vett részt először munkalovas-versenyen Német­országban és Ausztriában, majd a szakág hazai meghonosításán kezdett munkálkodni;

ma is a Working Equitation Magyarország Sportegyesület elnökeként és edzőként segíti a sportág fejlődését.

A 2022-es világbajnokságra az ebben a kategóriában igen fiatalnak számító, nyolcéves PRE herélt, Bolivar (tulajdonosa Micheller Károly) nyergében minősült.

Felkészülés a világversenyre

A világbajnokságot július 20–23-án az Atlanti-óceán partjához közel fekvő Les Herbiers-ben rendezik, ami közel 2000 kilométerre van Magyarországtól.

Császár Mariann és 45 Maestoso Mara Mozart
Császár Mariann és 45 Maestoso Mara Mozart
Fotó: Working Equitation Magyarország Egyesület

Az indulásig a lovasokra több feladat is vár: saját kötelező elemekből és sorrendből álló nyolcperces díjlovas kűr megtervezése és begyakorlása, az akadályok meglovaglásának tökéletesítése, különböző vonalvezetések gyakorlása, gyorsasági pályán való taktikák tervezése, és a zeneválasztás is a felkészülés részét képezi. Emellett a lovak csúcsformájának elérésére is tudatosan kell készülni, hiszen a hosszú utazást követően egy háromnapos versenyen jó teljesítményt nyújtani olyan kihívást jelent, amellyel még egyik páros sem találkozott.

Négy év alatt egy világbajnokságra minősülni bármilyen sportágban kimagasló eredmény.

Egyesületünk teljes mellszélességgel támogatja versenyzőit, akik büszkén és méltón képviselik Magyarországot ezen a megmérettetésen.

Working Equitation

Magyarország Egyesület

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2022 munkalovas szemmel

Mozgalmas, ugyanakkor rendkívül sikeres évet zár a Working Equitation Magyarország Sportegyesület. Edzőtáborok és versenyek régi és új helyszíneken, edzőképző tanfolyam, világbajnokság Franciaországban… Most felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat, és előretekintünk a következő esztendőre is.

A majálistól az Európa-bajnokságokig - Görög Gábor

Fiatal tehetségeket bemutató rovatunkban ebben a hónapban Görög Gáborral beszélgettünk, aki 2012 óta foglalkozik a fogathajtással. Az első versenye 2014. május 1-jén volt egy majálison, ekkor hajtott először közönség előtt. Azzal a lóval mutatkozott ott be, akivel később két Európa-bajnokságon is részt vett.

Saru Zsolttal az utánpótlásról

Az NLSF Program keretein belül indított fogathajtás utánpótlás munka­csoport egyik tagjával, Saru Zsolttal beszélgettem – az egyik olyan edzővel, akinek a legtöbb tanítványa vagy menedzseltje indult az idei, Kisbér-Ászáron megrendezett utánpótlás Európa-bajnokságon.

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

Helyes a bőgés - miről árulkodik az állatok hangja?

Az emberek a hangok alapján képesek felismerni, ha egy állat izgatott, azonban nehezebben különítik el a pozitív és a negatív érzelmeket.

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

A siker kulcsa és a túlélés záloga: innováció

Idén 31. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíjat és a hozzá tartozó kiegészítő díjakat azon vállalkozások számára, amelyek piacképes új termékeket, illetve szolgáltatásokat fejlesztenek ki.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.